1 278 2

17-годишен от Плевен е новото явление в света на математиката

Престижната европейска награда е за проект, свързан с теория, от която малко неща са доказани до момента

Маргарита Илиева

На Европейския конкурс за млади учени в Талин плевенският единадесетокласник Чавдар Лалов спечели трета награда с проект по математика.

Чавдар се е състезавал с проекти на 83 свои връстници от 33 страни, предава БНР.

Престижната европейска награда е за проект, свързан с теория, от която малко неща са доказани до момента.

Той представя реферат – комбинаторна задача с решен частен случай на нерешен проблем от 75 години, което в бъдеще се очаква да доведе до приложение и в химията.

"Проектът ми беше свързан с така наречените "несамопресичащи се маршрути", които са на практика вид математически структури, които аз преброявам и това е една теория, в която малко неща са доказани математически. На пръв поглед, успях до някаква степен да разширя част от резултатите. Не правя финалната стъпка, но можем да кажем, че е някаква стъпка напред, въпреки че още сме далеч от финалния отговор. По принцип това е един проблем, който не е решен от 75 години. Това, което правим, е разглеждане на частни случаи на един нерешен проблем. Идеята е в бъдеще тези частни случаи да успеем да ги разширим до оригиналния проблем. Това е само началото на откритието", заяви Чавдар.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  1 00:43  09.10.17
  Една позитивна новина, браво на момчето!
 • 333
  Отговор
  2 07:22  09.10.17
  Много ме радват такива новини. Нека създадем благоприятна среда за развитието на такива деца у нас, а не да интегрираме маймуни.

Напиши коментар:


Публикувай