Last news in Fakti

11 Март, 2024 19:36 1 992 13

Инспекторатът на ВСС, който от 2017 година не е проверявал СГП, направил изведнъж проверка на 14 магистрати

  • инспекторат на всс-
  • проверки-
  • магистрати

Проверявано е имуществото им, а имената са взети от скандала с Нотариуса и Пепи Еврото, открито е разминаване само при един от тях

Инспекторатът на ВСС, който от 2017 година не е проверявал СГП, направил изведнъж проверка на 14 магистрати - 1

Испекторатът на Висшия съдебен съвет е проверил имуществото на 14 магистрати, споменати покрай Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, и бившия следовател Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, но е открил разминаване само при един от тях.

Това съобщиха от институцията в първото си прессъобщение по случая, който стана причина за създаването на специални комисии в парламента и към Съдийската колегия и доведе до изслушвания на магистрати в Прокурорска колегия.

Проверените са съдии и прокурори, а анализът е обхванал декларациите им за седем години назад.

Заради установено разминаване между стойността на имуществото му и това на свързано с него лице и размера на декларираните получени средства при един от магистратите са сезирани Приходната агенция и Антикорупционната комисия. Имена не се съобщават, освен че са споменати в публикации на "24 часа", Bird.bg и "Дневник".

От прессъобщението става ясно, че въпреки че разследванията на Антикорупционния фонд за Петров - "Осемте джуджета", и Божанов - "Списък за бърз контрол", са съответно от 2020 и 2021 година, проверките си инспекторите са започнали след убийството в края на януари на Нотариуса.

От Съдебния инспекторат уточняват, че не са получавали сигнали за оказвано влияние над магистрати по повод съществуването на т. нар. "SS club", свързван с Божанов, но са поискали са от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов информация за имената на съдиите и прокурорите, които са притежавали членски карти за него, както и за периода, в който са го посещавали.

Сарафов отговорил, че искането е препратено на Софийската градска прокуратура, която разследва групите за влияние, но досега отговор нямало.

От Инспектората на Висшия съдебен съвет потвърдиха информацията - първо разпространена от Института за пазарна икономика, че от 2017 година не са извършвали планова проверка на Софийската градска прокуратура и съобщиха, че с решение от 7 март такава е включена в годишната програма на институцията.

Междувременно от публикация на сайта на ВСС стана ясно, че Съдийската колегия е изискала от ГДБОП докладите от 2022 година, от които стартират разследванията срещу групите за влияние на Мартин Божанов и Петьо Петров.

От прокуратурата се чака информация за разследвания и проверки срещу съдии от 1998 година досега, а от Софийския апелативен съд - данни - прилагани ли са след 2012 година специални разузнавателни средства спрямо магистрати, по чие искане, въз основа на какви данни и колко от събраното е използвано в разследване или съдебен процес.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    21 1 Отговор
    Проверка и после всички изпрани и чисти като момини сълзи.
  • 2 Щом само един е открил

    17 1 Отговор
    Изводът; само един не си е платил. Ясно като бял ден.
  • 3 Да, бе

    18 1 Отговор
    Не е вярно, правени са редовно проверки на летата от клуб "сс" и 8 джуджета... Рестарт на системите трябва и възмездие за престъпниците с власт. Всякаква власт.
  • 4 РЕАЛИСТ

    16 1 Отговор
    ЖАЛКА КАРТИНКА
  • 5 Защо

    14 1 Отговор
    Не поискахте от Цацаров списъка на 38-те магистрати и политици,които не са декларирали имоти и авоари в чужбина?Щеше да е много ДОСТОВЕРНО.!Но сигурно и от Вас има там.Ами за имотите на тия от ВСС като Калина Чапкънова.По няколко апартамента в София,Бургас.Къщи в Несебър,Бургас,Варна,гори.Вдичките сте първи за разследване в КПКОМПИ.
  • 6 Българин

    17 1 Отговор
    Че те това е точно проверката за да се изперат и никой да няма право да прави друга проверка на това същото лице.Нали правиха проверка на нереза делян и нищо ама защо му лепнаха след това магнита.кой греши бг прокуратурата или американския магнит?
  • 7 Защо

    13 1 Отговор
    Защо ме изтрихте.Да бяхте взели списъка на Цацаров там са проверени и доказани 38 красавци магистрати и политици .А може би сте там?
  • 8 Приземен

    12 1 Отговор
    Пуснаха пералнята!
  • 9 Кнфпн

    12 1 Отговор
    Някой още съмнява ли се че мафията държи цялата държава ...тиквата
  • 10 Васо

    11 0 Отговор
    Циркаджии. Мръсна пасмина.
  • 11 2544

    9 0 Отговор
    Хората за 10 лв. в затвора ги вкарват, а тия уж се проверяват помежду си. Накрая "няма данни за престъпление". Не сме очаквали друго. На тях им е позволено да "въртят" стотици хиляди левове и имоти. Отврат!
    Рашков имаше папка с имена на магистрати с недекларирани доходи или имоти, или каквото там беше. Ама тая папка остана тайна.

    Коментиран от #13

  • 12 тома

    5 0 Отговор
    А проверихте ли и списъка с имоти и пари на магистрати в чужбина
  • 13 Лаура Кьовеши

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "2544":

    Eми, то и Рашков е в папката!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове