5 469 18

Бунтът на Северозапада умря

Местният Пучдемон се отрече от мераците си

Стефанаки Йоанис

Бунтът на Северозапада, заплашил да премине към Румъния, заради отчайващата бедност в региона, споделя съдбата на доста от народните ни недоволства, угаснали още преди да са пламнали. Преди вълната да плисне отвъд Дунав, кампанията за отделяне на региона утихва в котловините между Дунав и Балкана, а активистите на идеята се отдръпват с твърденията, че не са били разбрани.

"Оттеглям се от инициативата, никога не съм искал отделяне на Видин, Враца и Монтана от държавата и присъединяването им към Румъния! Идеята беше да се даде трибуна на недоволството на хората от липсата на работа, да се чуят проблемите им и да се потърсят някакви реални решения. А ме изкараха сепаратист!", жалва се обявеният за българския Пучдемон Борислав Каменов от Монтана.

Дни преди новата година обаче инициативата за отделянето на бедния Северозапад и присъединяването му към съседна Румъния, гърмеше в Интернет с пълна сила. Според познавачи на глобалната мрежа лозунгът за преминаването на трите български области - обявени отдавна за най-бедните в целия Европейски съюз, се появил в Интернет пространство още преди месеци, като поредната фалшива новина. Но бързо привлече внимание и роди стотици коментари - най-често одобрителни, на изтормозените от безработица, от ниски заплати и възможности за развитие жители на региона. Така в инициативата се включил и Борислав Каменов и постепенно се превърнал в един от най-активните й привърженици. "Идеята се обсъждаше първоначално в 5 сайта, после в още 5. Имаше огромен интерес и повечето участници подкрепяха идеята за отделяне. Затова с неколцина приятели решихме да организираме митинг в Монтана на 21 януари, за да видим колко народ ще дойде и какво ще кажат", споделя 63-годишният мъж.

Борислав е завършил преди доста години полувисшия инститyт по железопътен транспорт, работил е близо 20 десетилетия във Варна по специалността си, но след промените останал без работа и се преквалифицирал в строител. Блъскал години наред по обекти в България и Русия, а напоследък работи във Враца като шпакловчик.

"Истината е, че в родния ни край животът е изключително тежък! Няма инвестиции, повечето стари заводи са затворени, а нови няма, няма и магистрали... И хората бягат - към София, Пловдив, в чужбина", възмущава се строителят. Според него и съмишлениците му през последните години част от хората от Видинско и други крайречни селища сами избират Румъния като по-добро място за работа и развитие.

"Има доста хора вече, които сутрин минават по моста край Видин и отиват на работа в Калафат, а вечер се връщат. Но там месечната им заплата е около 1000 лева. В Румъния минималната заплата е 400 евро, а средната 800 евро. А при нас - наполовина!", обяснява мотивите си за участие в сепаратистката инициатива Каменов. Освен в икономиката Румъния вече е и на години напред в борбата с корупцията и това също може да ни служи за пример, отбелязва още строителят. Там за подкупи в килиите влизат министри и депутати, а у нас дори и след такива срамни скандали като "Кумгейт" и "Суджукгейт" няма виновни, допълва той. Успехите на съседната ни държава са за пример в бавния и не особено майсторски градеж на българската демокрация, но не са основание да дадем територията на съседите си, прави пак уговорка Каменов.

„Нали за тая земя са мрели толкова много българи, кой има правото я харизва на друга държава?', пита разпалено шпакловчикът в опит да се отдалечи максимално от лозунги за "автономия". И накрая удря на масата и последния си коз "Въобще не може да се сравнява Северозападна България с Каталуния. Онази област е богата и много развита и може да живее и сама, а ние, макар и загърбени от властта, съвсем ще увехнем без държавата!", вдига примирено ръце борецът за по-бъдеще на региона си.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ДДД
  Отговор
  1 18:47  06.01.18
  айде взе парата пенсионираха го на 63 и вдигна знамето е тая гад уби надеждата на региона
 • Корнинова
  Отговор
  2 19:07  06.01.18
  Най-червеният район с най-чугунените кратуни не може да е друг освен най-беден.

  Коментиран от #8

 • ГОСТ
  Отговор
  3 19:16  06.01.18
  откажат ли се заради един явно не са толкова бедни
 • Гост
  Отговор
  4 19:30  06.01.18
  Или са го били или са му дали парички и всичко е ОК :)

 • Гост
  Отговор
  5 20:01  06.01.18
  Ами човека е на 200 и кусур години според журналиста писал статията. Колко му остават още та да се бори?!
 • Гост
  Отговор
  6 20:03  06.01.18
  Цитат от статията Публикувано във факти.бг:......... работил е близо 20 десетилетия във Варна по специалността си....
 • Ads
  Отговор
  7 21:52  06.01.18
  Тоз тема пари за билет за Брюксел кат Пучдемон и даде заден.
 • 8 22:14  06.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • тото
  Отговор
  9 08:44  07.01.18
  Заплашили са го.
 • Айде-айде
  Отговор
  10 10:10  07.01.18
  Знаех си аз, че в този регион всичко е възможно. 20 десетилетия бачкал у БДЖ -то. Шъ мъ извинявате ама когато е постъпвал на работа 1817 в Бг е немало влакове! С нищо няма да ми липсват ако отидат в Румъния и без това там живеят само едни дебили, дето ги няма по света никъде! За съжаление комунизма там е постигнал целите си - превръщането на хората в дебили, които само чакат някой да им даде, някой да ги оноди...

  Коментиран от #15, #16

 • Опала
  Отговор
  11 19:58  07.01.18
  Е все умни,на у 1997г. У. сОФИо тези райони им бе а резнали снабдяването.Та им пращахме колетчета.Та коЙ софиянец кой не.Приказва.Е сега си плащаме.Затриват ни.

  Коментиран от #13

 • 12 21:37  07.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Ам сега
  Отговор
  13 08:00  08.01.18

  До коментар #11 от "Опала":

  Ко каза, ко?
 • СФРЮ
  Отговор
  14 12:52  08.01.18
  Колко тъпаци има в тая държава не е истина и коментарите като ги чета разбирам че са писани от полуграмотни и ниско интелигентни същества. Българите сте номер едно в света да се плюете един , друг и другите различни от вас .

 • Пурко
  Отговор
  15 13:31  08.01.18

  До коментар #10 от "Айде-айде":

  За дебилите и мишковците, социопати като теб няма име, освен фекална плесен от скункс.
 • Я изкарай Гано
  Отговор
  16 14:08  08.01.18

  До коментар #10 от "Айде-айде":

  "Златията" е най-плодородна заедно с Добруджа в родината. Майката на Северозапада разкатаха Паси-тата и други идиоти, прикрити във фондации про-американски подлоги. Защото така разсъждавате драги, затова "Земята на Вуте" се напълни с всичката измет де що я имаше. За вас има "Андроид" и той ще ви превърне бавно, но сигурно в социопати, дебили(вече сте) и пачаври(жените ви). Социализма създаде Химко, Видахим, Българтабак Видин, Акустика, Фитинги, Центромет, Циментовия завод, Акумулаторите, ЗММ, болници, училища, жилищни комплекси, стадиони, кина, театри, съдилища, ТКЗС-та, консервни комбинати, УСЛОВИЯ БЪЛГАРИТЕ ДА ЖИВЕЯТ В СТРАНАТА СИ. Вашият фашизъм какво създаде, драги ми Смехурко?
 • 17 17:14  08.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 18 13:37  09.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай