1 174 7

КС реши, че работодател може да бави заплати

Стефанаки Йоанис

Конституционният съд не успя да стигне до решение по искането на омбудсмана Мая Манолова срещу нормата от Кодекса на труда, която позволява на работодател да изплаща 60% от трудовото възнаграждение при затруднения. Според редица юристи текстът противоречи на основния закон, отбелязва в. „Сега“.

С липсата на решение обаче на практика КС отхвърля искането на Манолова. Четирима съдии са подкрепили омбудсмана, научи "Сега". Това са председателят на съда Борис Велчев, Стефка Стоева, Константин Пенчев и Мариана Карагьозова. Двама членове на КС приемат, че искането изобщо не е допустимо - Гроздан Илиев и Георги Ангелов. Шестимата, които са против искането на омбудсмана са - Анастас Анастасов, Кети Маркова, Румен Ненков, Таня Райковска, Филип Димитров и Цанка Цанкова.

"Член 245, ал. 1 от Кодекса на труда предвижда, че въпреки добросъвестното изпълнение на трудовите задължения от работника или служителя, работодателят може да му изплаща само 60 на сто от брутното му трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната. Тази част от законовата норма противоречи на редица конституционни повели.

Тя е в разрез с чл. 48, ал. 5 от конституцията, където се предвижда "Работниците и служителите имат право на … заплащане, съответстващо на извършената работа….", коментира преди година проф. Васил Мръчков пред "Правен свят". Посочената разпоредба на Кодекса на труда противоречи и на чл. 48, ал. 1 от конституцията, според която гражданите имат право на труд и държавата полага грижи за неговото осъществяване, които включват и пълното му заплащане, добавя той. И цитира становище на КС от 2010 г., според което "правото на труд е безсмислено, ако срещу него не стои насрещно задължение за заплащане на възнаграждение."

Сред темите на днешното заседание на КС беше и искането на 62-ма депутати съдът да се произнесе противоречи ли на Конституцията отказът на НС да приеме оставката на Делян Добрев. Решение по този казус се очаква след седмица.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Шопа
  Отговор
  1 14:33  16.01.18
  Леле мале, с това решение ще ни се смеят и африканците. Тия тъпаци показват с това си решение на работодателите, че могат да е**т работника както си искат. Бягайте българи да бягаме накъдето ни видят очите.
 • ТАСС
  Отговор
  2 14:34  16.01.18
  Пълни нещастници и боклуци.
 • Борис
  Отговор
  3 14:48  16.01.18
  Как ли ще им се отрази ако почнат да им изплащат 60 %от заплатата на тези СЪДИЙ?Но са сигурни че докато има раЯ в България за тях заплати и благинки ще има в изобилие.А раЯ се създава чрез разделяне и мачкане, както го правят от няколко години насам.

  Коментиран от #5

 • Служител
  Отговор
  4 15:09  16.01.18
  Крайно време е, работниците и служителите да поработим с АК-47..........!
 • ТАСС
  Отговор
  5 16:47  16.01.18

  До коментар #3 от "Борис":

  Дреме им ! На 5000 лв. и 60 % е добре .
 • Георгиева
  Отговор
  6 22:13  16.01.18
  И как да им пука, когато тук е второто им работно място, те си работят и другаде, на тях им е позволено! Иначе с месеци бавят решенията си, толкова са компетентни, че умуват дълго..дълго...на кого да услужат!
 • нямам думи
  Отговор
  7 22:23  16.01.18
  щом при 300евро заплата им е трудно да плащат!!!,какво ли ще правят ако заплатите станат европейски минимална 1200евро!!!

Напиши коментар:


Публикувай