Last news in Fakti

1 Април, 2024 13:04 2 662 25

На 8 места в София камери на Пътна полиция ловят джигити

  • софия-
  • камера за скорост-
  • кат-
  • пътна полиция-
  • джигити-
  • глоби

Експерт иска връщането на мигащия зелен светофар

На 8 места в София камери на Пътна полиция ловят джигити - 1
Снимка: БГНЕС

Вече са определени 8 локации, където ще се монтират камерите за скорост, които вече автоматично ще регистрират номерата на автомобилите на нарушителите и ще им се изпращат актове.

Това разясни пред БНР-Радио София Димитър Петров от отдел „Управление и анализ на трафика“ в Столичната община.

Крайпътните табла, които отчитат скоростта със зелени или червени цифри, дават около 5% грешки, допълни Петров. Но съоръженията са преместваеми и с тях се картографират местата в града, където статистически стават най-много нарушения на скоростния режим.

Към момента в нея още не е разрешено мигащото зелено, което е за София специално е проблем, тъй като по-голямата част от светофарите в столицата работят на гъвкаво управление. Т. нар. таймери не са регламентирани и те могат да бъдат използвани на по-малки и стари, квартални кръстовища с по-слаб трафик.

Предвиждат се промени в Наредбата за организиране на движението по пътищата с пътни светофари.

Между 5 и 8 пъти се намалява преминаването на червен сигнал, когато има мигащо зелено. Освен това то може да се прилага и при гъвкавото управление на трафика.

"Броячите и преди промените в наредбата, които се предлагат, бяха така заложени. Те обаче не могат да бъдат използвани на местата, където имаме т. нар. гъвкаво управление. При него всъщност зеленият и червеният сигнал се променят динамично на базата на датчици, които подават данни в реално време за натоварването по различните клонове на кръстовището. На практика този таймер не знае какво да покаже, тъй като не е фиксирано примерно зелено през следващите 30, 20 или 15 секунди."

Заради непрекъснатия анализ от датчиците за потока от автомобили, в рамките на 10 минути може да има 10 различни цикъла на светофара.

Специалистите като Димитър Петров са много ЗА мигащия зелен сигнал на светофара, защото реално повтаря функцията на таймера и предупреждава водача, че ще се смени сигнала, но го прави много по-защитено, тъй като това е пряка функция на контролера и отделно се вижда на много по-голямо разстояние.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахавото

    21 0 Отговор
    ловят който им изнася ченгетата,това в бг е такава баница с късмети за ченгетата че не е истина
  • 2 Баце

    23 0 Отговор
    Пикаеш на един вестник и го лепиш на номера,хващат ама друг път,вятъра го залепил.

    Коментиран от #7, #16

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 2 Отговор
    Във Варна а пък ченгетата се крият по храстите, а камерата им ни прави скъпи снимки❗
    На булевард с ШЕСТ платна и затревена средна част,
    без пешеходни пътеки( има подлези), без светофари( има локални ленти за напускане или обратен завой)... при скорост над 55км/ ч може е да се сдобиете с такава ‼️

    Коментиран от #19

  • 4 Стига с тази глупост джигити

    29 1 Отговор
    Не ловят нищо и няма никаква полза, от милионите за тези камери, освен за рекет на населението и въртене на търговия! Ще дадем толкова милиони за камери, ще изкараме еди колко си! Догодина още повече и така! А ПТП са все една и съща бройка, но се облъчва, че ловели еди какво си! Ако тези милиони се вложат в проблемите по пътищата, ще има полза, за разлика от рекета в момента!

    Коментиран от #23

  • 5 Тестова сирена от днес

    9 1 Отговор
    Сега ловят джигити, до некой ден ще ловят "доброволци" за 404
  • 6 Тринужник в храстите

    14 1 Отговор
    Докато прекалено много служители имат достъп до системата и трият глоби срещу заплащане, нищо няма да се промени. Освен това има проблем със сертифицирането на камерите, закона за видеонаблюдение и ЗЗЛД и при по-голяма сума, след като се мине през съда има голяма вероятност да отпаднат.

    Коментиран от #9

  • 7 111111

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Баце":

    Ама .... ти .... сериозно ли!

    Коментиран от #12

  • 8 КАТ аванта

    12 1 Отговор
    Безполезна "новина" ми напишете ги тези 8 места, дайте и координати!

    Коментиран от #11

  • 9 111111

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тринужник в храстите":

    Ама има вероятност и да не отпаднат. Много по-голяма.
  • 10 Тошко

    11 4 Отговор
    Чупил съм такава камера. Уши пагонестото льокаше кафе на безиностанцията. Ряз! с амортисьора от вратата на багажника на колата, докато същата стои запалена и ме чака с маркирани номера, така че на камерата на бензиностанцията да излизат бели петна! Разхвърчаха се пластмаси по цялото пътно платно. Качих се в колата, гледам Уши гледа в една точка и не може да повярва какво му се е случило. Газ до ламарината веднага! Уши сигурно е напълнил прашките, като е видял щетите.

