627 2

Без нови филиали и екзотични специалности в университетите

Светослава Ингилизова

Университите ще наложат своеобразен мораториум върху разрастването на мрежата на висши учебни заведения и разкриването на нови филиали. Това е позицията, изразена на заседанието на съвета на ректорите в Икономическия университет във Варна, в което участва и министърът на образованието Красимир Вълчев.

Според министъра индивидуалните стратегии за развитие на университетите са довели до колективна нерационалност на висшето образование. "Реформите са наложителни и от гледна точка на профила на специалистите, които се подготвят. За да стане това, ще трябва да се спре с разкриването на филиали, които не са необходими, както и да се ограничат специалностите, които са в области нетипични за даден университет.

През следващите години висшите заведения ще имат остър недостиг на преподаватели и трябва да инвестират върху привличането на млади хора", коментира Вълчев, цитиран от БНТ.

Той обясни, че висшите училища разработват до 30 октомври визии за развитието си, за да е ясно къде виждат те профила си след 15-20 години, в кои професионални направления, по кои специалности ще обучават,.

Според министъра е нужно да се акцентира върху обучението на кадри, от които има или се очаква недостиг на пазара на труда - например инженери, агрономи, енергетици, химици, преподаватели по математика, физика, информатика.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • песимист
  Отговор
  1 08:56  22.10.17
  Като гледам кроткия уплашен министър и като знам колко е опорочено образованието у нас, си мисля, че нищо няма да излезе от насърчаването на младите хора да избират гореспоменатите професии. Първо, престарелите преподаватели по посочените специалности с отдавна неизползваеми знания, второ ниското заплащане, което ще им бъде предлагано. Без внос на преподаватели от напредналите в тези области държави нищо няма да стане. Отново празни приказки точно като на президента Радев, който пък ще направи картотека на учещите в Щатите, за да ги привика да работят у нас. С мизерно заплащане, с бавене на заплати, с неплащане с месеци. Докато неплащането на заплати не се криминализира, България е обречена на упадък. Всичко е празни приказки, технологиите напредват с много бързи темпове. А ние ще ползваме преподаватели на по 70 години! Какво стана със самозабравилите се преподаватели от университета, в който студентите нямаха право да обядват в стола на учебното заведение, за тях скъпи остатъци, а изкуфяла нагла преподавателка пишеше оценки на празни листове? Да каже министъра!

  Коментиран от #2

 • вайййй
  Отговор
  2 19:17  22.10.17

  До коментар #1 от "песимист":

  Съгласен съм с теб. Министъра иска малко, но гарантирано лицензирани ВУЗ, като направлението да е по точно определени специалности. Това е добре да е държавна поръчка, но е добре всеки да има своят избор! Например, неразрешаването да се преподава от специалисти и по малки населени места, но след като са доказано преминали тест, за компетенция е видната тоталитарна простотия от минало, настояще и като гледам и бъдеще тук... Тази простотия доведе до свръхнаселяване на София, Пловдив и др... и обезлюдавяне на малки населени места. Диването Тато след фашагите на Цанков и Адолф, продължи тая простотия, а понастоящем се запазва... Нека има и паралелки дори в малки градчета, но да преподават доказано компетентни преподаватели, а не самозванци... ! Тогава няма да има миграция и свръхголеми градове и обезлюдени селца. Простотията на властта в България е от векове. Но няма изгледи да изчезне, май България ще изчезне от тях?

Напиши коментар:


Публикувай