445 0

БСП представи идеята си за културен чек

200 лв. за  всеки младеж

Стефанаки Йоанис

„По случай 8-ми декември събрахме представители на най-големите младежки организации, много млади хора и студенти. Представихме идеята за „културен чек“, която вече е реализирана в няколко държави в Европа, сред които Италия и Малта“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ и председател на Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите Антон Кутев пред журналисти в парламента.

Той обясни, че всеки млад човек, който е навършил 18 години, получава от държавата чек от 200 лв, който може да използва само за култура. „Този чек може да бъде използван във всички културни институти, които са одобрени от Министерството на културата. Механизмът е през интернет платформа, която да гарантира, че парите могат да отидат само за култура“, подчерта Кутев.
Народният представител допълни, че по време на срещата с младите хора са обсъдени възможностите, които законопроектът дава и какви промени искат да бъдат направени.

„Те направиха предложения, които ще включим между първо и второ четене на законопроекта. Благодаря, че на студентския празник, толкова млади хора обърнаха внимание на нашата инициатива“, каза още Антон Кутев.
На срещата присъства Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети, която даде своя чек за музикални събития, българския фолклор и традиции. Илина Мутафчиева, председател на Националния младежки форум заяви, че ще гласува за българското кино и театър.

България


Напиши коментар:


Публикувай