484 2

Повече от половината внесени лекарства у нас от ЕС се изнасят обратно

Стефанаки Йоанис

59 процента от внесените у нас лекарства от Европейския съюз се изнасят обратно. До този извод са стигнали пациентски и неправителствени организации, които за пореден път сигнализираха за застрашаващите последствия от реекспорта на лекарства, съобщава радио „Дарик“.

Оказва се, че са налице практики, при които дори аптеките продавали обратно лекарства на търговците на едро. Така се стига до липси на определени медикаменти у нас, като към момента пациенти нямат достъп до лекарство срещу заболяване на хипофизата, наречено акромегалия.

"Това лекарство се плаща на 100% от Здравната каса, скъпо е. Пациентът няма как да си го купи по друг начин. Няма как да отиде в Гърция или Турция да си го купи. Струва около 1600 лева на месец" обясни Ваня Добрева, председател на асоциация „Хипофиза”.

Тя допълни още, че фирмата износител е обявила 384 пъти намерения за износ на конкретно това лекарство. Самото лекарство е лесно за проследяване, тъй като всички пациенти се лекуват само в един център.

"Информацията, която имам е, че 30% от хората остават без лекарство всеки месец", допълни Добрева.

До 2 млрд. лв. стига паралелният износ на лекарства.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Юбряяяяяя
  Отговор
  1 17:42  03.01.18
  И кой трябва да следи за внос-износа?! След мъглата пак мъгла... Ще ги хванем за ху-то хамериканците в мъглата!

  Коментиран от #2

 • Кака Гинка
  Отговор
  2 22:26  03.01.18

  До коментар #1 от "Юбряяяяяя":

  В случая не са виновни ни американци,ни руснаци,ни извънземни.Чуждестранните търговци си имат разрешителни и работят съвсем легално.Ясно е,че болници и аптеки препродават лекарства и си прибират печалбата и някой яде бял хляб на гърба на тежко болните хора.А тези,които трябва да прекратят това, очевидно също участват в схемата и се правят на разсеяни.Най-големият ни враг сме си ние самите...

Напиши коментар:


Публикувай