7 839 32

Eвропарламентът уби дюнера!

Фосфатът е необходим, защото задържа водата в месото и то остава крехко и сочно

Стефанаки Йоанис

Дюнерите може да изчезнат от страните от ЕС до края на 2018 година, ако остане в сила прието решение на Еврокомисията да забрани съдържанието на фосфат в суровото замразено месо, разкрива в. „24 часа”.

Фосфатът е необходим, защото задържа водата в месото и то остава крехко и сочно дори и след като е било замразено. Без него при печене месото ще се разпада. Съставката се слага не само в замразено месо, а и в сладкиши, кока-кола, различни салами.

Всъщност до проблем с дюнера вчера се стигна, след като комисията по здравните въпроси в Европарламента реши да поправи стар пропуск. Фосфатът е разрешен в различни хранителни продукти, като се контролира само горната граница. При описването на продуктите, в които е допустимо да има фосфат обаче, в комисията са забравили да упоменат и суровото замразено месо.

Белгия


Още по темата

  • ЕК: Няма да забраняваме дюнерите

    ЕК: Няма да забраняваме дюнерите

    "Европейският парламент не забранява дюнерите. Членовете на ЕП се безпокоят относно предложението на ЕК за разрешаване на фосфатни добавки в ...
    6.12.2017
    663
    4

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • дуло
    Отговор
    1 08:34  01.12.17
    такива неща не ям...не ми пука, да го забранят заедно с МАКдон.боклуци

    Коментиран от #4

  • ПКК
    Отговор
    2 08:57  01.12.17
    А, КОКА КОЛАТА И НЕ Я ЛИ ЩЕ Я ЗАБРАНЯТ

    Коментиран от #27

  • ha ha ha
    Отговор
    3 09:10  01.12.17
    Хората говорят за фосфата в месото, а някой за дюнерите си мисли :D
  • Азис
    Отговор
    4 09:10  01.12.17

    До коментар #1 от "дуло":

    Те нормалните хора не могат и да си помислят да сложат такова нещо в устата си. Това е храната на чалгарите, таксиметровите шофьори и студентите от селата!

  • гост
    Отговор
    5 09:16  01.12.17
    А инак месото за хамбургери на веригите за бързо хранене може да ги обливат с амоняк, за да спират гниещите процеси и да остава "годно" месото с дни, така ли? А дюнерът, който е най-здравословната бърза храна, бил вреден.
  • Хасан
    Отговор
    6 09:28  01.12.17
    Ами оборота на дюнерджийниците мина Макдоналдс и другите вериги за бързо хранене...от дюнерджийници печелят много хора а от веригите печелят една шепа ..продуктите на веригите са пълни с добавки а дюнерджиите само месо и питка

    Коментиран от #7, #12

  • Анонимен
    Отговор
    7 09:42  01.12.17

    До коментар #6 от "Хасан":

    Освен съмнително месо и клисава питка, да не пропускаме, че дюнерите съдържат мръсотиите от немитите ръце и непраните дрехи на дюнерджиите.

    Коментиран от #19

  • гост
    Отговор
    8 09:44  01.12.17
    Конспирация!!!
  • един там
    Отговор
    9 09:53  01.12.17
    То птичето месо по принцип е най-вредно. Натъпкано е с хормони и антибиотици, за да може пилето да е готово за клане на 30-40 дни. След това, като ви го обработят допълнително за дюнерите и можете да сте спокойни, че цялата Менделеева таблица е в стомаха ви. По принцип обичам дюнерите, но с телешко или агнешко месо. В БГ не зная дали продават такива, но в др,ги държави ги има. По-скъпи са, но си заслужават, особено, ако са направени както трябва. А най-много обичам гирос. Първоизточникат на дюнерите е гироса.
  • Кожената фабрика ряпата и яденето
    Отговор
    10 09:54  01.12.17
    Месото в дюнерите е 50% КОЖА! Да не си мислите, че ви пекат филета? Дъвчете кожа с подправки и тук-таме някое парче мускул. Затова ви наливат сосове, люто, лук и т.н. Направете си експеримент - отворете питката и на електронна везна, сложете кожата и онова, което мислите, че е месо от мускул, ще останете дооооста озадачени...
  • onq s konq
    Отговор
    11 10:04  01.12.17
    Ми ако ги прават бес месо тогава проблем нема да има!Толко ли е сложно да го измислат!

    Коментиран от #21

  • Глос
    Отговор
    12 10:35  01.12.17

    До коментар #6 от "Хасан":

    Ти със заплатата от тУРция и МИТ по колко дюнера налапваш?
  • stefko 88
    Отговор
    13 10:40  01.12.17
    Даааааа супер! Да си носят циганската кухня в Анадола
  • The TRAPPER
    Отговор
    14 10:55  01.12.17
    Браво , Хайде сега Макдоналдс да си ходи. А с цигарите , алкохола и строшените брички които задимяват пътищата и им дишаме пушляците какво ще стане >?
  • Тре
    Отговор
    15 11:00  01.12.17
    Това с дюнерджийте е като вица - един минал покрай една баничарница и видял баничаря да точи корите с ОНАЯ си работа.. човека се опулил и все пак попитал - А бе човече, ти нямаш ли точилка? Баничаря казал - Аз точилка имам, ама сирене нямам! ............. тази сутрин го чух по дарик това.. та , така де
  • Дедо
    Отговор
    16 11:56  01.12.17
    По тъп от европарламента е само българският парламент!

