1 655 3

Масово проверяват ловните дружинки в страната

Светослава Ингилизова

Не бяха регистрирани нарушения по време на извършената съвместна проверка от служители на Регионална дирекция по горите – София и служители на СДВР, проведена днес в района на с. Войнеговци, в териториалния обхват на дейност на Регионална дирекция по горите - София.

Масово се извършват проверки в цялата страна във връзка със засиления контрол, от страна на Изпълнителна агенция по горите, за спазване на разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча при групов лов на дива свиня и хищници.

Следи се за провеждането на задължителния инструктаж на участниците в лова, преди неговото започване, както и дали ръководителят е изпълнил задълженията си като е проверил ловните билети и членските карти на всеки член от дружинката и е попълнил съответното разрешително за лов.

Задължително е участниците в лова да са екипирани с шапка или облекло с ярък сигнален цвят, а употребата на алкохол и упойващи вещества преди и по време на лов са абсолютно забранени. Само на 1 декември и през вчерашния ловен ден горските инспектори от цялата страна провериха 209 ловни дружинки, 1800 ловци, 132 превозни средства и 36 други физически лица.

Вчера нарушения са констатирани само на територията на РДГ – Кърджали. Горските инспектори са съставили 2 акта по ЗЛОД : за ловуване на групов лов за дива свиня с боеприпас със сачми с диаметър над 6 милиметра и за ловуване на групов лов за дива свиня без облекло с ярък сигнален цвят.

За периода от началото на ловния сезон за тази година (12 август) до днес служителите на ИАГ и нейните структури – регионалните дирекции по горите, съвместно с МВР, държавните предприятия и техните териториални поделения – държавните горски и ловни стопанства, както и с представители на ловни сдружения са проверили 5530 ловни дружини и близо 54000 ловци. Задържани са 2 моторни превозни средства, 10 бр. оръжия, 32 бр. боеприпаси, 22 бр. неразрешени ловни уреди – звуковъзпроизвеждащи средства за лов на пьдпъдък.

За безопасното протичане на ловните излети и предотвратяване възникването на нещастни случаи и неприятни инциденти е необходимо всички ловци да проявяват дисциплина и отговорност, да упражняват контрол помежду си за правилното изпълнение на законовите разпоредби по време на лова. Проверките на служителите от структурите на Министерство на земеделието, храните и горите, ангажирани с контрол в горските територии и на Министерство на вьтрешните работи продължават.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Чоупъра
  Отговор
  1 20:07  03.12.17
  А горските кои ги проверява за алкохол и др?Доста неадекватно се държат.И много простовато.
 • Севар
  Отговор
  2 22:17  03.12.17
  В далечното минало човекът бил много прост и затова ловувал и събирал корени.... След това поумнял, уседнал и станал земеделец и животновъд ..... А тези сега какви са ? Гладни ли са или много прости ?
 • гощо
  Отговор
  3 07:49  06.12.17
  Някой ден трябва да се направят ловни дружинки които да ловуват лони дружинки?!?!? Специални поздрави на майките и децата на тези "истински" мъже които убиват безащитни животни!!!

Напиши коментар:


Публикувай