1 928 8

Неплатена глоба от КАТ спира данъчни облекчения

Без данъчни облекчения ще се окажат и хората с увреждания, ако имат просрочени задължения към бюджета или общината - дори да става дума за нищожни суми

Венцислав Михайлов

НАП ще отказва отстъпки на всеки, който има неплатени в срок данъци, осигуровки, такси или глоби, наложени от държавни ведомства и общински служби.

Така хиляди данъкоплатци няма да могат да ползват данъчни облекчения, ако имат просрочени задължения към хазната, пише в. "Сега".

Например за неплатена глоба от КАТ родителите ще бъдат лишени от възможността да намалят облагаемия си доход с 200 лв. за едно дете или с 400 лв. за две. Няма да могат да се приспаднат разходите за доброволно осигуряване и застраховане.

Без данъчни облекчения ще се окажат и хората с увреждания, ако имат просрочени задължения към бюджета или общината - дори да става дума за нищожни суми.

"Внесли сме запитване и очакваме НАП да излезе с конкретно указание дали местните данъци и такси трябва да се имат предвид, но все още отговор няма", заявиха пред вестника работодатели.

Досега ограничението важеше само при ползването на 5%-ата отстъпка от данъка, ако той бъде деклариран по електронен път и платен по-рано от крайната дата на подаване на данъчната декларация. За 2017 г. този срок бе 31 март, но през 2018 г. вече е 31 януари.

Новото изискване за ползване на данъчна преференция е прието без много шум още миналата година, като за първи път разпоредбата ще се приложи при облагането на доходите, придобити през 2017 г. Данъчните декларации за тях ще се подават до 30 април догодина.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Нашия
  Отговор
  1 12:42  12.12.17
  Оскотяхме отвсякъде...Ако в Гърция политиците си позволяват "без много шум"да приемат закони,щяха да ги подпалят по площадите още на излизане от парламента.
 • Гостенин
  Отговор
  2 12:45  12.12.17
  Е ми да ,имаш глоба и веднага зачеркват децата които гледаш с години.Нека ни е!
 • Иван
  Отговор
  3 12:58  12.12.17
  Браво, трябва всеки да си плаща тарикатлъка. Обаче имам един въпрос към инициаторите на това предложение: Ситемата за отчитане на платени задължения, дали работи? Защото аз лично съм си платил всички актове към КАТ и за радост си пазя бележките, но в ситемата два акта ми висят като неплатени. Та въпроса ми е :: ЗАЩО ПОРАДИ ТОВА, ЧЕ НЯКОЙ ОЛИГОФРЕН НЕ СИ Е СВЪРШИЛ РАБОТАТА, КАТ СИ МИСЛИ, ЧЕ ЩЕ ИМ ПЛАТЯ ДВА ПЪТИ ? Първо си оправете тъпата система за връзка между банки и НАП и тогава давайте такива идеи

  Коментиран от #5

 • Morgoth
  Отговор
  4 13:20  12.12.17
  На това му се казва управленческа немощ!

 • КАЙМАТА
  Отговор
  5 13:20  12.12.17

  До коментар #3 от "Иван":

  Не СИ САМО ТИ И НА МЕН СЕ СЛУШАТ А ЗНАМ ОЩЕ ТРИМА
 • 6 13:33  12.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Косматия
  Отговор
  7 19:27  12.12.17
  Таз престъпна шйка и организирана престъпна група кат озверява като не си прибере рекета
 • гост
  Отговор
  8 09:41  14.12.17
  Неплатена глоба трябва да блокира всички видове данъчни плащания и по този начин да не може да се плащат каквито и да са данъци, да се блокират покупко-продажби и всякакви дейности на плащания. Инак събираемост няма да има. Това е логично, но не се прилага, защо ли?

Напиши коментар:


Публикувай