434 1

Нов европейски център ще спира кибер атаките

Всеки национален център ще работи в тясно сътрудничество с централния отдел в Брюксел

Маргарита Илиева

"Ново европейско законодателство ще доведе до по-добра координация между държавите за преодоляване на мащабни кибератаки." Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел, предава "Монитор".

Еврокомисарят с ресор цифрова икономика и общество коментира, че е запозната с нашумелите в последно време кибер атаки срещу много посещаеми сайтове.

„Затова казвам колко важна е Директивата за мрежова и информационна сигурност (NIS), коментира Мария Габриел.

„Това е първата законодателна директивата, която позволява да бъде изградена в държавата-членка център, който да анализира всякакъв вид кибератаки“, заяви Габриел.

Всеки национален център ще работи в тясно сътрудничество с централния отдел в Брюксел, предлага новото европейско законодателство.

Мрежата за защита от кибератаки ще работи 27 часа 7 дни в седмицата.

Новата структура за киберсигурност на ЕС ще използва добавената стойност на експертизата на съществуващата в момента Агенция на Европейския съюз за мрежова и информационна сигурност (ENISA), която вече ще се нарича Секретариат на държавите-членки.

„Досега се е работило много по темата, но сега на ENISA трябва да им дадем по-голяма роля, за да може между държавите-членки да циркулира цялата информация и да се реагира бързо“, обясни Габриел.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Хасан
    Отговор
    1 08:56  03.10.17
    Абе защо пращаме все жени еврокомисарки...?! Страх ме е тия англосаксонски европейци да не им направят нещо..възрастни са си ама все пак ...

Напиши коментар:


Публикувай