Last news in Fakti

21 Март, 2024 13:28 3 170 37

Магистратите от цяла Европа поискаха разследване на "изключително тревожните събития, свързани със съдия Цариградска"

  • магистрати-
  • съдия царигладска-
  • ес

Бездействието на държавните органи по отношение на заплахите и атаките срещу отделни съдии създава допълнителен риск от подкопаване на независимостта на съдебната власт, пишат те

Магистратите от цяла Европа поискаха разследване на "изключително тревожните събития, свързани със съдия Цариградска" - 1

Комисарят по правосъдието на ЕС Дидие Рейндерс и комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович да проучат ситуацията с независимостта на съдебната власт в България заради тревожните събития със съдия Владислава Цариградска.

За това ги призовават в писмо четири европейски организации на магистратите – MEDEL (Европейски магистрати за демокрация и свободи), Европейската съдийска асоциация, фондация „Съдии за съдии“ и Асоциацията на европейските административни съдии. Това съобщи lex.bg.

„Като представители на основните европейски организации на съдии и прокурори, се обръщаме към Вас, за да изразим силната си загриженост относно положението на съдебната система в България, където – и то наскоро – бяха съобщени случаи на съдии, изложени на натиск и сплашващо поведение във връзка с изпълнението на професионалните им задължения“, пишат магистратите до двамата комисари.

Те заявяват, че искат да насочат вниманието на Рейндерс и Миятович към „изключително тревожните събития, свързани със съдия Владислава Цариградска“. И излагат накратко как тя стана жертва на клеветническа кампания и заедно със съдията Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд бяха изслушани през 2020 г. от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

„За заплахите и натиска, за които съдия Цариградска нееднократно е съобщавала от 2019 г. насам, наказателното производство е образувано едва през май 2023 г. и все още не са повдигнати обвинения срещу никого. След последните ѝ публични изявления относно получените заплахи, съдия Цариградска отново е обект на медийни атаки и заплашителни съобщения, до такава степен, че от февруари тази година отново са назначени мерки за охрана“, пишат четирите европейски организации.

В писмото си до комисарите те сочат, че тези събития се случват в особено тревожен контекст. И излагат ситуацията в България по следния начин:

„В миналото съдия Лозан Панов, по това време председател на Върховния касационен съд, е бил обект на системен тормоз и животът и физическата му неприкосновеност са били пряко застрашени; медии и официални източници са споменавали за опити на престъпни организации да оказват натиск върху съдии, включително от средите на самата съдебна власт; липсата на ефективна отчетност на главния прокурор и на механизъм за съдебен контрол върху решенията на прокурорите да не започват разследвания, както и прекомерната намеса на прокурорите, и по-специално на главния прокурор, с управлението на съдиите, са отдавнашни проблеми, повдигани от Европейския съд по правата на човека, Съвета на Европа и Европейската комисия“.

Те напомнят, че основните принципи на независимост на съдебните системи изискват съдиите да решават разглежданите от тях въпроси безпристрастно, без каквито и да било ограничения, неправомерни влияния, натиск, заплахи или намеса, пряка или косвена.

„Във всеки случай, в който тези условия не са гарантирани, задължително и конкретно задължение на държавните институции е да реагират незабавно и да защитят съдиите, както по отношение на тяхната физическа неприкосновеност, така и по отношение на обществения им образ: защитата на съдиите означава защита на върховенството на правото и на предпоставките за справедливи и безпристрастни решения.

Бездействието на държавните органи по отношение на заплахите и атаките срещу отделни съдии създава допълнителен риск от подкопаване на независимостта на съдебната власт като цяло, предизвиквайки смразяващ ефект и създавайки климат на недоверие, който възпира съдиите да упражняват свободно своите права и да изпълняват професионалните си задължения“, заявяват магистратите от цяла Европа.

Затова отправят три призива към комисарите по правосъдието и по правата на човека.

