749 2

КНСБ свиква национален протест в петък

Синдикатите искат "достойни заплати"

Константин Карагьозов

КНСБ свиква национален протест на 27 октомври с искане за достойни заплати. Това реши Координационния съвет на Конфедерацията днес. Мотото на протеста ще бъде „Работеща България иска по-високи заплати“.

"Шествието ще тръгне в 11:30 от площад „Св. Александър Невски“ и ще мине през две спирки – Министерския съвет и централата на АИКБ", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Имаме своите претенции към държавния бюджет за области, които не са дофинансирани и ще останат такива и през следващата година. Това са най-вече агенциите, които работят на терен – тези за социална защита (АСП, Агенцията по заетостта), приходните агенции – НАП и митници, домовете за стари хора, училищното здравеопазване. За тях е предвидено 5 на сто увеличение в хазната за 2018 година, а ние искаме поне 10, а на места и 15%", посочи Димитров. Сред причините за протеста е хроничният дефицит в областта на науката – БАН и Селскостопанска академия. Затова КНСБ ще подкрепи и техния протест на 1 ноември.

"Сами чухте исканията на пожарникарите в събота, а се задава и протест на полицаите, обяви лидерът на КНСБ пред журналисти. Исканията на Конфедерацията са само за заплати, в тях няма политическа намеса. Не смятаме да сваляме правителството, напротив повечето наши членове смятат, че то ще изкара пълния си четиригодишен мандат. Затова трябва да дава заплати и ние ще ги поискаме на 27 октомври", отсече Пламен Димитров. Той определи като правилни думите на премиера Бойко Борисов, че бизнесът трябва да плаща по-високи заплати и го насърчи да продължава с изявленията в тази посока.

"Основната ни цел е да накараме правителството да създаде среда, в която да преговаряме спокойно с реалния бизнес, в предприятията, за по-високи заплати. Кресчендото, което напоследък се лее от София и някои представители на работодателски организации, само заглушава нашите разговори", посочи президентът на КНСБ.

"Затова КНСБ настоява за изцяло нова глава в Кодекса на труда, която да регламентира как се договарят заплатите и това е едно от исканията на организацията към кабинета.
Настояваме България да се присъедини към Алианса за по-високи заплати, който сега се формира в Европа", обяви още Пламен Димитров.

Той е иницииран от Европейската конфедерация на профсъюзите и цели да обедини представителите на Европейската комисия, държавите-членки и мултинационалните компании в името на по-високи заплати в Източна Европа.

"Създава се ядро за натиск от 8 държави, сред които Германия, Холандия, Франция и Швеция – най-големите инвеститори. Включва се и Вишеградската четворка. Страната ни трябва да се включи в тази инициатива, защото това ще доведе до реален ръст на заплатите у нас", категоричен бе Димитров.

На митинга се очакват около 6 000 души, всеки от които ще представлява своят сектор. Не искаме да събираме цяла България, а да изразим ясно и силно искането на работещите за по-високи заплати, посочи лидерът на КНСБ.

Сред другите причини за протеста са опитите да бъдат отнети изконни права на работещите у нас като добавката за стаж и възраст, популярна като „клас“.

Недоволство предизвикват и намеренията в бюджета на ДОО да бъдат орязани парите за болнични за първите три дни, заяви президентът на най-голямата обществена организация.

"Ще протестираме пред АИКБ, защото техния председател в момента оглавява Асоциацията на българските работодатели. Подозирам, че в сградата няма да има никого, защото ще ги е страх, но поне ще чуят какво мислят хората за тяхното поведение спрямо работещите", обобщи Пламен Димитров.

"България е най-бедната държава и това важи и за здравеопазването", посочи вицепрезидентът на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Иван Кокалов. Той повтори едно от основните искания на медиците – работещите в големите и малките градове да получават достойни и съизмерими възнаграждения.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ха ха ха
  Отговор
  1 17:16  24.10.17
  Това правителство, няма да изкара и 2 години, пък вие си смятайте каквото си искате :D
 • Патриот
  Отговор
  2 00:18  26.10.17
  Това трябва да влезе в историята. Най-после след 27 години спане синдиката се обади.

Напиши коментар:


Публикувай