412 1

Започва делото за фалита на КТБ

Обвинителният акт във всичките му копия е над 210 000 страници

Стефанаки Йоанис

В Специализирания наказателен съд започва делото за източването на близо три милиарда лева от фалиралата преди три години и половина КТБ.

Делото ще се води от съдия Виржиния Петрова. Според последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, на първото разпоредително заседание страните в процеса ще се занимават само с процедурни въпроси.

Обвинителният акт във всичките му копия е над 210 000 страници. По делото са обвинени 18 лица, като окончателни и прецизни обвинения, описани в над 5000 страници, са предявени на всеки от обвинените.

Според прокуратурата организирана престъпна група, ръководена от бившия собственик на банката Цветан Василев и създадена с користна цел – придобиване на материални облаги, включително икономически ползи в особено големи размери, е присвоила 2,559 млрд. лева.

Василев е обвинен за 76 деяния, като освен за организирана престъпна група, той отива на съд и за длъжностно присвояване в особено големи размери. Сред обвинените е бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев. Той отива на съд за длъжностно престъпление.

Разпитани са повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Гост
    Отговор
    1 18:39  13.12.17
    И пет хиляди тома да са събрали, ако няма осъдени и ако не се върнат парите нищо не са направили.

Напиши коментар:


Публикувай