1 298 8

40% от българите не се отопляват през зимата

Абсолютната бедност в България е много висока

Венцислав Михайлов

Над 39% от българските домакинства твърдят, че не могат да си позволят да отопляват в достатъчна степен дома си - най-висок дял в страните от ЕС.

Това коментира в профила си във Фейсбук икономистът Лъчезар Богданов.

Дори сред домакинствата с доход над прага за риск от бедност (60% от средния доход), този дял над 32 %. Въпреки относително добрите данни за заетостта, потреблението и износа през последните 2 години, абсолютната бедност в България е много висока.

Единственото устойчиво решение са политики за постигане на наистина висок икономически растеж. Задоволството от 4% ръст на БВП - при изключително благоприятна конюнктура в Европа и исторически ниски лихвени нива, когато други страни в региона постигат с няколко пункта по-висок растеж - ни обрича на поредните пропуснати години за икономически просперитет.

А прозаичният ефект е, че бедните хора обичайно се топлят с най-евтиното гориво, когато изобщо се топлят, което прави инициативите за чист въздух изключително трудни за прилагане.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 18:10  04.01.18
  еее ама сме първи в нещо....
 • Хомофоб
  Отговор
  2 18:15  04.01.18
  Ама как така? Нали вече 10 години просперираме със тая сикаджийска мутра!
 • Манол
  Отговор
  3 18:19  04.01.18
  Открихте "топлата вода"! Защо Пловдив е с най-мръсният въздух в Европа? Защото 90% от населението се топли с кюмюр - като в 17-ти век! Не може да си позволи парно, климатик или газово отопление. А това е така, понеже енергийните ресурси се дъжат от монополисти, които ежегодно вдигат цените! Освен това, заплатите са 10 пъти под европейските. Защото държавата ни се грижи за "бизнеса" а не за едва оцеляващото население!
 • Евреите са го измислили
  Отговор
  4 19:13  04.01.18
  Плащайте си данъците и не мрънкайте! На калпав материал,така му се пада!........СТУД,ГЛАД И МИЗЕРИЯ

  Коментиран от #5


 • гост
  Отговор
  5 21:08  04.01.18

  До коментар #4 от "Евреите са го измислили":

  Прав си , циганин да си в тая скапана държава.Ток безплатно , дърва също , помощи ....?
 • гост
  Отговор
  6 14:09  05.01.18
  Държавата на циганите: същества без адрес, лична карта, акт за раждане получават помощи, крадат безнаказано ток и вода, строят където си поискат и карат каквито си искат коли. Никой не ги закача, никой не се грижи за това тези индивиди да спазват законите. После върви му търси сметка защо е запалил чувал дрехи и парцали, наелон или гуми. Пиши му акт срещу неизвестен извършител, а съседните блокове да умират от токсичните му отрови.
 • непознат
  Отговор
  7 00:45  06.01.18
  На никой не трябва да се сърдим а на нас самите,прости сме като народ и живеем като вълци всеки единично,вместо да хванем тоягите и да ги почнем тези крадци парламентаристи.
 • некойси
  Отговор
  8 11:40  07.01.18
  Има логика да сме на дъното ... все пак ни управляват тъпаци, какво повече да очакваме?

Напиши коментар:


Публикувай