1 367 8

Хиляди чакат ред за домове за възрастни

40% от българите над 65 години се смятат за ненужни

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

България е сред опашкарите в грижата за възрастните хора. Пенсионерите у нас смятат за срамно да постъпят в старчески дом, а в същото време 40% от хората над 65 години се смятат за ненужни.

България отново е на едно от последните места в грижата за възрастните хора, заедно с Гърция и Румъния. Най-добре за пенсионерите си се грижат в Дания, Малта и Австрия.

Общо 3600 души са на опашка за старчески дом или специализирана институция.

У нас има 81 държавни и общински центрове за възрастни хора с капацитет от 5700 души. Въпреки това хиляди чакат за място, където да получат помощ.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Koko
  Отговор
  1 09:00  28.12.17
  България е сред опашкарите в грижата за възрастните хора, но пък за сметка на това е в челните редици по грижа за младите? Смях.

  Коментиран от #8

 • гост
  Отговор
  2 09:41  28.12.17
  България сигурно е на първо място да се представя пред чужденците,че е нещо повече от това,което не е, за сменка на наркомани,пияндета,крадци...
 • гост
  Отговор
  3 09:42  28.12.17
  Имам пресен опит точно с това. Идва момент, в който изпращането на възрътен човек в дом е неизбежно. Подадохме документи за държавен такъв където месечната вноска е 80% от пенсията, а за зимните месеци цялата пенсия, така или иначе пенсионера получава пълна грижа, така че това е много добър вариант. Но чакането беше над година и половина, а през това време пенсионера трябваше да е в частен дом, където месечната вноска беше 680лв без консумативи като памперси, лекарства и др. Та при пенсия от 280лв другите 400+ трябваше да се заплащат от близките. Така или инак пенсионера почина преди да бъде прехвърлен. Това го пиша, за да придобиете представа за разликата от частен и държавен, и имайте предвид, че частния беше от евтините, иначе може и над 800лв да е месечно, макар че не ги гледат като за толкова пари.
 • мнение
  Отговор
  4 10:22  28.12.17
  Отношението към възрастните хора в България е същото като това с изоставените деца. Разликата е, че напоследък се нароиха приемни семейства и слава Богу, защото отношението към децата в домовете беше повече от потресаващо. Глад, разврат, своеволие от страна на персонала, побой и какво ли още не! Да злоупотребиш с безпомощните изоставени деца е непростим грях, но на българина не му пука! С безпомощните стари хора е същото! Наскоро видяхме един общински дом за стари хора, в който пребиваващите бяха хванали краста, мръсотията беше потресаваща! Няма никакви изгледи да променим манталитета си. Това е нещо необратимо! Вулгарност и цинизъм! Затова, по-добре да не доживеем старческа възраст! Не и в България!

 • Старши клошар
  Отговор
  5 11:28  28.12.17
  Еееееее тук в бг. човекът не струва пукната пара , за туй сме работещи бедни.
 • filo
  Отговор
  6 12:15  28.12.17
  В държавен дом е много трудно да се уредиш. Чака се с години, а частния достига до 1500 лв, на месец, в зависимост от състоянието и възрастта на пенсионера. Тази сума почти никой не може да си я позволи и решението е сами да се грижим за възрастните хора.
 • плам
  Отговор
  7 16:37  28.12.17
  Отдавна се интересувам от тази тема,в България грижата за безпомощни и инвалиди е оставена на произвола на съдбата.Държавата трябва да впрегне всичките си сили и ресурси за да помогне на тези хора,били те деца или възрастни.На практика обаче ресурсите са нищожни,дори и с помощта на разни организации и кампании.Редовно близките харчат изцяло доходите си за грижата за техните близки.Ужасно е!
 • незнайко
  Отговор
  8 12:12  29.12.17

  До коментар #1 от "Koko":

  На най-първо място за размисъл е ЛИФТА В БАНСКО !!! Старите хора не могат да ходят там а младите не всички, НЯМАТ ПАРИ !!! Какво говорят за старчески домове !!! Наближава времето както с детските градини, да ги затварят поради липса на деца ! След 10 години няма да има нужда от тези домове в БЪЛГАРИЯ !!! Пенсионерите се убиват бавно и методично !!!

Напиши коментар:


Публикувай