Първо, да обърнат пълно внимание на конкретното положение на съдия Цариградска, „която е изправена пред сериозен натиск и заплахи за това, че действа независимо, че открито разобличава посегателствата срещу независимостта на съдебната власт и смело се бори за върховенството на закона“.

Второ, спешно да поискат от българските власти допълнителна информация и разяснения.

И трето – да проучат ситуацията в България и да предприемат „необходимите стъпки, за да бъде гарантирано наличието на независима съдебна власт, свободна от всякакво неправомерно влияние и от всякакъв „смразяващ ефект“ върху професионалната им независимост или свободата на изразяване, както и ефективното и правилно прилагане на реформите, насочени към всички недостатъци, свързани с върховенството на правото в страната“.

След убийството на Мартин Божанов – Нотариуса съдия Цариградска беше изслушана от специалната парламентарна комисия по случая, както и от Съдийската колегия, която започна проверка на кръговете за неправомерно влияние в съдебната власт.

Свое проучване с множество изслушвания прави и Прокурорската колегия. Пред депутатите говориха и други пострадали от групата на Нотариуса – Ивайла Бакалова и Веселин Денков, за чийто казус беше разследването на Антикорупционния фонд, както и двама гръцки бизнесмени. Бяха изслушани и бившата районна прокурорка на София Невена Зартова и заместниците ѝ.

Единствено градският прокурор Илиана Кирилова отказа да се яви пред комисията. Пред Прокурорската колегия пък говориха много обвинители от Софийската районна прокуратура и някои от тях потвърдиха, че Нотариуса е бил на коледното им парти преди няколко години. Вчера беше изслушан и бившият главен прокурор Сотир Цацаров.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 €вросолидарност

    6 11 Отговор
    с Истамбулска !
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 9 Отговор
    ЕС не е цяла Европа ‼️‼️‼️
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 7 Отговор
    САЩ не е Америка ‼️
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    24 7 Отговор
    НАТО не е провело нито една отбранителна операция на своя територия‼️
  • 5 Боко крадецът от Банкя

    53 5 Отговор
    "Магистратите от цяла Европа поискаха..." Ей, млади
    хора, ако четете тази статия, опичайте си акъла, изучете се и изчезвайте от тази територия наречена България!!! Тук само по-зле ще бъде!!! Няма честен съд, няма справедливост. Всичко е една шайка от местни мутри без образование, но държащи власта. Тук нормален човек няма бъдеще.

    Коментиран от #10, #21, #29

  • 6 смЕх

    23 20 Отговор
    Майтапа е голЕм ! Мутренската метреса , станала женичка на прочут айдук и снахичка на още по прочут такъв - занимава Европа със "страшните заплахи" срещу нея ?! СмЕх !

    Коментиран от #8

  • 7 веднага да осъдят бездействащите

    14 1 Отговор
    прокуратура и съдилище . толкоз бъз отпреди 4 г . Има и едни бавещи , бавно-разследвали, бавно-подслухтели . ей сега да повдигат обвинения , след малко . Те и сега нищичко не правят . скриха всичко и млъкнаха . очакват всичко само да се свърши . явно са затрили еврото и разстреляли божанеца . или са подпомогнали престъпленията на младите пенсьонери . невена ли е виновна . Важно е да питат цацаровия . хахаха да минава времето .
  • 8 развеселен

    20 7 Отговор

    До коментар #6 от "смЕх":

    Другото смешно е ,че самата "съдия" Цариградска съвсем откровено и публично си призна ,че е близка и с "Марто" и с Лозан Панов. Очевидно ,вицовете за блондинки се отнасят и за нея.
  • 9 ПСР

    9 6 Отговор
    Търсачка-съпруг Цариградска,всичко е написано.
  • 10 1111

    15 10 Отговор

    До коментар #5 от "Боко крадецът от Банкя":

    Млади хора, не слушайте подобни съвети и си останете в България! Ако искате страната ви да бъде по-добра, трябва заедно да се преборите за нея! Хората, които се боряс със системата, трябва да бъдат подкрепени!

    Коментиран от #16, #26, #31

  • 11 Красимир Петров

    16 0 Отговор
    Мафията ни управлява
  • 12 Сталин

    19 1 Отговор
    България никога не е падала толкова ниско,да се дава за пример за корупция по целия свят и да се вписва в учебниците за корупция,цялата тази схема за измами и корупция по високите етажи от власта беше изградена и развита от гербавите и лично Тулупа,за което западните мародери го сложиха на власт три мандата ,за да могат и те спокойно да крадат,само Лукойл дължи на държавата милиарди,и всичкия западен бизнес почти не плащат данъци,затова българската бедна овца държавата я дере по три кожи ,България е държава за западните мародери,а не българите ,тази държава не е на българите

    Коментиран от #17

  • 13 Емигрант

    13 0 Отговор
    Който и да иска разследване от където и да е било на света с тези магистрати в България които до един са свързани с мафията и не са сменени никога нищо няма да се окаже престъпно и корумпирано ! Правят се някакви имитации на реформи за да замажат очите на овче стадото пропито с чалга "култура" ! Всеки ден престъпни политически елементи фигуриращи в списъкът "Магнитски" раздават "АКЪЛ" от медиите как ще се оправи България и кой е вреден за държавата, а дори и маймуните вече знаят, че от тях ПО-ВРЕДНИ няма ! Вече България дели първото место със Сомалия по корупция и престъпност в политиката и управлението ! Колкото и да излязат да гласуват и 100 % да са нищо няма да се промени щом са същите МАФИОТИ в списъците, единствения шанс е населението да се обедини и да отиде за "гъби" за да бъдат отстранени тези измамници ! Проблемът е на българите в България, че 35 г. не могат да осъзнаят, че всички шайки са клонинги на ДС/БКП и създават интриги за да печелят от разединението на населението ! Осъзнайте се бе, никога не е късно за "просветление" в противен случай пак ще четете, че сте бедни и малоумни !
  • 14 По правилно е да се каже

    5 0 Отговор
    Магистратите от цяла Европа поискаха разследване на "изключително тревожните събития, свързани със съдебната система в бантутвистан"
  • 15 Евромилиардите и Ран- Ът отгледаха

    5 0 Отговор
    Из--ро--ди--те в България ...Нотариусите и пепиевраците тепърва стават още повече и по- силни...
  • 16 Кирил

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "1111":

    Ти луд ли си??? Все едно да кажеш на малко негърче "Остани си в гетото"
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 бандера

    8 0 Отговор
    Но Банкята не вижда причина защо Сарафов трябва да бъде отстранен! Абе русофилчетата, да сте чули някога от русия критики за корупцията в България?
  • 19 Мехмет

    4 2 Отговор
    Стига с тая Цариградска няма вече царигра Истамбулска е ..
  • 20 Хаиде

    7 0 Отговор
    Кажете нещо хубаво от управлението на Бойко Борисов. Във правосъдие магистрали енергетика къщи за тъщи, къде няма далавера или корупция??
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Има два варианта да се оправим

    6 0 Отговор
    Под наем от друга държава народно събрание правителсто, прокуратура....
    или да дъдем държавата под наем.
  • 23 дон

    4 0 Отговор
    Ма те нищо не разбират тия от Европа. Тук червения пират си прави шеги. Няма такова нещо като корупция в прокуратурата, работата им доказателство за това. Вижте затворите са пълни с корумпирани политици. Делата срещу висшите държавници са едно след друго на опашка в съда.

    Как смеят тия наглеци от Европа.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тома

    7 0 Отговор
    Тези от Европа много добре знаят че мафията е на власт в България от много години.Какво се правят на луди
  • 26 Емигрант

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "1111":

    Кой се бори със системата бе умник ? Тези които са избрани ли, за които и ти си участвал в тяхното избиране ? Я ми обясни каю се борят със системата, че не съм разбрал - СЪС СГЛОБЯВАНЕ И ПРЕГРЪЩАНЕ С ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ?
  • 27 Емигрант

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Сталин":

    Само това ли си научил от ръководителят си ? После отричай, че не си зависим от Копейката, същите прилагателни и той използва ! Твърде "богат" речник имаш, не може да се отрече, улицата е училището на малоумните !

    Коментиран от #30

  • 28 10%

    0 1 Отговор
    Сгодна женица.
  • 29 Наглост

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Боко крадецът от Банкя":

    Стягам багажа братле. Ако не го беше написал, нямаше да се осъзная, за което много ти благодаря. То и мъдрите хора са го казали, че да бягаш и замиташ проблемите под клима, е най-правилното действие.
  • 30 бандера

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Емигрант":

    Бедноста и мизерията(вкл. и духовна) в която живее русоробът е справедливо наказание за мързела и простотията му!
  • 31 Четири единици няма даже в хазарта

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "1111":

    Ба какви ги дращиш, вярваш ли си? Да отиде съзнателния им живот за борба с вятърни мелници. Като се пенсионират да съжеляват че не са пробвали и проклинат избора си.
    Факт е че се пуска една опорка
    "Не питай какво е направила държавата за теб а ти какво си направил за нея"
    Не вярна опорка. Нужна на точещите България.
    Какво ти дава България като държава ?Качественно образование? , сигурност ? спокойствии ?, безплатно образование ? безплатно здравеопазване ? осигорява ти работа ?.....
  • 32 ИНЖ1

    2 0 Отговор
    Много сме затънали". Без "външна" помош няма да се справим.
  • 33 Емигрант

    6 0 Отговор
    Защо триете бе, за да докажете на света, че в България се имитира свобода на словото и, че 112 место в света по свободна журналистика не е справедливо нали така ? Защо триете комемтари които са против корупцията и са истина ? На кого помагате и служите, на този който ви плаща повече ли, а това са Тиквата и Пеевски ? Кога ще се засрамите, че сте противници на народа ?
  • 34 Емигрант

    5 0 Отговор
    "ГАРГА НА ГАРГА ОКО НЕ ВАДИ" - тази поговорка се доказва от наскоро проявената нагла постъпка на българската съдебна система - ОСВОБОДИХА ПЕРНИШКОТО ПРЕСТЪПНО КОПЕЛЕ НА ПЕРНИШКИЯ ПРОКУРОР ! Какво по-категорично доказателство, че цялата правосъдна система на България е КОРУМПИРАНА И ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА БЪДЕ ПОДМЕНЕНА И ОСЪДЕНА ЗА КОРУПЦИЯ ! НАП могат спокойно да докажат престъпност на всеки прокурор или съдия само по имотите му които са разпределени из целите им фамилии ТАКА ПРАВЯТ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ, така са осъдили и Ал Капоне, но затова е необходимо ЖЕЛАНИЕ И ЧЕСТНИ СЪДИИ И ПРОКУРОРИ, а такива има без съмнение в България !
  • 35 българка

    3 0 Отговор
    Ние българите нямаме ДЪРЖАВА. Държава има, когато се спазват законите. А законите не се спазват, защото ги нарушават точно тези, които трябва да следят за тяхното спазване. Омагьосан кръг, никой на никого не вярва и България се превърна в рай за мошеници, крадци, лъжци, предатели! Затова властват Борисов и Пеевски, защото това е ТЯХНАТА държава, те си я създадоха! Затова, който можа избяга. Тези, които останахме тук, трябва да решим какво искаме и какво не искаме?!? Време разделно!
  • 36 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 0 Отговор
    Хайдееее, отиде въздушнокапковия шенген в бъдещето, за да може след 10 години Бойко пак да ни го подари, ако е жув!
  • 37 каскета

    1 0 Отговор
    Разследване пълно не замитане и като убиеца от Цалапица да го чакат с месеци уж единен ЕС
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове