1 279 2

Откриха уникален амулет на Калиакра

Мартин Христов

Уникално откритие направиха археолози по време на разкопки на нос Калиакра.

Намерен е амулет от бял нефрит, най-вероятно изработен в Китай по време на династията Юан.

Подобен артефакт досега не е намиран в България. Това е най-значимата находка в продължаващите повече от десетилетие проучвания на екипа на античната и средновековна крепост на Калиакра. Това заяви ръководителят на археологическия екип доцент д-р Бони Петрунова на пресконференция.

Красивият художествен предмет датира от 14-и век, а върху него е изобразена сцена с малък сокол, ловуващ дива гъска сред лотосови цветя.

Според Петрунова амулетът е използван като катарама в униформата на китайци и на номадски народи и е попаднал на българска земя със Златната орда като дарение за някой от владетелите на Добруджанското деспотство.

Подобни артефакти в големите аукционни къщи вървят между 20 000-40 000 евро, но амулетът,както всички открити досега реликви на нос Калиакра,ще остане в колекцията на Историческия музей в Каварна, каза доцент д-р Петрунова.

Добрич / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ТУРИСТ СЪМ
  Отговор
  1 08:31  30.09.17
  Амулета си го купих от китайски магазин всичко за 1 лв и го изгубих като ходихме на Калиакра това лето с тъщата и брачеда единия - моля върнете ми го !
 • нищо на лице
  Отговор
  2 09:10  02.10.17
  Е,дайте снимка на амулета ,дее..

Напиши коментар:


Публикувай