709 0

Лекар: Маските за уста не пазят от мръсния въздух

Венцислав Михайлов

Маските, които хората слагат пред устата си, са утопични, неефективни мерки, каза в интервю за „Хоризонт до обед“ по БНР д-р Коста Костов – национален консултант по белодробни болести.

Той предложи Столична община да създаде експертен съвет, който да изгради правила и който да има говорител, който при нужда да дава компетентна информация.

Мерките са изцяло в ръцете на институциите, не са по силите на индивидуалния гражданин, добави той.

"София е един от най-замърсените градове в Европа. Индекси за качество на въздуха над 100, каквито са нивата в последните дни, и които често се случват - между 100 и 150 застрашава рисковите групи, предимно болните с хронични белодробни болести, а над 150 застрашава всички, а над 200 са особено опасни", каза д-р Костов.

За нивата на праховите частици, д-р Костов подчерта: "Всичко, което е под 10 микрона влиза дълбоко в белия дроб. Извън газовете, то праховите частици са един от огромните рискови параметри, които могат да доведат до хронично изостряне на някои болести. Практически всички хронично болни с белодробни болести са застрашени".

В България по официални данни от замърсяване на въздуха годишно умират около 14 до 18 хил. души. От катастрофи в България умират около 1000 души, посочи още д-р Костов.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай