1 248 6

Шофьорски курсове на промоция произвеждат убийци на пътя

Така школата спестява пари

Венцислав Михайлов

Шофьорски курсове, които са обявени на промоционални цени от по 250 лева, произвеждат убийци на пътя. Причината е, че зад по-ниската сума се крие уловка за кандидат-водачите. Вместо задължителните по закон 31 часа, които ще получат като обучение срещу примерно 500 лева, те шофират най-много десет.

Така школата спестява пари, а младите шофьори получават книжки без да са се подготвили достатъчно добре. „Не са карали нито на тъмно, нито на мокро, нито на магистрала. След това взимат книжка и излизат на пътя, където виждате какво се случва”, обясни пред „Монитор” Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадали в катастрофи.

Само на Коледа при тежка катастрофа край Враца загинаха петима души, а други двама бяха тежко ранени. Ден преди това трима младежи от Харманли също намериха смъртта си заради каране с близо 220 км в час в населено място. И двете основни причини за тежките инциденти са несъобразената скорост и недостатъчно добрата подготовка на водачите.

В първият случай, край Враца, колите се ударили челно на прав участък. „Кандидат-шофьорите сами се съгласяват да се разписват в листовете за проведено обучение. След всяко шофиране те трябва да попълнят документ, в който да отбележат колко време са шофирали. В повечето случаи това е най-много час на ден, за да могат да се вземат повече курсисти. В листовете обаче записват, че са карали по над 4-5 часа, и се подписват”, обясниха пред „Монитор” от голяма столична школа за обучение на шофьори.

От там поясниха, че нелоялните им колеги са основно по-малки фирми, които бързо искат да натрупат капитали за сметка на обучението. По този начин обаче те пускали напълно неподготвени кадри.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Будалата
  Отговор
  1 12:27  27.12.17
  На кой му пука пари да падат.
 • рахат
  Отговор
  2 12:27  27.12.17
  Купените дипломи и книжки на "ромите", обаче, са напълно безопасни, екологични и съобразени с директивите на ЕС.
 • Малка фирма
  Отговор
  3 12:37  27.12.17
  Няма значение че излизат убийци, важното жената да не гладува, щото кат гладува отваря една уста, може аз да стана убиец! Децата да са наранени, на любовницата някой парфюм да вземем, и това е, аз на мойти им казвам тъй! "От всяко дърво свирка не става, а още по-малко шофьор!" Ама всички от тук с книжки ша си одите!
 • Реалист
  Отговор
  4 12:40  27.12.17
  То пък защото 31 часа са достатъчни да придобиеш нужните умения и да можеш да предвиждаш предпоставки за ПТП.
 • 5 15:06  27.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Шаран БГ
  Отговор
  6 09:34  29.12.17
  Помня, каква сурова школа преминаваха младите професионални шофьори в БНА! Знам как преминаваше подготовката за шофьори -любители преди години в ДОСО, какви бяха изпитите / вътрешен - от инструкторите и външен с представители на КАТ/. Чувам и чета как се става шофьор сега и разбирам защо по пътищата на Родината има толкова много трупове. Има ги, защото "всичко е пари" и контрол никакъв !!!Жалко.......

Напиши коментар:


Публикувай