747 4

ЕК: Няма да забраняваме дюнерите

Решението на комисията на ЕП ще трябва да бъде гласувано в пленарна зала и ако бъде одобрено, сегашното положение ще остане непроменено

Снимка: БТА/АП
Снимка: БТА/АП
Стефанаки Йоанис

"Европейският парламент не забранява дюнерите. Членовете на ЕП се безпокоят относно предложението на ЕК за разрешаване на фосфатни добавки в замразеното месо за дюнери", заяви зам. говорителят на институцията Маржори ван ден Бруке, цитирана от пресслужбата на ЕП. Тя поясни, че има научни изследвания, според които тези добавки могат да причинят сърдечно-съдови заболявания и в момента е забранено да се добавят в замразеното месо за дюнери. Преди да дадат зелена светлина за разрешаването на фосфатните добавки в дюнерите, както бе предложено от ЕК, членовете на Комисията на ЕП по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните решиха да изчакат резултатите от текущото проучване на Европейския орган за безопасност на храните за възможните отрицателни ефекти на тези добавки. Решението на комисията на ЕП ще трябва да бъде гласувано в пленарна зала и ако бъде одобрено, сегашното положение ще остане непроменено, т.е. фосфатните добавки няма да могат да се използват в замразеното месо за дюнери, заяви още Ван ден Бруке.

Членовете на Комисията на ЕП по обществено здраве и безопасност на храните изразиха сериозни опасения относно въздействието върху здравето на фосфатите, използвани като хранителни добавки. Те се противопоставиха на предложението на ЕК да позволи използването на фосфорна киселина, ди- и трифосфати и полифосфати (E 338-452) в замразеното месо (вкл. и за дюнери), независимо дали то е овнешко, агнешко, телешко, говеждо или птиче месо.

Ако ЕП подкрепи в пленарна зала възражението на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните с абсолютно мнозинство (376 гласа), то предложението ще бъде блокирано и ЕК ще трябва да преработи законодателното предложение.

Правилата на ЕС по принцип не разрешават употребата на фосфатни добавки в месни заготовки. Въпреки това, поради големият брой изключения от тези правила, фосфатните добавки все повече се използват в замразеното месо, за да запазят вкуса и да задържат водата.

Резолюцията ще бъде гласувана от ЕП по време на пленарната сесия от 11 до 14 декември в Страсбург.

Белгия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Истината винаги боли
  Отговор
  1 15:24  06.12.17
  Такова чудо не хапвам,като гледам майсторите че се чешат отпред и отзад и с тези ръце ще ми сервират арабското чудо,не,не и не .....
 • 2 15:25  06.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • К.К.
  Отговор
  3 17:18  06.12.17
  То има ли месо без фосфатни добавки и вода в България, освен от село в планината, другото е вода с добавено месо без вкус. А хигиената при приготвяне на дюнерите е от преди векове.
 • Кака Гинка
  Отговор
  4 02:03  08.12.17
  Целият тъй наречен ЕС се пука по шевовете,някъде даже нямат и правителства, а те гле'й с к'во се занимават - дюнерите и чеверметата били главния проблем!Е оправиха го,ще спим спокойно...

Напиши коментар:


Публикувай