1 454 6

Кипариси ще пазят АМ "Тракия" от снегонавявания

В най-критичните участъци ще бъдат поставени "противонавяващи мрежи"

Кипариси ще пазят АМ "Тракия" от снегонавявания
Светослава Ингилизова

Със засаждането на 4 -метрови кипариси Агенция "Пътна инфраструктура" ще се опита да спре снегонавяванията на магистралата, които създаваха проблеми миналата година, съобщи БНТ.

Утре влиза в сила зимната организация за поддържане на пътищата. 3 000 машини са в готовност да излязат при първия сняг, а 28-те областни пътни управления следят прогнозата за времето ежечасно, обяви регионалният министър Николай Нанков.

Лесозащитната стена от кипариси и сламени бали зад тях ще пази магистрала "Тракия" в района на Карнобат от навявания, обяви регионалният министър Николай Нанков. Поставянето на сламените бали започна днес, а самите кипариси ще се садят утре, обясниха от фирмата-изпълнител.

Именно магистрала "Тракия" в района на Карнобат често бива затваряна заради снегонавявания и катастрофи, а на Нова година стотици шофьори бяха блокирани в снежен капан там.

В най-критичните участъци от автомагистралите със снегонавявания - край Шумен и Варна, ще бъдат поставени т.н. "противонавяващи мрежи".

Ако все пак има снегонавявания, магистрални участъци ще се затварят, за да не се стигне до ситуации като бедствието от Нова година.

Пътноподдържащите фирми са осигурили 3000 машини. Повечето областни управления имат 100 000 тона сол и 300 000 тона пясък и осигурена техника между 60 и 100% от необходимото.

Снегорините и почистващата техника ще излязат до минути след падането на първия сняг. Автомагистралите и първокласните пътища трябва да са проходими до 2 часа след спирането на снеговалежа при 3 см снежна покривка. Ако работата не е свършена качествено, ще има неустойки в различен размер.

От 15 ноември до 1 март шофьорите трябва да карат с гуми с грайфер от 4 мм. Прогнозите са в средата на ноември времето да се влоши.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бай Иван
  Отговор
  1 20:28  31.10.17
  Пак някоя "НАША" фирма ще намаже яко!!!
 • Варна
  Отговор
  2 21:03  31.10.17
  Аз бях за магнолиите на Борисов, ама след последното обвинения за корупция ... - Как да говорим за магнолии? ------------------- Добре знаем, че това не е характерно растение за нашите ширини и поради тази причина изискват повече поддръжка! - Ама какво пък на ли наше момче ще ги сади. След великата Българска стена по границата сега ще имаме великият новаторски лесозащитен пояс!

  Коментиран от #5

 • плоча
  Отговор
  3 21:10  31.10.17
  https://fakti.bg/bulgaria/267971-hvarlame-3000-snegorina-sreshtu-zimata Една новина два пъти .......
 • Vulpes
  Отговор
  4 21:47  31.10.17
  Вие недейте да чистите,а пък чакайте кипарисите да ви свършат работата! В САЩ камионите излизат да хвърлят химикали по пътищата преди да е завалял снега,а в БГ и като спре не излизат. Единствения град в който се ползва химикали е София! В цяла България се хвърля пясък.....а не мислят,че на пролет трябва да изчистят пътищата и канализациите от натрупания пясък!!!
 • Хахаха
  Отговор
  5 23:02  31.10.17

  До коментар #2 от "Варна":

  Колкото и да е нехарактерно на нашата улица в София от 50 години има 4-5 и никой не ги поддържа.
 • Гост
  Отговор
  6 10:05  01.11.17
  А кой ще пази кипарисите от римляните ???

Напиши коментар:


Публикувай