1 102 1

В Русе изобретиха устройство, което показва часа на смъртта

Апаратът би имал приложение в съдебната медицина

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Екип от Русе изобрети устройство за установяване на времето на спиране на жизнените функции при човека. То е предназначено за съдебната медицина, засега е изработено в един образец и се търсят производители за серийно производство за нуждите у нас и в чужбина, пише "Монитор". Полезният модел получи наскоро свидетелство за регистрация в Патентното ведомство на България.

Притежатели на изобретението са двамата млади учени Ивайло Иванов и Любомира Димитрова, преподавателят в Русенския университет доц. Анелия Манукова, изпълнителният директор на УМБАЛ – Русе д-р Иван Стоянов, който е съдебен лекар, и д-р Пламен Димитров, също съдебен лекар и експерт в крайдунавския град. Патентен представител на екипа е инж. Койчо Митев.

Устройството, което се състои от няколко блока – захранващ, за електромеханично въздействие, за измерване на цвят и др., изследва образувалите се постмортални петна по кожата в резултат на биохични процеси в тялото след настъпването на биологичната смърт. То позволява да бъдат избегнати субективните грешки при отчитането на параметрите на тези петна, което може да се случи при ръчното прилагане на сила на натиск или при използването на динамометър.

Устройството на русенския екип осигурява прецизност в работата на съдебния лекар, гарантира висока точност на резултатите и свежда субективния фактор до възможния минимум. Техническото решение позволява да бъдат изготвени обективни доказателства – приложения към експертизите в съдебната медицина.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • LPG
    Отговор
    1 23:30  24.10.17
    Евала на хората!

Напиши коментар:


Публикувай