Last news in Fakti

15 Април, 2024 22:44 1 227 45

Размерът на загубата от неприемането ни в сухопътен Шенген е над един милиард лева и това е стряскаща цифра

  • шенген-
  • загуби-
  • ес

На "Дунав мост" се чака средно между 14 и 16 часа, за да се премине границата

Размерът на загубата от неприемането ни в сухопътен Шенген е над един милиард лева и това е стряскаща цифра - 1

Загуби за стотици милиони евро всяка година търпи икономиката ни от неприемането ни в Шенген по суша. Опашките от камиони по границите продължават, а само заради това плащаме между 15 и 18% по-скъпи стоки в магазините, информира БНТ.

Над един милиард лева на година са загубите от това, че страната ни не е пълноправен член на Шенген. Най-сериозна е ситуацията не северната ни граница с Румъния. На "Дунав мост" се чака средно между 14 и 16 часа, за да се премине границата. Съюзът на международните превозвачи поискаха България бързо да бъде приета напълно в Шенген и загубите да намалеят.

Ето какво споделят шофьорите на камиони:

"Загубите са огромни. Аз на шофьора плащам по 100 евро на ден, той като стои днес тука двеста лева губя само от него. Колата да не говорим. Сега имахме големи разправии, понеже сме с такава стока, аз превозвам маратонки, имахме гюрултия от експедицията защо не сме минали. Ние ѝ казахме, че има интернет, да проверят, че минимум 43 часа се чака на паркинга, но след това отиваш, виждат какви са камионите и още 6 часа преминаваш".

"Остави загубите, това, че седиш тука по два три дена на жега, на студ, е достатъчно. Тръгнал си за някъде и вместо да стигнеш за три-четири дни, стигаш за пет-шест - двойно повече".

Размерът от неприемането ни в сухопътен Шенген е над един милиард лева и това е стряскаща цифра.

"Основните елементи са заплатеното време на шофьорите по границите, пропуснатите ползи от българските предприятия и това, че те не могат да извършват дейност заради чакането. Тук е моментът да споделим, че в крайна сметка изчакването на Видин мост 2 е средно 16 часа, което на практика убива един работен ден за всеки един превозвач".

Решението ще бъде политическо и няма да стане преди конструирането на новия Европарламент.

"Отиваме във втората половина на годината. Ясно е, че за да се случи това нещо, трябва да има нова Европейска комисия, така че реалистичният срок според мен е от края на годината ние да бъдем пълноправни членове на Шенген при добра работа от страна на нашите институции".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    12 23 Отговор
    Благодарим ти, Баце! На теб и руските агенти около теб...

    Коментиран от #12, #20

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Да минават наркотиците транзит

    26 1 Отговор
    Все едно директно парите на хората щяхте да ги поднесете ?
  • 4 Мда

    21 8 Отговор
    Три милиарда и повече за губещ Турски поток, реализиран от Борисов. На фона на това 1 милиард е почти нищо.
  • 5 Последния Софиянец

    26 1 Отговор
    С този скандал в митниците ще гледате Шенген през крив макарон.
  • 6 какво са 1 милиард?

    28 0 Отговор
    какво са 1 милиард? На фона на изчезващите милиарди!
  • 7 От НДК до Патриарха

    25 6 Отговор
    Стига измислини цифти, числа и новини. За обикновения човек няма полза от Шенген.За обикновения българин приемането ни в Шенген не допринася нищо. Във Франкфурт с паспорта (не с личната карта) през автоматите се преминава за секунди. Не се чака никаква опашка.
    А има много негативи:
    С приемането ни в Шенген, ще се увеличи конкуренцията срещу родните производители, защото облекчаването на влизане в страната ще е от полза на по-мощните икономически държави. Вреда.

    От НДК до Патриарха се разходих. видях за няколко минути три групи брадати чужденци, насядали с безцеремонен вид и поведениепо пейките.

    И в допълнение неграничен брой незаконни мигранти, върнати тук срещу получаване на мижави еврофондове. Мигрантите ще са подбрани предварително от Турция или Запада, за да бъдат ни изпратенеи най-неграмотните и радикализирани у нас.

