956 20

Симеонов за филма на Йончева: Скука и пропаганда

Имах чувството, че съм на партийна сбирка на БСП и приятели, споделя вицепремиерът

Светослава Ингилизова

Бях на премиерата на политически-рекламирания документален филм „Граница“ на Елена Йончева. Скучен, изнасящ познати обстоятелства видео материал, пропаганда в стила на „единствената истина“ и категоричните лозунги в духа на „Работническо дело“. Имах чувството, че съм на партийна сбирка на БСП и приятели. Ентусиазирана аудитория, атмосфера на озлобление, реваншизъм и Народен съд от 1944 г. Това написа във фейсбук вицепремиерът Валери Симеонов и зададе няколко въпроса.

"Уважаема г-жо Йончева, у мен се породиха няколко въпроса към Вас:

1. Убедена ли сте в твърдението си, че оградата може да бъде разрязана от дете с клещи в ръка? Още повече, че на кадрите ясно се виждат дебелите пана от стоманизирани елементи, разрязани със специализирана техника.

2. Известно ли Ви е, че няма ограда, която да не може да бъде преодоляна със стълба? Дори 10-метровата ограда по границата между САЩ и Мексико може да бъде преодоляна с 15-метрова стълба? Може би, в тази връзка, бихте предложили подаването на високо напрежение по мрежата и събирането на овъглени сирийчета от оградата?

3. Известно ли Ви е, че причината за промяната на проекта от двуредова към едноредова ограда, бе застрашителното нарастване на бежанския поток в средата на 2015 г.?

4. Известно ли Ви е, че дължината на оградата не е 200 км., а 235.661 км., а стойността на съоръжението е около 180 млн. лв.?

5. Известно ли Ви е, че шофьорът на джипа, който Ви возеше, е Христо Капсъзов, бивш граничен полицай, уволнен по обвинение за трафик през границата? Записът с изключително ценния таен свидетел не е ли запис със същия този полицай, който много добре познава пътеките и цените на трафика?

И ако отговорът Ви на горните въпроси е „Не“, считайте се за скъсана на фаза „листовки“ в изпита за начинаещи обективни журналисти.

За мен, доста комичен беше кадърът, заснет недалеч от Малко Търново, с огромната яма под висящия във въздуха участък на оградата и Вие в дъното на дупката, щастливо размахваща ръце към оператора. Не мога да си обясня Вашата радост и възторг когато, напук на Вашите твърдения, оградата висеше във въздуха непокътната, запазила своята механична цялост и показваща своята здравина и устойчивост.

Известно ли Ви е, че няма преграда пред водната стихия, особено в силно насечения планински терен на Странджа? Валежите, паднали в района на Сливарово и подкопали граничната ограда на няколко места, бяха с количества над 315 литра на м.кв.! За Ваше сведение, дъждовете в Германия на 30 май 2016 г. бяха около 170 литра на кв. м., взеха 5 жертви и отнесоха магистрали. При 315 литра/м2 българската ограда остана цяла, а при двойно по-слаб порой в Бавария цели пътища бяха унищожени.

Съгласен съм с Вас, че почти всички групи мигранти преминават през територията на страната със съдействието на гранични полицаи. Лично аз съм подал два случая за такива служители, по които са приложени ефективни мерки. Единият от тях беше за граничен полицай от Средец, в чийто двор за по-малко от година се появиха над 30 автомобила, използвани за трафик на бежанци. До момента се водят разследвания и са осъдени над 80 човека от Гранична полиция. Сумите са големи и изкушението е голямо. Въпреки всичко, България остана най-малко засегната от бежанския поток, благодарение точно на оградата и действията на полиция и армия.

Заедно с депутати от НФСБ и Патриотичен фронт през 2015 г. внесохме промени в Наказателния кодекс за повишаване на санкциите на длъжностни лица, участващи в трафик на хора. Максималното наказание вече е 12 години ефективно лишаване от свобода. Почти всяка седмица съм в района на границата и пряко следя миграционния натиск към българска територия.

