1 122 10

Иван Таков: Мерките срещу мръсния въздух в София са много закъснели

Причините за обгазяването в столицата са безхаберието и отказът години наред да бъдат взети мерки, категоричен е общинският съветник

Константин Карагьозов

Мерките срещу замърсяването на въздуха в София са много закъснели. Това заяви общинският съветник от групата на БСП в Столичния общински съвет и член на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори Иван Таков пред телевизия BiT.

"Трябва да припомня, че само до преди 7 месеца управляващите в Столична община отричаха да има подобен проблем, коментира той. - И трябваше да излезе докладът на Сметната палата, който показа, че мерките, предприети в периода 2011-2014 година са тотален провал, похарчени са 600 милиона лева, а качеството на въздуха не се е променило, за да признаят, че има проблем. И едва през 2017-а приехме нов доклад, с който тръгнахме да го решаваме. Прекалено късно!".

Иван Таков е категоричен, че замърсяването на въздуха в София не се дължи на климатичните условия в момента, както управляващите се опитват да се оправдаят. "Причината са безхаберието и отказът години наред да бъдат взети мерки, обясни той. - Има нещо много елементарно, което трябва да започнем да правим, за да тръгнем да решаваме този огромен проблем. Говоря за миенето на улиците, което е много ефективна мярка за през лятото. Защото повечето от останалите мерки, които са посочени в доклада, ми се струват по-скоро пожелателни. Крайно време е да започнем да мислим как да тръгнем към подмяна на горивните инсталации, които от твърдо битово гориво, да минат на по-екологично. "Зеленият билет" също би бил работеща мярка според нас. Дори трябва да стигнем до безплатен градски транспорт в дни на голямо замърсяване".

Общинският съветник от БСП обясни, че докладът с мерките срещу замърсяването на въздуха е следствие на вече наличен проблем. Тези мерки се базират на системата за ранно предупрежнеие, която вече доказано не работи. "От една медия установиха, че системата не е отчитала наличие на замърсяване през януари, напомни Иван Таков. - А впоследствие се оказа, че на места нормата на допустимо замърсяване с фини прахови частици е била надвишена 10 пъти. Повечето от мерките, които са описани в доклада са добри, но когато системата не работи, нали разбирате, че няма как и те да бъдат ефективни".

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Патриот
  Отговор
  1 21:16  10.01.18
  Странно! явно мръсният въздух е много по-опасен от 600-те рецидивиста, който трябва да са в затвора, но никой не ги търси. А те дори и може би ес водят там. Явно тия ежедневни убийства са маловажни. Чистият въздух на София е къде, къде по-важен.
 • МММ
  Отговор
  2 21:38  10.01.18
  Трябва да запазим чисти дробовете на евролентяйте, пък след европредседателството ще си я караме по старому, на кой му пука за здравето на децата ни.
 • Петков
  Отговор
  3 21:52  10.01.18
  На 50 год. сам. Не защитавам комунистите. Ама човека е прав. Едно време градовете се миеха всяка сутрин.Вярно с питейна вода от по жарникарските кранове. Беше чисто. Ама дой се Демокрацията и всичко отиде по дяволите.Градовете се препълниха с хора които не можеха да оцелеят физически по родните си места и сега ще си носим последствията. Очаквам в най скоро време огромни проблеми с питейната вода. ОТИ ИСКАРО НЕ Е СВЕТОВНИО ОКЕАН И НЕ МОЕ ДА ЗАРАНИ 3.5 МИЛИОНА ОРА.Добре дошли у СОФЕТО.

  Коментиран от #6

 • ЦК на Българската Комунистическа Партия
  Отговор
  4 22:25  10.01.18
  Само положението да не стане като в Пекин. По принцип всички думи се превръщат в дела, когато нещо лошо се случи или е прекалено късно... От друга страна в България я няма вече индустрията, всички източници на замърсяване са преместини в Китай

 • Яаа
  Отговор
  5 22:26  10.01.18
  Помислете и за многото сгради които пречат за естественото "проветряване" на града. Течението между Витоша и Люлин е прекъснато.
 • ЦК на Българската Комунистическа Партия
  Отговор
  6 22:33  10.01.18

  До коментар #3 от "Петков":

  София си е отделна град-държава. Това всички си го знаем. Ако демокрацията беше закъсняла, можеше да успеем да превърнем водата в бензин, по идеята на д-р Стефан Найденов. Ако беше закъсняла, с помоща на научно-техническия прогрес може би и щяхме да намерим начин да превърнем непитейната океанска вода във питейна...?
 • Петков
  Отговор
  7 23:04  10.01.18
  Надявам се "тайно" да не станем Пекин! Ама проблема е не само в СОФЕТО. Презастрояването е навсякъде в по-големите градове.Жалко че вече никой не мисли за природата. Хората на власт са на принципа. СЛЕД МЕН ПОТОП!
 • 8 23:18  10.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • сойкаПрисмехулка
  Отговор
  9 03:34  11.01.18
  Крайно време е да се спрат всевъзможните санкции срещу шофьорите. Мръсният въздух най-вече се дължи на заводите и отоплението на твърдо гориво. Никой не може да ме убеди, че 15-20 годишните коли на 2 милионна София замърсяват повече, отколкото чисто новите коли на жителите на 10 милиони европейски градове. Ама най-ви е лесно да слагате глоби на шофьорите. Защо не следите кой какво гори в печките - ЗАЩОТО НЕ МОЖЕТЕ!
 • фандУпка
  Отговор
  10 10:17  11.01.18
  Защо мислите вдигнах билета? Да слезете от градския транспорт, с което направихме икономия, и да се качите на коли, да смъкнем по някоя кожичка.

Напиши коментар:


Публикувай