1 954 12

Откриха тежки метали в рибата, продавана у нас

Светослава Ингилизова

В рибата, която се продава у нас, се съдържат тежки метали. Тестовете са направени от експерти от „Активни потребители”.

Справка в системата показва общо около 5400 сигнала за нередности или опасности в рибните продукти. За сравнение, предупрежденията за месните храни са 2600, за пилешкото около 2300, а за млечните са най-малко – 900. При рибата шансът да попаднете на опасен продукт е поне 5 пъти по-голям отколкото при другите месни продукти.

Анализът на данните от RASFF сочи, че тежките метали са основни замърсители в рибата с 1410 случая. На следващите места в тази печална класация са патогенните микроорганизми (780), паразитите (560) и някои химични биозамърсители като хистамина и др. Всъщност рибата е най-замърсената с тежки метали храна изобщо. На нея се падат около 40% от всички докладвани случаи на тежки метали (1410 от 3600), а ако включим и другите морски храни (миди, раци, скариди, октоподи), числото скача над 50%.

От тези 1410 сигнала за тежки метали в риба най-много са за живак (1250), на второ място е кадмия, а на трето е оловото. Интересни са данните за произхода на замърсената с тежки метали риба. Изненадващо на първо място е Испания. С произход от тази страна са докладвани 534 случая на тежки метали. Вероятно се дължи на факта, че рибата от Испания се лови в замърсени с индустриални и битови отпадъци райони на Атлантическия океан и Средиземно море. Следващи в класацията са обичайните заподозрени държави от Азия – Виетнам, Индонезия, Сингапур и др.

Олово над нормата в храната ни може да доведе до умора, безсъние, колики, анемия и нервност. Кадмият пък причинява проблеми с черния дроб, бъбреците и костите.

В проучването са включени 12 марки замразена риба. Всички те са вносни продукти и се предлагат на нашия пазар от търговци, а не от компании занимаващи се с улов. Само една от търговските марки е негодна за консумация заради наднормено съдържание на тежки метали, но проблемни са още три марки.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 11:51  25.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 656
  Отговор
  2 11:56  25.09.17
  Ми те най големите боклуци в България се продават а добър вечер
 • рибата
  Отговор
  3 13:49  25.09.17
  не е верно тва () () ()
 • onq s konq
  Отговор
  4 14:07  25.09.17
  Затова ли вчера си купих една скумрия щото чаках гости та да им я пекна на скарата а тя излезна кило и двеста???

 • Варна
  Отговор
  5 15:22  25.09.17
  За известен период от време около 7-8 години се занимавах с внос на риба и рибни продукти и поради тази причина смея да твърдя, че имам известен опит! - Наименованието на Балтийската цаца е ШПРОТ. Преди години се чудехме как да накараме клиента да купува Шпроти защото зимата няма цаца заради студената вода. Тя е по- едра от нашата цаца и е по- мазна, но както и да е! - Искам да споделя, че това изследване, което бе прокламирано широко, че е извършено от наши граждани не отговаря съвсем на истината! Системата за контрол или по- точно казано Европейската система за контрол на качеството на рибата е десетократно по- тежка и стриктна отколкото към други продукти! Всяка некачествена и вредна пратка влиза мигновено в общата електронна система на ЕС и в рамките на 1 денонощие няма санитарна служба в ЕС да не знае за подаденият сигнал. Второ нека да споделя, че Рибата се контролира от няколко институции едновременно! - Това са Граничните служби за санитарен контрол, които проверяват по задължение всяка пратка на първа европейска граница, Санитарните служби на всяка страна, където се разпространява рибата и продуктите от нея и накрая от Агенциите за Аквакултури навсяка страна членка. Изискванията и наказанията са жестоки и са свързани с много тежки загуби. Имайте в предвид, че тези новини често са "фейк"само за да бъде свалена от пазара една или друга страна производител. Такъв беше случая с Минтай и Пангасиус от Виетнам и Китай, които бръкнаха на Европейск

  Коментиран от #6

 • Варна
  Отговор
  6 15:37  25.09.17

  До коментар #5 от "Варна":

  ПРОДЪЛЖЕНИЕ: Бръкнаха в Европейските, Скандинавските, Американските, Канадските и други джобове. -Продаваха се висококачествени филета на цени, на които западният свят и старите в бранша отказваха да продават! Нека не забравяме, че технологиите за замразяване, съхранение и транспорт са общоприети и одобрени предварително от ЕС преди самият внос. Тоест искам да Ви кажа, че това е бизнес за милиарди и борбата е безмилостна, когато трябва да се удари в земята някой от конкуренцията. - Има компании в бранша, чиито годишен оборот надхвърля 10 млр. долара! - Основният доход на Исландия като страна е риболовът, на Норвегия около 40% от общите приходи в бюджета на страната... Сами разбирате, че тук никой не прощава грешки! За това и условията за търговия с този тип продукти става все по- неблагоприятен за работа. Сега съм сигурен, че част от бившите ми колеги в страната от днес са заплашени от фалит заради една новина, която в повечето случаи никой няма да я провери. Загубите от подобни заигравки са жестоки. - Представете си, че сте се договорили за 20 контейнера по 25 тона риба за да вземете добра цена и како се случва с Вас след тази новина ? - Журналистите често не си дават сметка какви каши забъркват с изказванията си!

  Коментиран от #7

 • onq s konq
  Отговор
  7 16:04  25.09.17

  До коментар #6 от "Варна":

  А що тогава скумрията къде купих вчера светеше в тъмното ? Като я виде котката избега и днеска цел ден я нема !

  Коментиран от #8

 • Варна
  Отговор
  8 16:11  25.09.17

  До коментар #7 от "onq s konq":

  Вариантите на се много! 1- Яла е много светулки, 2- Живяла е до някой китайски завод за фосфор, 3- Напушили сте се много --- Има виц, че един рибар си забравил цигарите в къщи и изпушил една цигара от тези на синът му... - След това уловил няколко русалки, зелени човечета и подводница ... :-)

  Коментиран от #9

 • Ха ха ха
  Отговор
  9 16:32  25.09.17

  До коментар #8 от "Варна":

  Ха ха ха ха .... Евала !!!

  Коментиран от #10

 • Варна
  Отговор
  10 17:57  25.09.17

  До коментар #9 от "Ха ха ха":

  :-) - Като каза евала се сетих, че това е кратката форма на френският израз " Е Воала"
 • Колю
  Отговор
  11 18:25  25.09.17
  А ако е истина ? Да плачем за хипотетичните контейнери на някого ? Ако има ощетен да го докаже и да съди източника на фалшивата новина за загубите си. Ако обаче е истина ,човека с контейнерите е за затвора дето иска да трови хората в името на печалбата си. То не ,че не ни тровят с какво ли не.
 • 1234
  Отговор
  12 20:53  26.09.17
  Кой ги внася и до кога ще се внасят боклуците на света?Да се издирят вносителите от България и да им се отнемат лицензите дето тровят народа заради едни пари.

Напиши коментар:


Публикувай