742 4

Бюджет 2018: Орязват парите за първите 3 дни болничен

40 лв. повече за майките през втората година

Стефанаки Йоанис

Работодателите ще плащат само 50% от осигурителния доход за първите три дни болничен, а не 70%, както беше досега. От четвъртия ден НОИ ще продължи да плаща по 80%, както е и в момента.

Това е заложено в проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2018 г., съобщи "Сега".

Проектът предвижда още през втората година на майчинството да се плаща с 40 лева повече - по 380 лева на месец вместо по 340 лева, както е сега.

Увеличава се минималното обезщетение за безработица, но се въвежда таван на сумата и ще се иска по-дълъг осигурителен период за това право. Минималното дневно обезщетение за безработица се увеличава от 7.20 на 9 лева. Въвежда се обаче и максимално дневно обезщетение - от 74.29 лв. дневно.

От мотивите към законопроекта става ясно, че идеята е да се сложи таван на парите, които получават българите, работили в чужбина, и няма да засегне останалите без работа у нас. Към юни българите, работили в чужбина, които получават обезщетението си у нас, са 2025 души. Средно те вземат по 1259 лв., което е в пъти по-високо от средното обезщетение за безработните у нас, се посочва в мотивите към законопроекта.

Предлага се и човек да се е осигурявал поне 12 месеца през последната година и половина, за да получава обезщетение за безработица, а не както е сега - 9 месеца. Очаква се само от тази промяна да бъдат спестени 63 млн. лева.

Ще се искат и повече години стаж за различните периоди, в които НОИ плаща обезщетението. Максималното обезщетение - за 12 месеца, ще се полага само при стаж над 15 г., а не при 12, както е сега.

Максималният осигурителен доход се запазва на 2600 лв., а с него и таванът на пенсиите - 910 лв.

В проекта е заложено значително увеличение на минималния осигурителен доход на земеделците - от 300 на 480 лева.

Не е планирано увеличение на минималната пенсия. През юли всички пенсии ще бъдат индексирани с 3,8% и ще станат 207.60 лева. В законопроекта е включен и специален текст, който гарантира, че индексацията ще е за всички пенсионери и няма да се повтори ситуацията от тази година, когато близо 5000 пенсионери не получиха увеличение.

Законопроектът предвижда и промяна при ранното пенсиониране на хората в масовата трета категория. Тези, които имат необходимия стаж, могат да се пенсионират с една година по-рано. В момента НОИ намалява пожизнено пенсията с по 0,4% за всеки недостигащ месец възраст, а от догодина намалението ще е в сила до навършване на годините за пенсия.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 09:01  20.10.17
  А така удриии по болния и без това го е надупила съдбата, давайте и вие боковци.
 • Иванчо
  Отговор
  2 09:18  20.10.17
  Аз не виждам какво я бърка държавата колко плаща работодателят за първите три дни болничен. След като това обезщетение (за първите три дни) се поема от работодателя, държавата няма право да определя колко точно да плаща работодателят. Аз, ако си искам, на моите служители и 100 % мога да им платя, откъде накъде ще ме ограничава държавата ?
 • Бесен Язовец
  Отговор
  3 09:22  20.10.17
  Тука май никой не разбира иронията
 • юрист
  Отговор
  4 09:49  20.10.17
  Държавата vs. народа това се случва държавата стои зад гърба на капитала а не зад народа

Напиши коментар:


Публикувай