620 5

Застопориха цените на ток, парно и топла вода до 1 април

Мария Атанасова

Цените на парното, топлата вода и електроенергията няма да се променят поне до 1 април, съобщиха от КЕВР.

"Хората трябва да бъдат наистина спокойни, че в рамките на отоплителния сезон няма да има промяна нито на цената на парното отопление, нито на цената на електрическата енергия", увери председателят на регулатора Иван Иванов.

Той допълни, че ако ситуацията позволява, цените ще останат без промяна и след 1 април.

"Няма диспропорции, които да налагат поскъпване на тока на свободния пазар", смята още председателят на КЕВР.

Според него основната предпоставка за това е повишаването на цената в Централна и Западна Европа.

България не е официално свързан пазар, но има свободен обмен на електроенергия и цената на българската борса корелира с цената на борсите в Унгария и Румъния.

Иванов припомни още, че днес цената на свободния пазар е по-висока, отколкото на регулирания, но преди година е било обратното.

„Това е свободният пазар“, допълни той пред журналисти след откритото заседание в КЕВР, на което беше обсъдена цената на природния газ. Производството на електроенергия в страната надвишава нивата от миналата година с около 1,3%, а потреблението е с 3,66% по-високо, сочат данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

„Характеристиките на пазара не предполагат сериозни диспропорции“, обясни още Иванов, пише Дир. бг

Той отказа да коментира дали поскъпването на електроенергията на свободния пазар е породено от преразпределяне на пазара.

„Регулаторът не може да се произнесе – ние за момента нямаме никакви разследващи функции“, категоричен беше той.

На закрито заседание на 28 декември в комисията ще вземат окончателно решение за цената на природния газ за първото тримесечие на следващата година, влизаща в сила от 1 януари. Очаква се тя да бъде повишена с близо 3 на сто.

От обществения доставчик "Булгаргаз" предупредиха, че ако бъде утвърдена тази цена, тя ще донесе загуби на дружеството: по предварителни изчисления - в размер на 4 милиона лева. От регулатора обаче поне засега не са склонни да повишат цената на природния газ с повече от предварително планираното - 2,8 на сто. Възможно е увеличението да бъде дори по-малко.

Днес на открито заседание КЕВР в специализиран състав „Енергетика“ обсъди доклад на работната група във връзка с внесеното заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цени за І - то тримесечие на 2018 г., по които общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа.

В заседанието участваха представители на вносителя на заявлението "Булгаргаз".

"Планираното увеличение на цената на природния газ е в размер, който няма да доведе до повишаване на цените на топлинната енергия до края на отоплителния сезон", каза още шефът на КЕВР.

България


Още по темата

 • До 60% скача цената на тока за бизнеса

  До 60% скача цената на тока за бизнеса

  Към момента бизнеса плаща за ток средно около 70 лева за мегаватчас. От следващия месец обаче цената на електроенергията за бизнеса се увеличава с ...
  3.01.2018
  1 760
  19

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • коки
  Отговор
  1 19:59  21.12.17
  ми естествено лятото като вдигнат цената няма да се усети толкова,докато зимата веднага ще им счупят главите при първите нови сметки
 • Гостенин
  Отговор
  2 02:31  22.12.17
  Много съм ви благодарен.Сега ще живея спокойно до пролетта !
 • Да да
  Отговор
  3 17:11  22.12.17
  Много ще се радвам ако лятото цената на тока стане 30 ст. ! После зимата ще я намалят на 25 и всички ще сте щастливи. Така освен че няма да се трупат загуби в сектора,а даже може и да се покрие някой борч,а защо не и да се инвестира я във ветрогенератори,я в някой нов язовир или поне ВЕЦ на вече съществуващ.
 • КЕВР
  Отговор
  4 20:11  22.12.17
  До като пеете Шушана е сама и си бършете дирниците с фактурите за ток няма как да забележите как се слага ДДС върху акциз и такса задължение към обществото, защото хитро е вмъкната в цената на киловат. Реално тока може да не поскъпне, но могат да поскъпнат таксите за пренос и достъп, както и задължение към обществото. Помните ли сметките за Декември 2016?
 • незнайко
  Отговор
  5 11:12  24.12.17
  Застопориха цените, както всяка година преди Коледа. Да ни е яка гърбината с увеличението което ни чака след 1 април. Този филм вече е прожектиран по екраните !!!

Напиши коментар:


Публикувай