1 316 4

Дипломатите масово не плащат глобите си за превишена скорост

За пет години пътна полиция е издала общо 1642 електронни фиша на колите с червени номера

Мартин Христов

Под 9 % от глобите с електронен фиш за превишена скорост от дипломатически и консулски автомобили са платени. Това се разбира от отговор на МВР след запитване на "Дневник" по Закона за достъп до обществена информация.

За пет години пътна полиция е издала общо 1642 електронни фиша на колите с червени номера. От тях платените са 146, което е по-малко от 9 %. От данните на МВР се разбира, че за 2013 г. за превишаване на скоростта са издадени 523 електронни фиша на дипломатически и консулски автомобили. От тях платени са едва 66. През 2014 г. има рязък спад на констатираните нарушения, които са 122. Заплатените са 10. През следващата година КАТ е издал 181 фиша, от които 15 са платени.

За миналата година броя на установени нарушения е бил 447, от които заплатените са 35. До 10 ноември тази година са издадени 369 фиша, от които са заплатени 20.

"След като снимаме някого с превишена скорост, ние ги подаваме в главна дирекция "Национална полиция". Там имат международен отдел за сътрудничество, който препраща фишовете в страната, където е регистрирана колата, за да може да се връчи глобата по постоянен адрес на собственика. За дипломатическите коли се праща на външно министерство, което задейства процедурата", обясни за "Дневник" главен комисар Тенчо Тенев, който е началник на столичния КАТ.

По думите му глобите се връчват от чуждите служби и те следят за плащането им. "Трябва да си плащат, как", коментира той. И допълни: "ние като ги снимаме тука, ги пращаме в главната дирекция. Ние нямаме функция по контрол за събиране на глобите".

На въпроса работи ли се в МВР по мерки да се засили събираемостта на глобите на чуждестранни и дипломатически коли, Тенев отговори: "Как да не се подобрява събираемостта като ние вече сваляме номера и всичко се плаща няма мърдане. Ако книжката е изтекла сваляме му номерата и шофьорът идва да плати, иначе не може да кара. Ако има неплатени глоби - пак е по същия начин".

След уточнение, че въпросът е за дипломатическите и чуждестранните коли, Тенев обяснява, че пътна полиция не може да сваля номерата на дипломатическите коли. "А за чуждите - правим снимков материал. Не мога да ви кажа поне засега какво се прави за тях", обясни той.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Шопа
  Отговор
  1 16:30  25.11.17
  Е как тогава гърците могат да свалят български?!?, след като вие не можете да сваляте чужди ( изключвам дипломатическите).
 • непознат
  Отговор
  2 16:35  25.11.17
  Държавата е продадена много отдавна,време е за терминал 2, стига молене нещо да се оправи,всичко свърши ,времето изтече.
 • Патриот
  Отговор
  3 20:26  25.11.17
  Това е демокрация, свобода и европейски ценности.
 • 4 21:04  25.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай