428 9

Спорно дело, свързано с КТБ, ще се гледа от нов съдия

Няма и взето решение от Общото събрание на съдиите в Апелативния съд

Венцислав Михайлов

На Мадлена Желева от Софийския апелативен съд (САС) се падна търговското дело за 102 млн. лв., свързано с КТБ, което стана повод за напрежения и проверки в съда, пише в. „Сега“.

Миналата седмица проверка от Върховния касационен съд установи, че има нарушения при разпределението на въпросното дело. Проверката беше наредена, след като съдия Милен Василев, обвини шефката на САС Даниела Дончева, че неправомерно му е иззела състава и делата и действията й имат "силен корупционен мирис". Василев разказа в писмо до всичките си колеги, закачено на таблото в съда, че Дончева го е преместила в друг съдебен състав, а е сложила самата себе си на неговото място. Той свързва действията й точно с това дело.

След като на 3 октомври зам.-председателят на САС и шеф на Търговското му отделение Стефан Гроздев встъпва като член на Висшия съдебен съвет, Дончева, която по принцип е граждански, а не търговски съдия, премества Василев на мястото му и сама поема делата на Василев. По правило такива размествания стават с решение на Общото събрание на съдиите и на принципа за случайно разпределение на делата. Василев напомня и досегашната практика, че при преместване на съдия от един състав в друг се иска неговото съгласие.

Тримата върховни съдии - Емануела Балевска, Татяна Върбанова и Борис Илиев, установиха, че "на 5 октомври в 10:52:07 ч. е извършено ръчно преразпределение на делото, въз основа на което разпределеният съдия Милен Василев е заменен със съдия Даниела Дончева". Това разпределение не е отразено на сървъра на Висшия съдебен съвет. Няма и взето решение от Общото събрание на съдиите в Апелативния съд за преместване на съдия Даниела Дончева за съдия в Търговското отделение на съда.

На този фон в понеделник от САС обявиха, че Дончева си е направила отвод от спорното дело и то ще бъде разпределено публично на нов съдия пред "заинтересованите медии и граждани". В мотивите си по отвода Дончева сочи, че това дело "очевидно представлява интерес, който не може да бъде определен като релевантен към спазването на действащата нормативна уредба". Тя тълкува медийните публикации по темата като "отправяне на предупреждение към всеки съдия, който би си позволил подобен начин на работа".

Дончева припомня, че по нейна инициатива по случая текат още две проверки - в Инспектората към Висшия съдебен съвет и в прокуратурата. "Преди да станат известни резултатите и от тях, е непрофесионално и очевидно целенасочено, определени констатации да бъдат релевирани в публичното пространство като категорични и неоспорими, а фрагментираното им поднасяне чрез определени медии по случая може да бъде разглеждано като препятстване на безпристрастно постановяване на съдебни актове", съобщават още от САС.

България


Още по темата

 • Пеевски щял да спира разграбването на КТБ

  Пеевски щял да спира разграбването на КТБ

  Депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид внесоха за обсъждане в Народното събрание изготвен от тях законопроект за изменение и ...
  26.10.2017
  1 787
  23
 • Цветан Василев: Пеевски гази закона за КТБ

  Цветан Василев: Пеевски гази закона за КТБ

  Да се върнем на поредното законотворчество на Пеевски, който има толкова общо с правото, колкото аз с акордеона. Всъщност, аз не съм сигурен и в ...
  30.10.2017
  2 345
  11
 • Още закони за КТБ готви ДПС

  Още закони за КТБ готви ДПС

  Приемането на закон за пресичането на вторичното ограбване на КТБ не означава специално законодателство и критиците на текстовете са платени с парите ...
  3.11.2017
  369
  7
 • Делото за фалита на КТБ тръгва на 13 декември

  Делото за фалита на КТБ тръгва на 13 декември

  Делото за фалита на КТБ тръгва на 13 декември. След внесен обвинителен акт в Специализирания наказателен съд, от страна на Специализираната ...
  8.11.2017
  407
  6
 • Започва делото за фалита на КТБ

  Започва делото за фалита на КТБ

  В Специализирания наказателен съд започва делото за източването на близо три милиарда лева от фалиралата преди три години и половина КТБ. Делото ...
  13.12.2017
  412
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Патриот
  Отговор
  1 08:39  08.11.17
  Той ще го гледа докато се пенсионира, после ще го поеме нов съдия и така. След време ще се окаже, че виновен за източването е портиера, въпреки че има ОЧЕВАДНО системно неизпълнение на от скъпоплатени длъжности лица. Включително и държавни такива. За тях ще има само милиони в сметките обаче. Не и справедливост.
 • Тигъра
  Отговор
  2 12:21  08.11.17
  само си дъвчем едно и също, писна ми от тия дела за ктб дето нищо не се случва. виновните кога ще ги накажат, вместо само да си чешат езиците и да залъгват народа, че нещо се случва
 • Иванов
  Отговор
  3 15:09  08.11.17
  Докато у нас стартират делата за източването на пирамидата КТБ, един от основните виновници за фалита на пирамидата - Цветан Василев вече ще е похарчил откраднатите от вложители пари!
 • Калина
  Отговор
  4 15:50  08.11.17
  Спорни са всички ситуации около КТБ, спорно е и как Василев просто напусна държавата и повече няма да се върне

 • Мартин
  Отговор
  5 17:34  10.11.17
  ЗАТВОР за Цветан Василев - Фараона!!!
 • Кико
  Отговор
  6 21:10  10.11.17
  Пипалата на Василев са стигнали и до съда явно.
 • Шаран БГ
  Отговор
  7 07:59  11.11.17
  Кой каза, че в България нямало ЦИРК ?
 • Каканашева
  Отговор
  8 12:47  11.11.17
  Дано да има осъдени, защото май няма да видим скоро Цветан Василев в затвора. Този човек се оказва недосегаем за нашето законодателство. Ние сме само едни безучастни наблюдатели на това как ни обират и после никой не може да им каже нищо на тези хора. Даже, ако му кажеш на Василев, че е крадец ще те осъди за клевета. Е това ли е нашата правова държава, а?
 • Макето
  Отговор
  9 17:52  11.11.17
  Дали ще се намери безпристрастен съдия, до когото влиянието и подкупите на крадеца Цветан Василев не са достигнали? За кокошка няма прошка, за милиони няма закони!

Напиши коментар:


Публикувай