За Ваша информация, миналата седмица имаше 0 опити за преминаване. А какво направихте Вие? Снимахте със съдействието на уволнен граничен полицай, добре знаещ къде и кога да Ви закара. В случая с първата група мигранти, която показахте, Вие провалихте протичаща акция на МВР за залавяне на наши трафиканти, които трябваше да съпроводят групата на българска територия. Нали Ви е ясно, че мигрантите надали ще намерят пътя на запад, питайки всеки срещнат селянин „How can we find the way to Sofia?“. Групата беше контролирана още от турска територия, но нейсе – нали успяхте героически да заснемете закононарушители с деца. Що се отнася до втората група мигранти, която показахте, тя, всъщност, беше задържана от патрула на Гранична полиция, който Вие следвахте на гюме, като „копърка“ след линейка. И извадихте късмет.

Откъде е информацията Ви за цената на гръцката ограда – 250 евро на линеен метър – и включва ли тя прилежащ път? Известно ли Ви е, че само 120-километровият участък в насечена територия на Странджа е с прилежащ, изграден наново път, в девствена гора, с подвеждащи до 10-тина километра пътища от горската пътна мрежа в региона? И че всичко това оскъпява значително цената на съоръжението, което няма нищо общо с гръцката ограда, изградена на равно поле. Ограда с дължина 12.5 км.

Повтарям – 12.5 км. гръцка ограда срещу 235.661 км. българска ограда по цялата граница с Турция. Когато влязох на прожекцията, аз Ви зададох един-единствен въпрос, на който не получих отговор. А той беше, защо не дойдохте на обхода на границата, извършен с военен вертолет, на 15.06.2017, след като лично аз поканих госпожа Нинова и Вас чрез нея? Може би, след като видите оградата в цялата й дължина, щяхте да подходите по друг начин към темата и да бъдете по-умерена в квалификациите си за нещо, с което България трябва да се гордее. А именно, с първата и най-стабилна ограда срещу мигрантския поток, изградена от държава в Европейския съюз със собствени средства (а не, както казвате в началото, „и с европейски пари“).

Въпреки режисираните посредствени прожекции, българските гранични полицаи и армия денонощно изпълняват своите задължения и клетва в дъжд, бури и порои, а пораженията след стихийните бедствия бяха възстановени от фирмите, изградили оградата, ЗА ТЯХНА СМЕТКА! За съжаление, щетите от Вашите целенасочени манипулации са по-големи от природните бедствия, защото последните са поправими, а Вашата кампания, гонейки дребни политически цели, обезверява и отчайва част от обществото."

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ulavia
  Отговор
  1 18:25  14.11.17
  Валерка, те комунетата, че не са стока е ясно ама ти си по голем пустиняк и от тех баце. Кога и да се скриеш некъде да те не гледам се ти е късно.
 • ХАСАН
  Отговор
  2 18:29  14.11.17
  Да се?намеси прокатурата и Симеонов да се подведе под отговорност за злоупотреби

  Коментиран от #13

 • Аз съм
  Отговор
  3 18:45  14.11.17
  Те червената зган имат по добър опит в пазене на границата,но в излизането а не влизането,и въпреки това не успяха мен да ме задържат преди 33 години, смърт на комунизма.
 • axa
  Отговор
  4 18:48  14.11.17
  И какво точно да каже една подлога и мижитурка, като българина не знае как да гласува така 300000 интересчии ще слагат такива мърши във властта. Няма да останат ненаказани все пак, не ми се мисли като дойде време да плащат.

 • Стоев
  Отговор
  5 18:51  14.11.17
  Не съм гледал филма, но, близо милион за километър ограда от бодлива тел ми се вижда прекалено. Колкото до пътищата - там винаги е имал пътища. При социализма тая граница беше най-строго охраняваната. Колкото до това, дали преминават мигранти, говорят фактите - колко пъти ги залавят чак в София или чак на сръбската граница?
 • Гост
  Отговор
  6 18:54  14.11.17
  Що не ходиш да набиеш някоя баба? То за друго не ставаш.