    Коментиран от #22

  • Марио
    Отговор
    17 11:58  01.12.17
    Никой не може да ми каже и да ми забрани какво да ям. Много хора ги ядат и не можете да ги забраните.
  • Сталин
    Отговор
    18 11:59  01.12.17
    Яжте баничка със сирене по добре е.
  • Един Гост
    Отговор
    19 12:01  01.12.17

    До коментар #7 от "Анонимен":

    Това е само в България. А статията се води в Цяла Европа. Нито в Гърция е така; нито в Австрия; нито в Турция. Да не говорим, че в Европа в дюнерите не слагат(и не предлагат) пържени картофи. Както е в България. Питка; месо; домати; краставици; зеле; лук; люто; чеснов сос. И е прав №5, че това е най-полезната храна от Fast Food-а. №6 също е прав, че са голяма конкуренция на МакДоналдс и други подобни. И в Европа и в България винаги са опашки пред дюнерджийниците и се спукват от работа.

    Коментиран от #20

  • Илиева
    Отговор
    20 12:11  01.12.17

    До коментар #19 от "Един Гост":

    Всъщност в Италия се предлагат дюнери с пържени картофи, не е само в България. За другите държави не знам :)
  • 111
    Отговор
    21 12:33  01.12.17

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Щоо, ти на това месо ли му викаш? Прани гащи. Нещо, расло с химия, после обарботено с химия, надуто с химия и за капак химия за да е сочно. То вече пилето като го сложиш под вряла вода да го изплакнеш и е готово за консумация - от химия. Аре да бегат, кво са ревнали, просто ще използват прясно месо, така както е в оригинала...Ама то в статията е засегнато откъде идва проблема...Германия - най-големият производител на такова месо.
  • gnida
    Отговор
    22 12:44  01.12.17

    До коментар #16 от "Дедо":

    Браво , ще го запомня ! Но ще добавя , че и двата работят в нечий интерес !
  • Телевизора на Елвис
    Отговор
    23 13:14  01.12.17
    Проблема е, че повечето селяни ядат дюнера с пилешко, за да спестят лев-два. Отделно от това маат картофи и напръцкват дюнера с майонеза от шишенце от най-евтините, дето е като някаква строителна смес и на цвят и на вкус, ама се "маа" отгоре така да има, щото майонезата е на тезгяха и е без пари. Масово се кефят след като са се опрасили с дюнера да дишат тежко, да се уригат и да се вика "оооох, как се наядох..." А и забравих, ръси се и люто на умиране. После затова всички са дебели, пъпчиви, пърдят и други разни приятни ефекти ги застигат. Ако, ако.... Дюнера се яде с телешко и на майстора му казваш да не ти слага картофи и си ти. Ядеш лек хляб щото питката е без мая и мазнотии с телешко и зеленчуци. Къде му е толкова вредното е на тоя вариант а?
  • копеле
    Отговор
    24 14:03  01.12.17
    Най добро е гирос но направено в Гърция, като дюнера но със свинско месо накълцано или свинско шишче
  • pdoynov81
    Отговор
    25 14:33  01.12.17
    Уф, без фосфат щяло месото да се разпада. Моите козички на село бяха 32% фосфат и светеха в тъмното, да знаете! :D :D :D
  • г-н Хокинг
    Отговор
    26 15:03  01.12.17
    Здравейте ! С това решение ще дойде края на хората, който са вложили милиони. Аладин в България най-силно ще го отнесе за съжеление, колето се върти и това едвали се харесва на хората!
  • Патриот
    Отговор
    27 16:45  01.12.17

    До коментар #2 от "ПКК":

    Само Кока-кола да не забранят! С какво ще мием кенефите тогава? https://www.youtube.com/watch?v=s0yUAiscd1w А това кой яде дюнери е ебахти комплексарското изказване. На мен са ми вкусни. Какво лошо има? Хубавата храна и музика нямат граници
  • име
    Отговор
    28 17:56  01.12.17
    така си отива и "дюнер" дипломацията на бойко.

  • Хасан
    Отговор
    29 20:06  01.12.17
    В Европа шкембе чорба също е забранена...
  • Кака Гинка
    Отговор
    30 00:21  02.12.17
    Все си мислех,че европарламента има по-важна работа,пък и отде да знам,че дюнерите били живи?! Явно са ги умъртвили хуманно...
  • stukar
    Отговор
    31 13:32  03.12.17
    По тъп от българина няма- те му казват, че ще забранят използването на вредни за здравето фосфати, а той тъпунгерски се води по заглавието, че лошия, тъп, еврогейски парламент ще му отнеме още една част от западналото ориенталско самочувствие, в полза да още по- лошите корпорации... Прекрасния факт, че Евро-парламента търси начин да принуди търговците да слагат НЕЗАМРАЗЕНО и малко по- вредно месо, отива в клекалото- любимата тоалетна на българина- анархист!
  • Vasik Atanasova
    Отговор
    32 02:51  04.12.17
    въй бойко каза че нас дюнерите ни пазят от атентати

Напиши коментар:


Публикувай