3 424 3

Пробутват Стефан Милев за временен шеф на Софийски градски съд?

С процедурни трикове овладяват едно от важните съдилища в страната

Венцислав Михайлов

С процедурни трикове Съдийската колегия във Висшия съдебен съвет ще се опита да избере Стефан Милев за временен председател на Софийския градски съд. До тази ситуация се стигна, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да подкрепи гласуването от 5 октомври в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Тогава бяха обсъждани две предложения - посочената от общото събрание на Софийски градски съд Десислава Попколева и предложението на председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева - Стефан Милев. Попколева получи седем гласа "за", Милев – четири.

След гласуването ВСС обяви, че нито един от двамата кандидати не е получил квалифицирано мнозинство, за да бъде избран за временен ръководител на Софийски градски съд.

Това решение веднага предизвика критични коментари в юридическата общност.

По закон с квалифицирано мнозинство се избира само постоянен председател на съда, а не изпълняващ функциите председател на съда. Във всички останали случаи се предлага практиката на обикновено мнозинство. Това е духът на закона и това се прави, за да не се нарушава ритъма на работата на съда. Законодателят ясно е предвидил и е записал изискването за квалифицирано мнозинство за избор на постоянен титуляр. При всички останали случаи се прилага обикновено мнозинство. Има редица решения на Върховния административен съд (ВАС) по въпроса в подкрепа на практиката с обикновено мнозинство да се избират временни ръководители на съдилища, припомнят юристи.

При получените седем гласа за Десислава Попколева срещу едва четири гласа за Милев трябваше да бъде избрана Попколева. По всичко изглежда, че

ВСС не желае да легитимира избора на Попколева заради Милев.

Софийски градски съд стои без оперативно ръководство от 2 октомври, когато влезе в сила оставката на доскорошния ръководител Калоян Топалов. Миналият състав на съдебния съвет гласува напускането на Топалов от поста и съдебната система изобщо на 26 септември. Тогава обаче не предприе нищо за процедурата по избор на временен шеф. Бързи действия нямаше и от новия състав на ВСС, който в две заседания не обсъди въпроса.

От своя страна председателят на Върховния касационен съд (ВКС)

Лозан Панов в опит да избегне блокажа в гласуването е предложил Красимир Машев.

Проблемът е, че Панов е вносител и на кандидатурата на Десислава Попколева. По тази причина Съдийската колегия във ВСС ще отхвърли номинацията на Красимир Машев с мотива, че всеки член може да прави само една кандидатура.

Ако не му се брои прокурорски стаж, то Стефан Милев има едва една година и няколко месеца съдийски стаж. Минус на неговата кандидатура е, че той не е бил в последните месеци в градския съд, а престоят му като временен ръководител на районния съд не беше анализиран и не е много известно какви са постиженията му там.

Софийски градски съд е най-големият и най-важният в страната. Той гледа и най-много дела.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 12:29  10.10.17
  Поредната калинка в съдебната система....учил,но недоучил - важното е да е наше момче.
 • Минаващи
  Отговор
  2 18:06  10.10.17
  Назад сте с новините. Избраха друга. При това отдавна.
 • Реалист
  Отговор
  3 21:17  10.10.17
  Значи и там е ШУРОБАДЖАНАЩИНА от сегашното правителство, а и от други преди това. Важното да е послушко и да изпълнява каквото му кажат. ШУРОБАДЖАНАЩИНАТА е навсякъде, но най-вече в политиката. ГЕРБ отново се издъниха!

Напиши коментар:


Публикувай