1 473 6

Рибата изчезва в световен мащаб

Причините се крият в замърсените води и свръхголемия улов

Светослава Ингилизова

Експерти от WWF България предупреждават, че рибата изчезва и то в световен мащаб. Причината за това е замърсяването на водите, както и свръх големия улов. През 2016 г. консумацията на морска храна достигна най-високото си ниво на глава от населението от над 20 килограма на година, съобщи БНТ.

През последните години в Черно море се наблюдава намаляване на запасите на промишлените видове риби. Основните причини за това са преуловът и замърсяването на морето.

"По начало като специфичен басейн ние имаме малък брой промишлено значими видове. Основните това са калкан, трицона, барбуна, сафрид и паламуд. При всички тях се наблюдава намаляване на техните популации през последните години два от видовете това са трицоната и калкана са квотирани видове т.е. Те са в регулация наложена от Европейската комисия", обясни доц. д-р Елица Петрова - Павлова, директор на Института по рибни ресурси - Варна към ССА.

Че няма риба сигнализираха и рибарите от Ченгене скеле в началото на сезона. Местните хора от селището не помнят такава година. До днес рибарите не могат да си обяснят причината и въобще как е изчезнала рибата.

Според експертите за здравословно хранене, рибата е една от най-полезните храни, която трябва да включим в менюто си поне един път седмично. Тя е богата и съдържа омега 3 мастни киселини, които организма на човек не може да произвежда и може да си набави единствено от рибата. Освен това, тя е и безценен източник на фосфор, калций и желязо.

"Това богатство на полезни вещества подобрява здравословния статус на организма и най-вече на сърдечно-съдовата система, на очите, на мозъка във всяко отношение. Народите, които консумират повече риба, всички знаем, това са Северните народи, Япония и друг тип народи, които са океански държави са от челните места, където нямат ракови заболявания и инфаркти, каза Яна Маркова, експерт по здравословно хранене.

Много е важно рибата, която консумираме да бъде прясна и да не е отглеждана в развъдници. Така ще сме сигурни, че тя не си е изгубила полезните свойства, витамини и минерали. Затова има няколко неща, по които личи, че рибата не е замразявана.

"По цвета, лъскавината, очите, хрилете се гледат. Трябва да са червени, а очите бистри", съветва продавачът Тодор Стойчев.

Ако рибата продължи да намалява и ние не направим нищо по въпроса за опазването й, след години ще сме принудени да я изключим от менюто си, което ще се отрази на здравето ни. Затова експертите съветват да опазваме води чисти, да не ловим риба в забранения размножителен период и така ще помогнем за популацията им.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • волен сидеров
  Отговор
  1 12:40  03.12.17
  Ама Бракониерите се увеличават.Къщи си направиха от рибите .Като има магазини където им изкупуват и продават после уловената рибас с мрежи и ток-така ще е .Като няма ефективни присъди-Конфискация на цялото имущество на бракониера директно,както и затвор от 12 месеца да започва....Ще има и риби ,че да водим деца и внуци на чист въздух ,а няма и да изсичат горите ни....ама държава булгаристан ко да се правияко анархия където държи мафията.а за народа ...къв народ то останали ооще-отвориха и Канада -гаааз без връщане....

  Коментиран от #2

 • Истина
  Отговор
  2 12:59  03.12.17

  До коментар #1 от "волен сидеров":

  Това е в цял свят! Трябва големите държави да спрат да унищожават света ни - да избиват животни, риби, отсичането на гори - Китай, Канада, САЩ, Индия, Африка... И примата наречен човек да се размножава разумно! Защото с този темп ще си унищожим природата и като няма какво да се яде ще започнем да се избиваме.

  Коментиран от #4

 • Хасан
  Отговор
  3 13:15  03.12.17
  Аз риба не ям така че ми е все тая.

  Коментиран от #5

 • Бесен Язовец
  Отговор
  4 13:45  03.12.17

  До коментар #2 от "Истина":

  А Русия защо си я изпуснал, тя не е ли голяма страна, или там не хващат риба и не секът гори ? Или щото ти плащат с рубли ?
 • Бат Саше
  Отговор
  5 18:20  03.12.17

  До коментар #3 от "Хасан":

  Ма много си умен, Асане!
 • йхжуогпи
  Отговор
  6 07:43  04.12.17
  Обикновеният морски риболов с въдици и мрежи, до към 90-те години отстъпи на промишленият риболов. Направиха се хиляди риболовни кораби , които стържат дъното с тралове , разрушавайки цели хранителни вериги , и яйцата на рибите. От презастроените комплекси всеки ден се изливат в морето , модерни почистващи препарати на хлорна основа .Преди морският риболов беше хоби , здраве, и добавка към заплатата.Ще вляза в морето след работа да пусна 3-4 мрежи , или чепаре, и това придаваше чар и романтика на Черноморските градчета, зеленината и висящите чирози.Всичко отиде на тотална експлоатация на природни богатства , и принципа Ден Година Храни.

Напиши коментар:


Публикувай