1 380 0

Десислава Попколева поема СГС като и.д. шеф

Софийски градски съд беше без оперативно ръководство от 2 октомври

Венцислав Михайлов

След три часа спорове Съдийската колегия на ВСС избра Десислава Попколева за временен шеф на СГС.

Тя получи подкрепата на 10 „за“ срещу само 3 „против“ – Стефан Гроздев, Боян Новански и Драгомир Кояджиков. Георги Колев си бе тръгнал.

Номинацията на съдия Попколева, която до момента е заместник-председател на Софийския градски съд и ръководител на възивно гражданско отделение,

беше издигната в края на септември от Общото събрание на СГС.

Днес в съвета се разрази спор дали изобщо Лозан Панов има право да номинира и.д. шеф. Наложи се Красимир Машев да дойде на крака в съвета, за да им обясни, че той не се е самономинирал. "Дадох съгласие на съдия Панов. Не съм се самоизтъквал и не съм подавал заявление да бъда избран за председател на най-тежкия и конфликтен съд. Не желая да бъда нито временен председател, нито постоянен", обърна се Машев към членовете на съвета.

По този начин той се оттегли от надпреварата.

По време на заседанието отново имаше игри с кворума на колегията, като се наложи да бъде дадена почивка, за да не остане съветът без нужния брой членове за заседание.

"Докато се произнесем за и.д., ще приключи процедурата по избор на титуляр", допусна член на съвета.

От своя страна Боряна Димитрова (квота на съдиите) каза, че ако ВСС не може да определи изпълняващ длъжността, то да избере някой от заместниците на председателя по старшинство, ясно намеквайки че това пак е Десислава Попколева.

Така се стигна до предложение кандидатурата на Попколева да бъде гласувана отново, но като предложение на Общото събрание на Софийския градски съд. Така, седмица след като събра 7 гласа "за" в колегията, днес Попколева беше подкрепена от 10 души, а трима гласуваха против.

Както Факти.бг писа по закон с квалифицирано мнозинство се избира само постоянен председател на съда, а не изпълняващ функциите председател на съда. Във всички останали случаи се предлага практиката на обикновено мнозинство. Това е духът на закона и това се прави, за да не се нарушава ритъма на работата на съда. Законодателят ясно е предвидил и е записал изискването за квалифицирано мнозинство за избор на постоянен титуляр. При всички останали случаи се прилага обикновено мнозинство. Има редица решения на Върховния административен съд (ВАС) по въпроса в подкрепа на практиката с обикновено мнозинство да се избират временни ръководители на съдилища, припомнят юристи.

При получените седем гласа за Десислава Попколева срещу едва четири гласа за Милев трябваше да бъде избрана Попколева. По всичко изглеждаше, че ВСС не желае да легитимира избора на Попколева заради Милев.

Софийски градски съд стои без оперативно ръководство от 2 октомври,

когато влезе в сила оставката на доскорошния ръководител Калоян Топалов. Миналият състав на съдебния съвет гласува напускането на Топалов от поста и съдебната система изобщо на 26 септември. Тогава обаче не предприе нищо за процедурата по избор на временен шеф. Бързи действия нямаше и от новия състав на ВСС, който в две заседания не обсъди въпроса.

От своя страна председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в опит да избегне блокажа в гласуването беше предложил Красимир Машев. Този ход на висшия съдия обаче разпали днес тричасовите дискусии.

Проблемът беше, че Панов е вносител и на кандидатурата на Десислава Попколева. По тази причина Факти. Бг, прогнозира, че Съдийската колегия във ВСС ще отхвърли номинацията на Красимир Машев с мотива, че всеки член може да прави само една кандидатура. Това и беше резултатът от днешното гласуване.

Ако не му се брои прокурорски стаж, то Стефан Милев има едва една година и няколко месеца съдийски стаж. Минус на неговата кандидатура е, че той не е бил в последните месеци в градския съд, а престоят му като временен ръководител на районния съд не беше анализиран и не е много известно какви са постиженията му там.

Софийски градски съд е най-големият и най-важният в страната. Той гледа и най-много дела.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай