405 0

Главчев: БНТ и БНР да излъчват за българите в Сърбия

От 2015 г. е започнало отпечатването на 26 учебника за обучението на български език за местните деца, а още 20 са в проект

Венцислав Михайлов

Един от начините българите в Западните покрайнини да се информират на майчиния си език е БНТ и БНР да излъчват свои пакети в местните медии.

Такова мнение изрази председателят на Народното събрание Димитър Главчев, който посети Ниш и Димитровград.

Сърбия изпълнява поетите ангажименти към българското национално малцинство, заяви Главчев, цитиран от БНТ.

По думите му, проблемите са на ниво Национален съвет на българите, но през идната година ще има избор за нов състав.

От 2015 г. е започнало отпечатването на 26 учебника за обучението на български език за местните деца, а още 20 са в проект.

Димитър Главчев потърси символиката на мястото, от което започна посещението на българската делегация. Цариброд се намира под Нешков връх, където в обща костница почиват загиналите по време на братоубийствената война от 1885 г. българи и сърби.

Това не бива да се случва никога вече, подчерта Главчев. Той увери, че България е готова да помага на Сърбия по пътя й към Брюксел, но когато всички условия за членство в ЕС бъдат изпълнени.

До момента има няколко опита с референдум и декларации на общинския съвет в Димитровград името на града отново да стане Цариброд, както е било до 1950 г.

България


Още по темата

 • Санджак иска автономия от Сърбия

  Санджак иска автономия от Сърбия

  Председателят на Бошняшкия национален съвет Сюлейман Углянин поиска сръбският регион Санджак да получи автономия, съобщи РТВ. Той поиска ...
  4.11.2017
  3 662
  27

Напиши коментар:


Публикувай