1 045 6

СЕГА: Фандъкова да каже за парите на София

Венцислав Михайлов

Време е Йорданка Фандъкова да поеме отговорност като кмет за случващото се в Столична община. За това призовават от Сдружение СЕГА. То излезе със свой видео клип, който поставя редица въпроси за съмнителните практики в Столична община.

В разпространено видео Антони Тренчев, Настимир Ананиев и Марин Киров, част от лицата, подкрепящи сдружението и каузите му, повдигат конкретни въпроси към столичния кмет Йорданка Фандъкова.

СЕГА търси отговори на няколко въпроса свързани с управлението на Столична община и Столичния Общински Съвет (СОС). Общината се явява институцията с най-голям бюджет в България - над 1,3 милиарда лева на година, и огромна част от тях за капиталови разходи.

Въпросите са следните:

1 Какво се случва в столичния инспекторат, който е под директно подчинение на кмета Фандъкова? Защо няма никакви регистри на актовете, които Инспекторатът издава? На кои фирми ги издава и на какво основание, има ли отменени актове и какви са причините за отмяната?

2 Защо няма регистър с гласуването на общинските съветници, с разбивка по гласуванията на всеки един съветник, по всяка една точка от дневния ред, както е в Народното събрание?

3 Защо общественото обсъждане и решение как да се извърши ремонтът на булевард “Дондуков” се прави едва през 2017 г., а обществената поръчка с техническо задание е проведена и спечелена през 2014/5 г.?

4 Защо цари пълно информационно затъмнение относно Центъра за градска мобилност (ЦГМ) и по-конкретно приходите и разходи на търговското дружество, чийто принципал е СОС?

5 Защо общината е поискала огромната сума от 5 млн. лв. за обучение и подпомагане на структурите на общината в областта на управление на отпадъците, като хората от тази дирекция, които вече са назначени, би трябвало да са наети с нужните квалификации?

От сдружението напомнят, че Йорданка Фандъкова е заместник-председател на ГЕРБ, и не е адекватно да се крие зад мнозинството на столичния общински съвет, което също е на ГЕРБ и чийто шеф кметицата де факто е.

Друг притеснителен факт, който изтъкват от сдружението е, че през юли 2017 г. съветниците на ГЕРБ и БСП гласуват заедно и в коалиция, 200 милиона евро за технологията за обработка на боклука на София. Изключително притеснителна е тенденцията на единодействие между тези две партии, при разпределението на големи количества публични средства.

Прожекторите трябва да бъдат насочени към Столична община и да осветлят случващото се там и да предоставят прозрачност на действията на кмет и общинските съветници.

Сдружение СЕГА настоява Йорданка Фандъкова публично да отговори на повдигнатите въпроси.

Сдружение СЕГА беше учредено в края на септември 2017 г.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ГЕРБ
  Отговор
  1 14:45  11.10.17
  Не само София и големите градове се управляват в мъгла - цялата ни скапана държава така се управлява!
 • дсфдсф
  Отговор
  2 14:46  11.10.17
  Те тия въпроси трябва да отидеме да ги задаваме пред общината в София и пред парламента, не в интернет.
 • 3 15:00  11.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Русенец
  Отговор
  4 15:03  11.10.17
  Тези видни демократи, докато бяха на софрата на ГЕРБ в предишното правителство не казаха и дума, сега като ги отстраниха станаха критични ! Скъпи Реформатори, тези въпроси трябваше да поставите в предишното правителство и парламент, а не да разпределяте порциите и да крадете на равно с ГЕРБ.
 • Русенец
  Отговор
  5 15:05  11.10.17
  Елата да видите в Русе, как шайката на Стоилов опосква града системно и мащабно и общинарите от БСП , Демократите и Патриотите само прикриват злоупотребите, като участват в порциите.
 • незнайко
  Отговор
  6 10:27  13.10.17
  Надявайте се някога да Ви отговорят ! Щом досега няма отчети, значи няма да има и занапред ! С винетките какво стана НИЩО. Сега данък "джигит" а в последствие за всички ! ТОЯ ФИЛМ Е ЯСЕН !!! Ставаме все по зависими към системата (с една дума МАТРИЦАТА) !

Напиши коментар:


Публикувай