8 311 18

Готвят забрана за регистрация на технически неизправни коли

Мартин Христов

Ако една кола няма маслен филтър, не може да върви. Ако един автомобил е технически неизправен, не трябва да получи разрешително от КАТ. Целта е коли, които не отговарят на техническите условия, да не получават първа регистрация. Това каза екоминистърът Нено Димов пред Нова тв, коментирайки въпрос ще бъде ли забранено да се движат автомобили без катализатори, който увери, че ще работи в посока на такива законови мерки.

Димов заяви, че се изисква и техническа подготовка за въвеждане на такова законодателство. Не може да има ограничение само в един град – например в София, уточни той, коментирайки новината, че Столична община е подарила 7 газанализатора на КАТ, за да се измерва дали даден автомобил отделя толкова вредни вещества, колкото би трябвало съгласно съответния си екостандарт.

Ако има ограничение за първа регистрация само в един град, тогава нищо няма да пречи да се регистрират коли в други градове, добави той.

Нито мога да потвърдя, нито да отрека, че сме на второ място в света по смъртност заради заболявания, причинени от мръсен въздух. Не знам как СЗО е правила доклада, какви маркери са използвани, каза Димов, който бързо добави, че не се съмнява в доклада, но уточни, че София например не била на второ място сред европейските столици по мръсен въздух.

Основният източник на замърсяване на въздуха в България е битовото отопление на твърдо гориво, изрично подчерта Нено Димов. Затова и не било изненада, че например Видин е на челно място в негативната класация – поради социално-икономически причини.

В София и Варна има вече тенденция на изчистване, добави екоминистърът.

Димов уточни и, че е казал преди време, че през 2016 година само две станции в София отчели превишено количество на фини прахови частици, докато през 2011 година всички станции имали такива показатели. Не съм казал нищо за дневните данни, конкретизира той.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Неразбрал
  Отговор
  1 12:09  15.11.17
  Сега не е ли пак така - в КАТ ако не минеш на валяците и прегледа не получаваш табела?
 • Гост
  Отговор
  2 12:12  15.11.17
  Интересно как ще я закараш колата до канала на КАТ без маслен филтър? С натъпкан парцал на мястото на филтъра при положение че един маслен филтър струва 5-10лв. И с какво масления филтър ощетява екологията, не можах да разбера? Липсата на филтрация на маслото износва мотора значително по-бързо, но това е прекалено косвена причина. Не знам някой да прави опити за придвижване без маслен филтър. Виж без въздушен или горивен, може би ще има малко повече успех.
 • me be re
  Отговор
  3 12:14  15.11.17
  Абе кухи лейки , спрете да крадете и оправете стандарта на хората за да могат да си купят читави коли. Недейте само да се чудите как да рекитирате бедния народ ....
 • гост
  Отговор
  4 12:14  15.11.17
  То е автомобилите с десен волан не трябва да получават регистрация, ако не си сменят фаровете, американските коли не си сменят мигачите и габаритите или пък колата ти не може да дойде на собствен ход, ама куцо, кьораво и сакато получава регистрация, която му гарантира минимум една година безпроблемно движение по улиците. Може да нямаш светлини, да нямаш пречистващи системи, да нямаш спирачки, пак минава. Гледа се само номер на двигател и шаси.

  Коментиран от #8


 • българин
  Отговор
  5 12:20  15.11.17
  Нормално е в най-бедната страна в ЕС да се карат най-скапаните коли. С такива управници, какво друго да чакаме.
 • куку руку ку
  Отговор
  6 12:28  15.11.17
  Публикувано във факти.бг: Основният източник на замърсяване на въздуха в България е битовото отопление на твърдо гориво,... Основният замърсител са ТЕЦ-овете, заводите и транспорта.
 • Зиги
  Отговор
  7 12:58  15.11.17
  Първо да оправят заплатите, после да мислят за колите и екологията. Някой хора работят с честен труд и не могат да си позволят нови коли, като депутатите, к....те и бандитите.
 • МАК
  Отговор
  8 13:03  15.11.17

  До коментар #4 от "гост":

  Трябва КАТ да те вземат за върл технически съветник , но след проверка на реалните технически познания и диплома,че си завършил съответния технически ВуЗ !!

  Коментиран от #9

 • гост
  Отговор
  9 13:31  15.11.17

  До коментар #8 от "МАК":

  Ще те разочаровам, но техническо образование нямам.

  Коментиран от #12

 • onq s konq
  Отговор
  10 14:09  15.11.17
  Епа я като си купих баварецо от Горубляне и джамбзино като ме метна, оти я не разбирам ка моторо гори масло, що съм виновен? Сега БВМ-то пуши синьо, смърди на умрело от ауспухо, ама си го карам. А като речем да го подменим с друго и па вземем неякоя кочина за 397лв. и тия пущиняци немая да искат да ми я регистрирват.

  Коментиран от #18

 • Мерцедеса
  Отговор
  11 14:12  15.11.17
  Само пари искат тия .Кви катализатори ,аз какво да я правя моята генерация ,която струва 4000лв? Да вземе да я хвърля колата ли какво?
 • МАК
  Отговор
  12 15:22  15.11.17

  До коментар #9 от "гост":

  Язък!!!
 • jambazina
  Отговор
  13 16:08  15.11.17
  Като казва маслен филтър има предвид катализатор, нали? А по селата и малките градове и северозападните градове не може да се топлиш с друго освен с дърва, защото освен беднотията, тока е с непостоянно напрежение и често спира по цял ден, ел. мрежата изобщо не се поддържа, само се ремонтира авариюно.
 • психолог
  Отговор
  14 17:56  15.11.17
  ало ,то и сега не можеш да регистрираш без преглед Кой йзмисля тъпотии

 • 15 11:44  23.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гроб за ГЕРБ
  Отговор
  16 16:53  23.11.17
  Тия пък да не си мислят,че като прецакат някой сиромах с регистрация,на изборите ще се юрне да гласува за тях. Колкото и да е лумпен някой би следвало да се събуди като му щипнат пари.
 • Димо Недев
  Отговор
  17 06:10  02.12.17
  Блясък, бля.Тъпи идеи.Ами направете завод у нас или внасяте евтини катализатори и готово. Но това нямада спре презастрояването, унищожаването на зелени площи и липсата на често и редовно миене на улиците.
 • Куровед
  Отговор
  18 06:14  02.12.17

  До коментар #10 от "onq s konq":

  Що никой не говори за хилядите камиони и пикапи, които ежедневно се търкалят ?То баварецо аз го карам само събота и неделя, извънградско.

Напиши коментар:


Публикувай