1 554 5

Елена Йончева отговори на Валери Симеонов въпрос по въпрос

Коментарите след премиерата на филма "Граница" продължават

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Константин Карагьозов

Говорителката на парламентарната група на БСП Елена Йончева отговори подробно на въпросите на вицепремиера Валери Симеонов. Симеонов бе един от зрителите на филма на Йончева "Граница", представен в понеделник. Лентата представи голяма част от нередностите покрай изграждането на защитното съоръжение, но вицепремиерът я обяви за "скучна" и отправи няколко конкретни въпроса към социалистката.

Също така Йончева изтъкна, че отговорност за фактите, изнесени във филма, трябва да се търси от премиера Бойко Борисов, който "дължи отговор, както за покровителството на бежански канали от най-високите етажи на властта, така и за участието на служители на Гранична полиция в тях".

Ето какво написа Йончева:

Във връзка с документалния филм ""Граница" Валери Симеонов, вицепремиер на РБ, зададе пет въпроса. Ето моят отговор.

Уважаеми господин вицепремиер,

Политическа отговорност за охраната на българо-турската граница, за защитата на националната сигурност на България, носи министър-председателят Бойко Борисов.

Ето защо смятам, че за изнесените факти в филма “”Граница”, уличаващи правителството в корупция и търговия със сигурността на България, отговорност трябва да се търси от премиера.

Той дължи отговор, както за покровителството на бежански канали от най-високите етажи на властта, така и за участието на служители на Гранична полиция.
Този отговор го дължи на нас, българите.

Въпреки това, отговарям на въпросите, поставени от вас, г-н Симеонов…

1. Въпрос:
“Убедена ли сте в твърдението си, че оградата може да бъде разрязана от дете с клещи в ръка? Още повече, че на кадрите ясно се виждат дебелите пана от стоманизирани елементи, разрязани със специализирана техника.”

Отговор:

Оградата може да бъде срязана с комбинирани клещи. Възрастен човек може да се справи и с обикновени, арматурни клещи. Дебелината на мрежата е 2-3 милиметра. (може да се види на 4.45 минута от началото на филма)
Гранична полиция е наясно с липсата на ефективност на едноредовото съоръжението, наречено тип “Б”.
В писмо на ГП до областния управител на Хасково от 11.02.2016 г. се казва следното: “От събраната до този момент информация и извършените проверки на място от ГДГП относно възпрепятстващите свойства на инженерното възпрепятстващо съоръжение тип Б, ГДГП прави извода, че ефективността на същото е занижена по отношение на времето на забавяне при опитите за нерегламентираното му преодоляване чрез използването на технически средства – клещи и други”.

2. Въпрос: “Известно ли Ви е, че причината за промяната на проекта от двуредова към едноредова ограда, бе застрашителното нарастване на бежанския поток в средата на 2015 г.?”

Отговор:

В журналистическото разследване “Граница” е посочено, че официалния аргумент за промяна на проекта от двуредова ограда към едноредова е поради засиления мигрантски поток.
(на 6.48 минута.)

3. Въпрос: Известно ли Ви е, че няма ограда, която да не може да бъде преодоляна със стълба? Дори 10-метровата ограда по границата между САЩ и Мексико може да бъде преодоляна с 15-метрова стълба?

Отговор:

Няма преградно съоръжение, което да не може да бъде преодоляно. Целта на оградата е да възпира, да забавя. Ограда на българо-турската ни граница се преодолява бързо и лесно, информационната система за наблюдение на най-критичните участъци не функционира в продължение на повече от две години и половина.
Направих сравнение с гръцката ограда, изградена по сухопътната граница с Турция, която според специалистите е изключително ефективна. Цената е 250 евро на линеен метър, без обслужващия път. Сравнението с българското преградно съоръжение, като качество и цена, е смущаващо.
(на 8 минута)

4. Въпрос: ”Известно ли Ви е, че дължината на оградата не е 200 км., а 235.661 км., а стойността на съоръжението е около 180 млн. лв.?”

Отговор:

Ето какво казва пред БНТ, на 11.06.2017 г., Цветан Цветанов, председател на парламентарната група на ГЕРБ и председател на комисия по вътрешна сигурности:
“Оградата е готова. Около 200 милиона лева струва оградата с Турция.”
Оградата е дълга 234 километра, 201 са изградени по времето на ГЕРБ.
Цената, заедно с прилежащия обслужващ път, е около 1000 лева на линеен метър.

5. Въпрос: “Известно ли Ви е, че шофьорът на джипа, който Ви возеше, е Христо Капсъзов, бивш граничен полицай, уволнен по обвинение за трафик през границата? Записът с изключително ценният таен свидетел не е ли запис със същия този полицай, който много добре познава пътеките и цените на трафика?”

Отговор:

Сред шофьорите и гражданите, които са ми помагали в това разследване, няма уволнен служител от Гранична полиция.
Относно свидетелят, който се съгласи да даде информация във филма: той е настоящ служител в Гранична полиция, човек с много опит. В случай, че има институция, която да гарантира неговата сигурност, той е готов да свидетелства, да предостави конкретна информация. Както за наличните бежански канали, така и за покровителството на тези канали от високите етажи на властта.
И накрая бих искала да напомня. На 9.06.2017 г. внесохме сигнал в прокуратурата и ДАНС за нередности при изграждането на съоръжението, приложили сме документи.
Надяваме се, че съответните органи ще направят разследване за това, как са похарчени за българската национална сигурност 200 милиона лева. Кой и как е търгувал с нашата национална сигурност?

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Дедо Гошо
  Отговор
  1 10:09  16.11.17
  Думите са излишни.
 • Гост
  Отговор
  2 10:21  16.11.17
  масови протести. не може ли да излезнат 100 000 души, Къде да организираме нещо! Да блокираме всички пътища и магистрали. цялата държава и така всяка седмица

  Коментиран от #5

 • гост
  Отговор
  3 10:52  16.11.17
  Къде са отишли останалите средства и има ли строители,които са се облагодетелствували?
 • възмутен
  Отговор
  4 11:54  17.11.17
  ГРОБАРИ И ПАТРИОТУРАЦИ стига сте ни правили на глупаци!!!!!!! НА СЪД!!!!!!!!!!
 • НЕразбирач
  Отговор
  5 23:31  17.11.17

  До коментар #2 от "Гост":

  Не 100 000, а по 200 000 може да има всеки Божи ден на тъпите жълти павета, дори по-скоро пред ВКС и ВАС, а и по-низшите съдебни инстанции. Всеки жител на тая задръстена столица да жертва в името на бъдещето си и това на децата си, по няколко дена от платената си отпуска. После други 200 000 да продължат протестите няколко дена, а после други 200 000 да ги сменят на свой ред! Останалото ще дойде от отзвука в Европа и света! ТОЛКОВА Е ЕЛЕМЕНТАРНО, но овцете не го вдяват! Единственото, което може да се наложи е: тези 3 х 200 000 да трябва да се сменят по още един път! И да сме наясно: "мирни" и "протести" -- няма такова жовотно!

Напиши коментар:


Публикувай