564 2

Донор от Търновско спасява три човешки живота

Близките на 67-годишен починал мъж дават шанс на други да живеят

Константин Карагьозов

67-годишен мъж от област Велико Търново стана донор след смъртта си. С органите близките дават шанс за живот на други трима тежко болни, чакащи трансплантации, съобщиха от областната болница във Велико Търново.

На 3-ти октомври пациент на реанимация изпада в мозъчна смърт в следствие на исхемичен мозъчен инсулт. Въпреки тежката си загуба, близките на мъжа са дали съгласие за донорство.

За експлантацията на органите, която е приключила малко преди обед в сряда, в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" пристигнали два екипа - на ВМА – София и УБ "Александровска".

"Предстоят трансплантации на черен дроб във ВМА – София и на бъбреците в УБ "Александровска", съобщи д-р Ваня Лъчезарова - координатор по донорство в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

Ръководството на областната болница и всички медицински специалисти и професионалисти по здравни грижи поднасят съболезнования на близките на донора, но и сърдечно им благодарят за силата и човечността, която проявиха в такъв труден и тежък момент. Техният близък е 9-и случай на пациент изпаднал в мозъчна смърт от началото на 2017 г. в стационара, но и седми реализиран донор.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гостенин
  Отговор
  1 18:36  04.10.17
  Добра постъпка!

  Коментиран от #2

 • незнайко
  Отговор
  2 09:07  05.10.17

  До коментар #1 от "Гостенин":

  Наистина е добра, но се запитвам, тези органи са на 67 години ??? Това е малко като частите втора употреба. Колко ли живот им остава да функционират ? Не всички органи се възстановяват !

Напиши коментар:


Публикувай