  Коментиран от #10

 • 7 19:10  14.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • tratata
  Отговор
  8 19:12  14.11.17
  И валерко защо не обясни че по европейските директиви целта на сегашната ни границата е да пропуска мигрантите на определено място за по-лесното им регистриране, а не е за спирането им, че сме задължени да ги пускаме. Тази граница единствено улеснява регистрацията им а не е за да ги спира,защото Европа ни забранява това. Защо бе Елена не се фокусираш в този момент от разпоредбите на ЕС които ни превръщат в гето по искане на ЕС и най-вече ОДОБРЕНО от управниците ни.
 • Гостенин
  Отговор
  9 19:13  14.11.17
  А твоята активистка ?
 • кучето шаро
  Отговор
  10 19:19  14.11.17

  До коментар #6 от "Гост":

  То и затова не става .....
 • баба Цу
  Отговор
  11 20:36  14.11.17
  Валерко ела бабе да ми оградиш един пилищарник.Давам 1 000 000......драхми.
 • Валери Шаолинг Минг
  Отговор
  12 20:39  14.11.17
  Тоя такава ограда е вдигнал,че спрял миграцията на щъркелите.
 • Истината винаги боли
  Отговор
  13 20:53  14.11.17

  До коментар #2 от "ХАСАН":

  Хасань много го мразиш този човек бе,то няма статия за него не оплюта от тебе,явно много ти бърка на някакво скришно място,що не си гледаш към югоизток,там са твойте братчеди ???

  Коментиран от #14

 • jambazina
  Отговор
  14 21:28  14.11.17

  До коментар #13 от "Истината винаги боли":

  Напротив, Асан му се кефи, щото от тоя нищо не става, просто го плюе по навик, те тия така си надъхват взаимно електоратите.
 • Кака Гинка
  Отговор
  15 21:57  14.11.17
  Като гледам снимката - стадо слонове може да мине през такава "пролука",камо ли мигранти! Добре я охраняват тая граница,дума да няма...
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  16 00:35  15.11.17
  И за това клипче, снимано с телефон е имало премиера? Поне съдържание да имаше, да беше отвела преводач за да има диалог с орките. И ток не, ама един ров по протежение на оградата е могло да се спретне, както и повече винкел на слизане, та какво като се качиш на ограда, ама после не можеш да слезеш? Разочарован съм от клипа на Йончева, прекалено нагласено е.

 • Много са парите
  Отговор
  17 05:14  15.11.17
  763.81 лева на метър си бая. Сигурно има трудни места, но повечето със сигурност не е били никакъв проблем. Още повече, че било пазено бая преди това. А и преди тази "криза" границата била ли е пазена? Не е ли имало пътища покрай границата? Да не сме открили, че имаме граница с Турция преди неколко години? Нека некой независим да провери фактите, аз за БСП не гласувам, но и за пишман патриоти не гласувам
 • бял
  Отговор
  18 10:07  15.11.17
  Герберски цървул в оправдателен режим
 • реалист
  Отговор
  19 11:33  15.11.17
  Е ,какво сега да кажа срещу Валерката , тук си е точен , ясен и правдив ,така че всеки да си направи сметка колко струват долните комунистически мекерета в България . А то ,от комунист друго не се и очаква, освен пропаганда и дезинформация за собствена изгода.
 • ХОЙ
  Отговор
  20 08:02  16.11.17
  Как не може да се събуди великия ХАН Крум че да ви подреди всички вас крадливи мекерета та да ви познаваме отдалече. Като си толкова голям разбирач защо не вземеш да разделиш 170 лв пенсия на нещасника-българин на 90 яденета на месец давидим и разберем що търсете 30 г. потънали в лукс в това що се нарича събрание.....и колко метра бодлива тел ще искараш да оградиш къщата в която скоро време ще ви вкара народа.. -

Напиши коментар:


Публикувай