    Коментиран от #24

  • 11 111111

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "КАТ аванта":

    Преместваеми!
  • 12 Баце

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "111111":

    Действа безотказно когато много бързаш...............
  • 13 ТИР

    15 1 Отговор
    Джигит в България според КАТ е всеки който е преминал на ограничение от 30 с 41
    км,,,обикновенно там ловят нарушителите,,,
  • 14 гост

    8 1 Отговор
    Пълна тъпотия е тази статия,тоя дето я е писал или не шофира или е кьорав.Ей човече тия така наречени умни светофари са пълна порнография.Пак усвоиха едни пари и ние да го ..хаме.
  • 15 Решиш

    7 3 Отговор
    Да зсилиш малко колат си, ведга ставш "джигит", егаси малоумщината, излезеш да покараш мотора си нарочват та за "донор", няма оправия тзи територия
  • 16 Дааа

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Баце":

    Баце не се мажи с фекалии ,просто карай нормално и спазвай правилата.
  • 17 местан беше без да е джигит и

    3 1 Отговор
    уби бебе на гасарбайтери . 15 г дело . няма закони . на 1 завой стават по 29 000 за час нарушения . плаща народа и кара .

    Коментиран от #18

  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "местан беше без да е джигит и":

    Да, но бащата на бебето беше ДЖИГИТ❗
    Вози го в бабата, а не в столче❗
    Кара с превишена скорост❗
    Пресича двойна непрекъсната❗
    При възникнала опасност не намалява или спира автомобила❗
    Не съм адвокат на Местан, дори не го харесвам ‼️

    Коментиран от #21

  • 19 Никси

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    а знаците къде са , глей знаците не само маркировка и надлез и подлез и виадукти , и знак номер 1 обърнатия триъгълник никога не ти дава предимство от слизане на виадукт , включващ се в друг път и не си десно стоящ тогава като на не регулирано кръстовище , както на обикновенно такова , тогава десно стоящия е с предимство след знак номер 85 ,86 , и автомобили със спецялен режим на движение , но не и от виадукт , много хора това не го правят , мисли че ако е в случая с знак номер 1 винаги си с предимство , е да ама не , навлизаш от околовръсното в софия в някой натоварен булевард и ще чака да се изтегли колоната , а те кво правят хем не спазва знака и хем нагъл пуска мигач да го пуснеш , ами аз ако съм с товарен автомобил и съм пълен и набирам скорост по определения булевард , знаетели колко става спирачния път при такива ситуацйи като се яви келемето пред тебе , дето баща му е дал ягне за книжката или свудетелство за управление на мпс на съответния инструктор , за тази цел трябват опреснителни курсове на всеки 6 месеца , за да се научим да кормуваме както трябва , и трябва да се върне учебния полигон за паркиране и увеличени часове за кормуване както беше преди време , за 20 дена или колко там кормилни часа шофьор не се става а трябва да ти идва отвътре , не ти ли идва отвътре да го работиш , ти не си за тази работа , и не на последно място всеки може да прави грешки , но да са простени , дори има и шофьори като наз с дълаг стаж , но не са системни тези г

    Коментиран от #20

  • 20 Никси

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Никси":

    но не са системни спрямо младите водачи , те най много не внимават , ами ако не внимава пилота във въздуха , капитана на кораба и машиниста на влака , всяка вечер ще гледаме филма титаник , влака стрела и имали пилот в самолета на 4д прожекция с искуствения интелект , тогава ко прайм ,а , ще помислите че боговете сигурно са полудели филм на Ботсуана , е да ама не !!!.
  • 21 Никси

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    да , ама тогава Местан излиза от път без предимство вслучая е виновния той а не бащата , ти си кормуваш и изведнъж някой ти излезне без предимство понеже е карал с висока скорост , не го пожелавам на никого дори и на най лошия ми враг , тогава ако прокуратурата беше друга и Местан не беше дупетатин , щеше да се запознае Бай Ставри , Лошо Седларов , много Лошо , човека може да е строг но справедлив в централния затвор , и вече присъдата да сия излежал за добро поведение , е да ама никога нямаше да върне детенцето на хората за нещастие !!!.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Шопо

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Стига с тази глупост джигити":

    Повече камери повече катастрофи, тази корелация е очевидна, а защо е така нека от КАТ да кажат.
    МВР е ОПГ важно е пари да се събират.
  • 24 Кирчо

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Тошко":

    Купувам такава камера, може повеедена, газена от валяк или влачена по асфалта.
  • 25 Горски

    3 2 Отговор
    Треперете джигити!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове