5 023 11

Между суджуците и детето-снайпер

Тези случаи не са някакви случайни, епизодични пъпки, загрозяващи днешното лице на нашата държава

Снимка: Фейсбук/Людмил Каравасилев
Снимка: Фейсбук/Людмил Каравасилев
Венцислав Михайлов

Добрич със суджуците, Винеградец с детето-снайпер не бива да се разглеждат така, както се разглеждат – като изолирани случаи. В соца се разсъждаваше по подобен начин – на отделни места, отделни хора погазват социалистическата законност, но иначе социалистическото ни общество става все по-развито и демокрацията все по-общонародна...

Това коментира в своя профил във Фейсбук Николай Слатински.

Тези случаи не са някакви случайни, епизодични пъпки, загрозяващи днешното лице на нашата държава. Не са неестетични пъпчици, които като ги намажеш с крем „Здраве” и с малко фон дьо тен и лицето на държавата ни ще светне и ще засияе с непорочна красота.

Тези случаи са грозни циреи, които не са повърхностни дефекти, а симптоми на много тежко вътрешно, системни и структурно, ценностно и социално заболяване на българската държава!

Тяхното лечение няма да мине с крем „Здраве” и фон дьо тен. Трябват химиотерапии и тежки операции, тежки операции и химиотерапии.

България е болна, много болна. В годините след установяването на статуквото на Прехода, а това са последните десетина години на проолигархичния постсоц, метастазите на простотията и некадърността, на арогантността и наглостта, на пълната липса на стратегическо мислене и абсурдния дефицит на мениджърски капацитет, на игричките на власт и пиарния маскен бал, на профукването на европейските милиони и опоскването на взетите като кредити милиарди, доведоха до фалит на самия начин, по който България се управлява и до задънена улица на безхаберния път, по който тя върви.

Моделът на проолигархичният постсоц е изчерпан, той не може да продължи нататък както досега – с имитации на демокрация и с разнормализация на държавата като система от подсистеми, с превръщането на всичко в насипното състояние на властова безпомощност.

Страшното безсилие, останалият без съвременен език диалектен стил на властово говорене, умишленото създаване на видимост, че да се управлява държава е много просто нещо и може да става между впрочем и между рязане на ленти, даване на интервюта, спортни развлечения и показни гротескно-панаирни акции, така свалят летвата надолу, че по места става с пъти по-страшно дори от страшното безсилие по върховете. Местните дерибеи са като от един калъп (защото толкова разбират от кадрови подбор патроните и патриарсите в Центъра) – прости и простаци, алчни и нагли, арогантни и агресивни, всяващи страх и нямащи свян, прикриващи се зад своите партийни лидери и изобщо не прикриващи своите ниски страсти и низки апетити.

Отново и отново ще кажа с изключителна тревога и огромна болка за България следните четири неща:

1. Така повече не може да се продължава – възможностите да се поддържа такова съществуване са изчерпани.

2. Ние създадохме общество, което е по-уродливо в много отношения дори от обречения на неизбежен провал соц.

3. Ако обществото не се освести, много от тежките щети, нанесени на държавата ни ще станат необратими и непоправими.

4. Страната ни приближава до онази критична точка, когато не приоритетна, а единствена стратегия за поведение на всеки що-годе разумен човек, на всичко читаво и годно от 15 до 50 годишна възраст ще стане максимално бързо спасяване от България, заминаване от нея задълго или дори с еднопосочен билет...

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 345
  Отговор
  1 08:02  06.09.17
  Още една статия в стил Карбовски, опитва се да внуши работи които автора първо на себе си не е внушил
 • onq s konq
  Отговор
  2 08:29  06.09.17
  Реално погледнато след демокрацията в България НЯМА ЗНАЧИМА ПАРТИЯ,КОЯТО ДА НЕ Е БИЛА ВЪВ ВЛАСТТА ДОРИ ЧРЕЗ КОАЛИЦИЯ И ДА НЕ Е УПРАВЛЯВАЛА.А след като резултатите са такива каквито са описани в статията,излиза че това е НОРМАЛНИЯ ХОД НА РАЗВИТИЕТО НИ!Ако погледнем комшиите на Балканите,те също не са цъфнали.Ако погледнем СВЕТА...ще забележим че той е ПО-ЗЛЕ ОТ ВСЯКОГА.И се налага от самосебеси мисълта-"Не е ли редно да ценим това което имаме,защото от лошото има и далеч по-лошо"?!А иначе е много лесно да се вадят прашлясали призиви от историята като за "СВЕТЛИЯ КОМУНИЗЪМ" например,към който се стремихме цели 45г,а той така и не дойде.

  Коментиран от #8

 • гост
  Отговор
  3 09:17  06.09.17
  Времето е / ваше / НАШЕ !!!! Вече всички виждаме за кого е било това време!!!! Сега ДЕМОКРАТИЧНО ни убиват ограбват и гонят !!!!
 • аса
  Отговор
  4 09:29  06.09.17
  А в кой точно момент ще се сетим, че сами си избираме тия, дето ни управляват, че вечно чакаме всичко на готово някой друг да свърши собствената ни работа, че все някой друг е виновен за собствените ни действия или бездействия? От няколко години много от социално структурираните процеси в България са в наобратим стадий и нищо вече не е в състояние да ги върне в руслото на "нормалното". И не някой друг ни е виновен за това - всички мълчахме и продължаваме да мълчим за всичко уродливо, което дори спря да се крие. Удобно ни е единствено да цъкаме, да стоим на "ф" и да примрънкваме дълбоко окопания в болните ни мозъци рефрен "Ми то в България така става"! А кой все пак е България - тия дето управляват или тия дето ги управляват?

 • Иван
  Отговор
  5 09:43  06.09.17
  до "аса" - верно ли мислиш че народа си ги избира? Имаше една приказка, не си спомням в момента на кого, но гласеше следното : ако от изборите зависеше нещо, нямаше да са публични. Та в тоя ред на мисли разсъждавам и аз и не смятам че с изборите ние реално променяме хората които управляват. Смятам че България, още от преди комунизма, е управлявана от хора които не знаят български и служи на интереси не български. Нашите политици са просто местните васали на едни други, едни чужди хора.
 • no name no face no number
  Отговор
  6 10:23  06.09.17
  Светлия комунизъм беше по достижим от изтрещялата демокрация.И двете са просто цели с които да се успива народа докато му съдират кожата. И докато при комунизма се използваха щадящи методи при условие, че не му се противопоставяш, то сега си е чист геноцид. Преди поне здравеопазването ,и образованието бяха качествени и безплатни, както и трябва да бъде,.Храната и водата - качествени и достъпни. Както и някои други екстри свързани с отдиха и недвижимите имоти. Днес ни дерат без упойка само с добри думи, такива като демокрация, европейски принципи, върховенство на закона и други простотии. Изхода е един смяна на властта и съд на всички управлявали до днес. Конфискация на придобитото имущество с мръсни пари и други хубави неща примерно връщане на държавното управление на ключови промишлени обекти. Спиране на източването на природните ресурси от чужди фирми. И други. ....
 • Русенец
  Отговор
  7 10:33  06.09.17
  Когата прозрем, че по-големи поражения от ГЕРБ в развитието на България, никой не е нанасял и се оттървем от милиционерско офицерската власт на хора които от първия си работен ден са на държавната хранилка и така се пенсионират, а после стават кметове, като кмета на Русе и продължават да цоцат държавата, бълвайки безсмислици, тогава ще тръгнем напред.
 • Гост
  Отговор
  8 11:06  06.09.17

  До коментар #2 от "onq s konq":

  Много ги разбираш нещата от света. Мръдни до една Словения и светът ще ти се стори най-ведрото място. Тук е абсолютна клоака.

  Коментиран от #9

 • onq s konq
  Отговор
  9 15:13  06.09.17

  До коментар #8 от "Гост":

  Не е въпроса аз колко разбирам нещата,а ти колко не ги разбираш.И никъде не мърдам от БГ,защото съм на принципа "По добре пръв на село,отколкото последен в града"!За теб не знам.
 • 10 18:46  06.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Анонимен
  Отговор
  11 08:48  07.09.17
  ГЕРБ - Грабим Европа Рушим България

Напиши коментар:


Публикувай