1 473 1

Деца с увреждания се душат в Смолян, персоналът напуска

Местната управа моли за помощ Държавната агенция за закрила на детето

Константин Карагьозов

16-годишният младеж от Центъра за настаняване на деца с увреждания в Смолян, който наскоро преби с лопата възпитателка, е душил друго момче. От Центъра сигнализирали в полицията на 13 ноември, че изоставеният от родителите си младеж е нападнал друго 14-годишно момче. По първоначални данни жертвата припаднала, но се отървала невредима. Случаят се проверява от прокуратурата.

"И двамата имат много прояви на агресия", каза секретарят на община Смолян Момчил Николов, цитиран от "Марица". Заради тежките случаи в Центъра персоналът се е стопил от 12 на 4-ма души.

14-годишното момче в момента е изпратено в психиатрия, а 16-годишния се е върнал оттам преди няколко дни. Това, че е нужно те да пътуват с придружител, когато се лекуват извън Смолян, съвсем оголвало и без това крайно малкия състав на екипа на центъра.

От управата на Смолян са поискали становище от Държавната агенция за закрила на детето дали да бъде закрит центърът и децата да бъдат преместени в друга подобна институция в страната, където ще има възможност с тях да работят експерти с голям капацитет. Очаква се становището по въпроса на Държавна агенция за закрила на детето и социалното министерство.

"Не се съзнава тези деца в какво състояние са, никой не ги е прегърнал, в институция са били цял живот. Това са човешки същества, расли 14-16 г. в такава среда, и не бива да очакваме нещо различно", коментира Николов. Той обясни, че в центъра животът им е в близка до семейната среда, но когато е расло в дом, вече за мен е късно да му се въздейства или са необходими светила, които да работят с тях, с каквито ние тук не разполагаме, каза секретарят на община Смолян. Според него, това са тежки случаи и за справянето с тях са нужни експерти с голям капацитет от знания и умения, които да успеят да се справят.

Николов подчерта, че двете момчета са много тежки случаи и не са единствените в центъра.

"Освен че имат здравословни проблеми, имат и поведенчески от живота в институции и това, че са комуникирали само с деца, създаващи проблеми. Опитали сме абсолютно всички варианти, всичко, което ни е по силите, сме направили. С Международната социална служба търсихме решение и от най-големи капацитети, но без специалисти на място не можем да се справим. В безизходица сме, много е тежко положението в момента", каза Николов.

Той посочи, че всички, които се сблъскват с тежката работа с децата в центъра от отварянето му насам, напускат. Тези, които имали педагогически специалности, се възползвали от повишението на заплатите в образованието и напуснали социалната сфера. Други си намерили работа в социални услуги, в които нямало да "ядат бой".

Желанието на община Смолян е на мястото на Центъра за деца с увреждания да се премести Центърът за настаняване от семеен тип за деца от 13 до 18 г. без увреждания, който сега е в ученическото общежитие в Смолян.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Име (като гост)
    Отговор
    1 13:12  30.11.17
    То тези и в домашна среда да растат пак са същите убавци. Само държавна пара се съсипва, за да се поправи непоправимото... По-генерално решение за превенция на раждаемостта трябва!

Напиши коментар:


Публикувай