763 2

Столичната община обявява поръчка за уреди за измерване на газове от колите

Мартин Христов

рез следващата седмица Столичната община ще обяви обществената поръчка за купуване на устройства за измерване на вредните емисии от автомобилите. Това казаха за "Дневник" от пресцентъра на Общината. От там отказаха да уточнят колко уреда ще бъдат купени и каква ще бъдат стойността на поръчката, защото документите все още се подготвят.

Устройствата ще бъдат купени и предоставени на КАТ, за да се използват в пунктовете за годишни технически прегледи. Ангажимент Столичната община да купи устройствата пое кметът на София Йорданка Фандъкова през юни. Причината е, че КАТ не разполага с достатъчно мобилни станции за измерване на вредните емисии, главно фините прахови частици.

Същевременно въздухът в София е един от най-мръсните от всички европейски столици и това е един от сериозните проблеми, които Столичната община се опитва да реши вече седем години. България също беше осъдена от съда на Европейския съюз през април заради мръсния въздух.

През май Столичният общински съвет прие със задна дата и две години закъснениепрограмата си за контрол на качеството на въздуха до 2020 г. В нея общината определя мерките, с които ще подобри качеството на въздуха - ограничаването на движението на автомобили, които отделят високи нива на вредни емисии, по-строг контрол на твърдите горива, които се използват за битово отопление.

В момента на 4 тайни места в София мобилни станции на испанска лаборатория измерват емисиите от автомобилите. Кампанията ще приключи на 15 септември, като след това собствениците на автомобилите, които отделят замърсители над нормата, ще получат уведомления.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 22:36  06.09.17
    Този коментар е премахнат от модератор
  • 2 22:37  06.09.17
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай