Last news in Fakti

8 Януари, 2012 13:02 1 051 2

Десетки сирийци протестираха в София

  • сирия-
  • протест-
  • арабска лига

Настояват за свалянето на Башар Асад

Десетки сирийци протестираха в София - 1
Снимка:БГНЕС

Повече от двеста представители на сирийската общност у нас се събраха на протест пред посолството на Сирия в София, предаде БНР. С плакати "Сирия кърви" демонстрантите настояват за свалянето на определения от тях като диктаторски режим на Башар Арад. Протестиращите заявиха, че ще се съберат отново пред посолството утре, за да потвърдят исканията

Протестиращите издигнаха пред посолството макет на часовниковата кула от град Хомс, една от люлките на Сирийската революция, където на 18 април 2011 г. десетки мирни граждани намериха смъртта си, покосени от оръжията на сирийските сили за сигурност.

С плакати "Сирия кърви" демонстрантите настояха за свалянето на диктаторския режим на Башар Асад и призоваха всеки, който не одобрява насилието под никаква форма да подкрепи борба срещу геноцида.

Въпреки присъствието на наблюдатели на Арабската лига, които да следят дали правителството на Сирия се придържа към плана за ненасилие, масовите убийства в страната продължават. Всеки ден стотици хора са малтретирани, а десетки намират смъртта си.

Междувременно стана ясно, че Арабската лига изключва варианта за изтегляне на наблюдатели от Сирия."Нито една арабска страна досега не е изтъкнала необходимостта от изтеглянето на наблюдателите", заяви заместник генералният секретар на организацията Аднан Еиса.

Днес в Кайро министрите на външните работи на Арабската лига се запознаха с доклад от мисията на наблюдателите до този момент. Откъси от доклада се появиха вече в медиите. В тях се споменава за продължаващото насилие от страна на силите за сигурност на Сирия срещу настояващите за демокрация протестиращи, предаде Ал Джазира. В документа се споменава още, че сирийските власти държат политически затворници на тайни места.

Мисията на наблюдателите на Арабската лига е силно критикувана, защото не спира насилието срещу протестиращите. Наблюдателите вече са 163, след като вчера последните десет експерти пристигнаха в Сирия от Йордания.

Аднан Еиса посочи, че на днешната среща на външните министри на панарабската организация едва ли ще се обсъжда отзоваването в скоро време на експертите, пратени в Сирия. Той допълни, че арабските страни призовават за повече подкрепа за наблюдателите и за тяхното по-добро оборудване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нене

    0 0 Отговор
    Да си отидат от там където са дошли и да протестират колкото искат
  • 2 СССР

    0 0 Отговор
    хайде остнаха само тези две страни иран и сирия от плана на сащ само върху тях нямат контрол когато паднат и те с помоща на сащ както паднаха всички преди тях по един и същ тъп сценарий терористи застрашавщи света и агенти призоваващи за демокрация ще се затвори кръгът и вече ще могат да притиснат и нападнат русия и китай за да заграбят и източат последните богати земи останали на земята