    Населението от Западна Тракия в Гърция е населена с турци. При приемането ни в Шенген линията Дедеагач — Хасково ще предизвика дозапълване и дозаселване с турци на Странжа и Хасково и даже големи части от Южна България. Помислете аналогията с турците в Германия. И защо не приемат 83 милионнаТурцуя в ЕС.

    Ше ни пратят гранични полицаи oт FRONTEX, но НЕ да ни пазят гарницата, а да регистритат мигрантите в БГ, за да могат да ни ги връщат, за евро центове, като в първа държава влезли в ЕС по сегашното законодателство на ЕС.

    Коментиран от #14

  • 8 Ми кажете го

    15 0 Отговор
    на Денков и Габриел. Да видят като кабинет каква са я свършили.
  • 9 Да попитам

    33 0 Отговор
    а колко губим ако имахме граници и мита, а? Като кръстопът на Балканите? Колко загубихме от реакторите на Кунева, непродаден ток 90 милиарда. Колко загубиха българите от вноса на второкачествени детски храни. Колко загубихме, че българите не могат да ползват евтин ток Козлодуй, а задължително трябва да го изнасяме. Колко загубихме от унищожена индустрия. Колко загубихме от задължителни, неизгодни Концесии и публични частни партньорства. Колко изгубихме от квоти ТЕЦ2 и закриването му, базова мощност. Вноската за ЕС ще бъде увеличена до над 2 милиарда, "фонд мир", лекарствена политика ЕП и ЕС, и два нови здравни регламента ЕС4. Задължително изкупуване на техни ваксини, печалбите за тях, вредите без клинични изпитания за нас, производители, търговци и ЕС не носят отговорност. А унищожаване на земеделие, фермерство, зеленчукопроизводство, заменени със синтетични храни, а? Колко струва здравето на един народ? За златото и ЕЦБ при прием еврозона да говоря ли?
  • 10 Боклуците на Боклука

    21 0 Отговор
    Загубата е за Олигархията, не за народа. Много важно, че не сме в Шенген, досега как е било!!??

    Коментиран от #15

  • 11 Колко са

    27 0 Отговор
    Един милиард спрямо БВП от средно 180 - 220 милиарда лева. 6 милиона българи ще страдат, заради няколко фирми около властта, превалутиране. А загубите са стотици милиарди от ЕС, като теглим чертата. Западът строи сухопътни граници, което означава, че предстои криза. Държава без граници и парична единица е Територия.
  • 12 Русофил

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха":

    Да благодарим на Баце и за 1 милион на ден !!! за нищо !!! на БОТАШ.
  • 13 Здравейте скъпи форумци

    11 0 Отговор
    Ами нали това беше основното предизборно обещание на продължаваме промяната демократична България ГЕРБ ми останалите ОПГ тА.
    Припомням ви го защото скоро ще има избори.
  • 14 ха ха

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "От НДК до Патриарха":

    Сам си противоречиш.
    1. Няма ли мигрантите да се втурнат към богатия север, а ще чакат тук цяла година да ги проверят?
    2. Нищо им няма на производителите - те и сега изнасят. Виж, на монополистите ще им стане тегаво... Ако говориш за селското стопанство, проблемът са турските и македонските стоки, които са извън Шенген.

    Коментиран от #43

  • 15 Русофил

    1 14 Отговор

    До коментар #10 от "Боклуците на Боклука":

    До сега беше с изходна виза и интервю в ДС бе руска слуга.
  • 16 Лазо

    9 1 Отговор
    Тоя милиард Шиши, Доган или Боко могат да го платят, без да го усетят даже. От тях си търсете парите.
  • 17 асанчо съм

    14 0 Отговор
    Много важно, аз изтеглих 20 милиарда кредит и духнах с парите, вие се оправяйте да ги плащате.

    Коментиран от #40

  • 18 Вижте таблиците

    16 0 Отговор
    кои са най-големите износители на селскостопанска продукция в ЕС? А също и родните спекуланти внасящи най-некачествени местни продукти. Помислете защо беше скандалът с българските шофьори на ТИР-ове и чорбаджиите им, да е само това. Най-голямата корупция, лицемерие, двойни стандарти са в ЕС и офисите на лобистите в Брюксел, плащащи милиони евра на еврочиновници, за унищожаване на собствените им държави. Доскоро лобистите в Брюксел не подлежаха на регистрация, за разлика от САЩ. Защо ли цяла Европа се тресе от протести пред любимата ви Вавилонска кула.
  • 19 Уса

    13 2 Отговор
    Губят ги мутрите а не народа
  • 20 т-пи тролове соросоидни

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха":

    Първо ще благодарите на проcтотo киро и лъжливото асанчо, които пуснаха макетата, вкърват ни в еврозоната, купуват всичсо от американците без конкурс и правят каквито каже Брюксел планове за усвояване на парите по пЛандемията. Ще им благодарите, че веднъж не се сегиха да поискат нещо за държавата в замяна на спазването на праведна политика. После ще благодарите на посолството, затова че не назова името на корумпирания висш държавен политик, и после заедно с асанчо и киртака ги викаха на работни закуски докато направят сглобката. Ще благодарите и на сапунения академик и красивия клюн на мафията, че редовно докладват по посолствата до къде сме стигнали с "делкането" и овладяването на държавните структури!

    Коментиран от #36

  • 21 баба Вуйна

    7 0 Отговор
    по малко пари ще имате за Крадене
  • 22 Киро от Банишора

    19 0 Отговор
    Искаме референдум за Еврото ,народа трябва да каже -ДА ли НЕ , а не някои тъпи висшисти -- нали сме Демократична правова държава

    Коментиран от #39

  • 23 Бенчо бенчев с бентлито

    10 0 Отговор
    Кви загуби,кви 5 лева,бг износителите са едни от най богатите в света имат имоти в калафорния ,Манхатън,Монте Карло
  • 24 басктбудалист

    10 1 Отговор
    Що чак сега ревете бе. Толкова години дума не обелвахте по въпроса и изведнъж те били губили милиарди. Тогава не губихте милиарди сега като сме във въздушно-капковия Шенген взехте да ги губите и ревнахте. Идете се оплачете на австрийците.
  • 25 Шопо

    14 1 Отговор
    Не ви щем еврото не ви щем шенгена Референдум за ЕС и НАТО
  • 26 Кирикокис и банда

    7 2 Отговор
    Айде, че много цигари и дрога ни хващат ся!
  • 27 Калин

    6 1 Отговор
    Пълни глупости. Манипулации и пропаганда!
  • 28 Кокорчо и сие

    3 0 Отговор
    Ами да вместо това милиардче да влезе в мойта сметка аз го губя!
  • 29 БАРИ

    5 1 Отговор
    НИКОИ НЕ ПУСКА АМЕРИКАНСКИ РОБИ БЕЗ ПРОВЕРКА
  • 30 Артилерист

    12 1 Отговор
    Този милиард основателите на ЕС го раздават на техните шофьори да не протестират. Ние се водим част от глутницата, но сме второстепенна периферия, приета на инат на Русия и когато тарторите няма от кого да крадат скубят периферията. Погледнете доскоро просперираща неутрална Финландия. След скъсването с Русия и приемането й в НАТО, в момента тя е в тотална криза. Само заради прекъсването с руските търговия и туристи тя губела близо една трета от БВПето си. Стигнало сега до орязването дори на пенсиите. Швеция изнемогва от вандалщината на приетите да й оправят демографията емигранти. Е, демографията им била на път да се оправи, но повсеместно страдали русокосите шведки, а сред новородените преобладавали мургавите. Десетината водещи бивши империи никога няма да се пренебрегнат заради някакви периферни, особено "тъмни балкански субекти"...
  • 31 Раша е бита карта

    2 9 Отговор
    Граничещите с пропадналата русия ,като Финландия имат стандарт на живот и БВП,като на Абрамович,да не говорим за държави като Швеция,Норвегия,Дания там един чустач на кенефи взема на месец,колкото руснак за 5 години
  • 32 00001

    5 0 Отговор
    Това е една от директните цени които някой плашат заради Българската държавно политическа корупция, и е свързана с нелегалното преминаване на имигранти, които си плашат на българи митничари, гранични полицаи. полицаи и техните покровители/пазители и спонсори депутати в НС,а цената е по-висока от милярд.Какато казват че България е с нисък данък, само 10 %, като си погледнете фиша от заплатата накрая на месеца, Колко % са удържани данаците?
  • 33 Студопор

    9 1 Отговор
    А защо не казвате колко печелехме преди 30 години, когато пак не бяхме в Шенген, но имахме огромно производство и съответно износ?? Колко печелехме тогава и защо не можем да достигнем тази сума днес?
    Защо е тази пропаганда?
  • 34 да да

    3 0 Отговор
    свобода и пари или отново в някоя империя - пирамида васали безпари
    но работиш без печалба се на загуба. защото когато влезнеш в шенген има допълнителни мерки - КПП ИЛИ ГКПП от германия или европа да не влезнеш. НО ВЕЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ ЩОТО СИ ВЪТРЕ ЩЕ ДАВАТ ПАРИТЕНИ НА УКРАЙНА И ИЗРАЕЛ. "Германия може да се присъедини към други европейски държави в ограничаването на броя на хората на частни и публични ..." ???????
  • 35 Нямам срам

    2 0 Отговор
    Поканете Кауфланд Стоичков и може да влизам
  • 36 ха ха

    1 5 Отговор

    До коментар #20 от "т-пи тролове соросоидни":

    Да, бе! Нищо не свършиха. Руската агентура още се разхожда по коридорите на властта.

    Коментиран от #38

  • 37 Фен

    2 0 Отговор
    Не бе! Проблемът е, че вече имаме жандармерия с калашници в София. А ни Шенген, ни евро ни трябват.
  • 38 Бай Ставри

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "ха ха":

    Ела. Ми на гости .. ще си изкараме прианално
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Емо

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "асанчо съм":

    Къде се криеш, да продължа и аз делото ти?
  • 41 Българин

    3 0 Отговор
    какъв Шенген България не е Готова за Шенген
  • 42 Дернев

    0 0 Отговор
    Не ни трябва Шенген. Трябва ни СЕЩ. Това гаратира свободата на движението. Иначе всеки момент някой може да реши да затвори границите си или постави куп условности за преминаване. СЕЩ не Шенген. И със СЕЩ и еврото. Никога по-рано, освен ако го пуснат свободно на пазара с лева. Нещо което много отдавна трябваше да направят, ако мислеха за народа като за народ. А не като за стадо.
  • 43 ОБСЕ

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "ха ха":

    Цитат:
    Сам си противоречиш.
    1. Няма ли мигрантите да се втурнат към богатия север, а ще чакат тук цяла година да ги проверят?
    2. Нищо им няма на производителите - те и сега изнасят. Виж, на монополистите ще им стане тегаво... Ако говориш за селското стопанство, проблемът са турските и македонските стоки, които са извън Шенген.
    Не си противореча:
    1 Става дума за вънатите от Запада тук "атомни физици и хирурзи", върнати благодарение въздушо-капковия Шенген.
    2. Турските и македонските стоки, които са извън Шенген, са главно непроверени храни, които се доставят благодарение на "стратегическия " внос от там, тъй като 83% сме загубили собствена селскостопостопанска продукция благодарение на прехода.
  • 44 реалист

    1 0 Отговор
    айде пак глупости ама неземни глупости!!! защо тогава до преди няколко години нямаше опашки на моста??? защо след като се отвори моста на видин имаше една две години без опашки и изведнъж рязко започнаха опашките с ден или два чакане??? всичко е измама !!!
  • 45 Мда

    2 0 Отговор
    Щом има голямо забавяне на Дунав мост, да минават през Аспарухов!
    Шенген - с него или без, българинът не е спрял да пътува. Загубите за българската икономика са огромни, заради изключително слабото ни управление - хора лишени от кураж, гъвкавост и предприемчивост.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове