696 12

Протест в 10 града в защита на Пирин

Докато продължават медийните спекулации за втори лифт, в Пирин се планира строителство

Стефанаки Йоанис

На 4 януари в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" и граждани ще протестират срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет за отваряне за строителство на 48% от територията на Национален парк „Пирин“.

Протестното шествие в София започва в 18,30 ч. от паметника на Алеко Константинов на кръстовището на бул. Витоша и бул. Патриарх Евтимий.

Исканията на протеста са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България.

Във връзка с многократно представяната информация, че ключът на раздора е втори кабинков лифт, „За да остане природа България“ заявява следното:

• Протестното шествие е срещу отварянето за строителство на 48% от територията на Национален парк „Пирин“ (много повече от едно трасе за лифт), с което се погазват Законът за защитените територии и европейската директива за природните местообитания.

• Протестът е срещу подмяната на процеса на обществено обсъждане за промени в плана за управление на Национален парк „Пирин“ – подадени са хиляди граждански становища срещу строителството в парка, които и досега не са входирани и нямат отговор.

• Протесът се организира както от природозащитници, така и от граждани, които са против корупцията, непрозрачното взимане на решения и държавната подкрепа за бизнеси, които източват в офшорни фирми спечеленото в ущърб на българската природа.

Решението на Министерски съвет отслабва защитата на Пирин като отваря врати за сечи на вековни гори от бяла и черна мура, ела, смърч и бял бор на възраст между 100 и 500 години. Уникалните екосистеми на Пирин и особено вековните гори са дом на мечки, вълци, диви кози, редки видове сови и кълвачи, както и на над 70 ендемични растения, от които над 30 се срещат само там и така Пирин притежава най-голямата концентрация от такива видове в България. За да бъдат тези гори това, което са в момента – Ноев ковчег на биологичните видове на Европа, те са се еволюирали хиляди години, без да бъдат увреждани от човешка дейност. Няма как да има компенсаторно залесяване, което би възстановило пораженията от унищожаването на природата на Пирин.

Къде ще са протестите:

София – 18,30 ч. от паметника на Алеко Константинов на кръстовището на бул. Витоша и на бул. Патриарх Евтимий

Пловдив - 18,30 ч., площад "Стефан Стамболов"

Варна - 18,30 ч., пред сградата на Общината

Бургас – 18,30 ч., Часовника

Русе - 18 ч., Халите

Стара Загора – 18 ч., мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора"

Велико Търново – 17 ч., площад „Майка България“

Дупница – 17,30 ч., площад „Свобода“

Свищов – 18,15 ч., пред беседката в градската градина

Свиленград - 17,30 ч., Пощата

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 345
  Отговор
  1 06:37  04.01.18
  Какво по екологично от това да закараш българи да спортуват в планината ? Ски туризмът учи хората да обичат природата, никой скиор не замърсява ами тези които никога не са се качвали не знаят да я оценят
 • Ядеитн
  Отговор
  2 06:44  04.01.18
  Ша повикат, ша покрякат и пак нищо няма да стане. Ама работата не е баш за Пирина, а основно за да си вдигат ихтибара мушмороците от дайбългария, зелените и разните им подопечни нпо-та. Та затова се напъват де, белким сколасат да яхнат заблуденио народ, дека ша излезе да мръзне.
 • боско
  Отговор
  3 06:50  04.01.18
  А за изсичането на гората кога ще протестират?
 • да бе
  Отговор
  4 07:17  04.01.18
  На всички ни е ясно ,че тези "зелените " са едни рекетиори и нищо друго!Всичко е за пари. Искат няколко милиона и всичко става ОК.Не е за първи път.Има ли проект ...веднага са там те или онези смешковци археолозите.Почне ли да се стри път .. и хоп имало ценности.Плащат им и веднага събират найлоните и метлите. Просто ГНИДИ!

 • Майната
  Отговор
  5 07:34  04.01.18
  Квото каже Боко. И ако стане дебела работтата за падане на рейтинга му и егото, ще врътне дупата.
 • Све
  Отговор
  6 09:59  04.01.18
  Тези протестиращи ходят на ски до Австрия А децата им учат в Швейцария, Австрия и Великобритания Такива унищожиха животновъдството и земеделието в България 40% от млечните продукти у нас са вече с вносно сухо мляко
 • Стефчето
  Отговор
  7 11:13  04.01.18
  веднъж да се вземе адекватно решение, а те да протестират?! направо нямам думи. в луда държава живеем.
 • 8 11:28  04.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Румен
  Отговор
  9 11:30  04.01.18
  Не разбирам кой трябва да дойде и да каже по-ясно, че никакво строителство не очаква Пирин...На министъра му се схвана ченето...Папата може би?
 • Христо
  Отговор
  10 11:36  04.01.18
  Протест за Банско може да има само в района на Банско, всичко друго е дъндания и пълна глупост
 • Венко
  Отговор
  11 15:32  04.01.18
  и 20 града да са смятам тоя път да не им мине номерът!
 • Васил
  Отговор
  12 21:40  04.01.18
  Зелените вместо да свършат някаква полезна работа, се опитват да саботират развитието на родината си, за пореден път.

Напиши коментар:


Публикувай