706 2

СУ сред най-добрите университети в света

СУ сред най-добрите университети в света
Снимка: Архив
Светослава Ингилизова

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ запазва мястото си сред най-добрите университети в оповестените на 16 октомври 2017 година класации на CWUR (Center for World University Rankings) за 2017 г. и на QS EECA Region University Rankings за 2018 г.

Софийският университет е сред най-добрите 3.1% в класацията на университети на Center for World University Rankings за 2017 година. Софийският университет заема 856 място сред оценените през тази година 27 770 висши училища. Класацията измерва качеството на образование и подготовката на студентите, престижа на преподавателския състав и качеството на изследователската им работа без да разчита на информация от данни, предоставени от университетите.

За оценяване на първите 1 000 университета в света класацията на Center for World University Rankings използва осем индикатора, сред които качеството на образованието, реализацията на възпитаниците, качеството на преподавателския състав, публикациите на преподаватели в престижни научни списания, броя на изследователските разработки във влиятелни списания, броя на високо цитирани изследователски разработки, цялостното влияние, измерено чрез университетски h-индекс, както и броя патенти според международния патентен архив.

Софийският университет е класиран и на 47–то място в класацията на висши училища от Източна Европа и Централна Азия QS University Rankings: EECA за 2018 г. Университетът е сред най-добрите 1.6% от 2 900-те висши училища в региона.

Класациите на QS EECA Region University Rankings се публикуват от 2014 г. Методът запазва основните показатели на глобалната класация QS University Rankings – академична репутация, репутация сред работодателите и отношението преподавателски състав/ студенти, индексирани публикации на преподаватели, web импакт, цитирания на брой публикации, качеството на преподавателския състав, чуждестранни преподаватели и чуждестранни студенти.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • И за благодарност
  Отговор
  1 08:09  18.10.17
  Преподавателите в СУ са на 17- то място по размер на заплати в класацията на вузовете в България.
 • Гост
  Отговор
  2 20:24  19.10.17
  Недей "рива"! Като идеш в една частна фирма да бачкаш, те товарят с работа и ти казват, че размера на заплатата няма общо с обема на работата. Така сега ми кажи, къде е посочено, че качеството на образованието е право порпорционално на заплащането на преподавателите? В системата на образованието, има няколко участници - ръководство, преподаватели и учащи се (поне). Защо точно преподавателите да са превилигировани?! И ми кажи откъде идват парите за заплати на преподавателите в СУ и в другите престижни университети? Искам да кажа , че има много неизвестни (пък и известни) подробности около финансирането и че заслугата не е само на преподавателите. Добро финансиране може да се постигне по много начини, а не само да се лобира и да се чакат готови потоци от държавата (която така или иначе никаква я няма).

Напиши коментар:


Публикувай