4 198 6

Родопчанин иска 50 000 лв. заради липсващ път

Мартин Христов

56-годишен мъж от маданското село Шаренска съди Община Мадан за липсата на път до дома му.

Смаил Д. е пенсионер и живее в бащиния си дом, до който се стига по пътека. След като получил сърдечен проблем, решил да търси отговорност от общината заради затрудненията от липсата на път, на които ежедневно е изложен, съобщава смолянският "Отзвук".

Искът на родопчанина е на стойност 50 000 лева обезщетение за неимуществени вреди – болки и страдания от получения на 29 април 2013 г. гръден дискомфорт на пътя до дома му, когато пренасял материали за ремонт на банята.

„Пренасяйки от 50 метра материали и стоки по хлъзгавия и разкалян път до дома ми, получих сърдечен пристъп, придружен със задух“, пише Смаил в жалбата си. Заедно с него бил и брат, който му помагал да пренасят строителните материали.

В един момент 56-годишният мъж паднал на земята, пребледнял, започнал да диша трудно, стягали го гърдите. Приет е за лечение в маданската болница. Оттогава насам е получавал няколко подобни сърдечни пристъпа след пренасяне на стоки и материали по пътя. Заболявянето се обострило отново през зимата на 2014-2015 г. – декември и януари, след като пренасял дърва „по заледения и хлъзгав общински път“.

Смаил обяснява, че с всяка изминала година пътят се стеснява и вече ширината му е около 2 метра. Мъжът от години е лишен от възможност да пренася стоки и материали до дома си с превозно средство, като „през зимата пътеката е заледена с дни и седмици“.

Къщата, в която живее Смаил, е строена от родителите му след 1970 г. Подходът към нея представлявал прокарано с трактор шосе, а сега на места е стеснен, на места е пропаднал. Според направени в общината справки, включително и по плана, до дома „има път”. Общо в село Шаренска живеят около 200 души.

Според родопчанина обаче страданията му са физически и психически, причинени от бездействието на общинското ръководство, служителите и кмета на Мадан. Те го лишават от правото и възможността да доставя и превозва стоки и материали в непосредствена близост до дома му.

Делото срещу Община Мадан е заведено през 2016 г. Назначени са две съдебно-медицински експертизи, които излизат със становище, че здравословното му състояние не е последица от физическото натоварване. Той не е бил в критично състояние, когато са го приели в болница.

Първоначално Окръжният съд в Смолян, а миналата седмица и Апелативният съд отхвърлиха исковата молба на Смаил като недоказана.

Решението обаче може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Смолян / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Евала
  Отговор
  1 02:45  17.01.18
  Само така , всеки така да постъпва. Щом си плащаме данъците, и държавата да си изпълнява задълженията си . Дела и съд до дупка
 • onq s konq
  Отговор
  2 07:10  17.01.18
  Ти водил ли си дела и знаеш ли какви пари се вкарват ПРЕДВАРИТЕЛНО за такси и хонорар на адвоката?Ако спечелиш-добре,всички разходи ги плаща губещата страна и твоите се възстановяват почти изцяло,но...ако загубиш както в случая с тоя нещастник,ПОДВЕДЕН ОТ самонадеяния си АДВОКАТ?А като му се лепне на задника и ХОНОРАРА НА АДВОКАТА НА ПЕЧЕЛЕЩАТА СТРАНА?Говоря ти от личен опит и верно че предварително бях сигурен че ще спечелим делото,но цялата работа продължи 2 години,като веднъж се явяваме в градски съд където печелим,а след задължително обжалване на другата страна-в окръжен съд...където пак печелим.А после всичко отиде в "най-главния съд" в СФ-вече му забравих името където пък ЗАГУБИХ защото ми искаха едни пари пък аз не ги дадох.Това обаче вече нямаше значение, защото договорът за отдаване под наем на недвижим имот който аз исках да прекратя поради неплащане от противната страна преди края на срока, просто изтечеV
 • onq s konq
  Отговор
  3 08:47  17.01.18
  Да не си дал яслата на коня под наем ?

  Коментиран от #5

 • 4 09:20  17.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • onq s konq
  Отговор
  5 09:52  17.01.18

  До коментар #3 от "onq s konq":

  Точно за яслата става дума,от която ми вървят 23850лв годишно,но с друг наемател и нещата са "хронометър".Други въпроси?
 • гост
  Отговор
  6 10:23  17.01.18
  Историята е за село. При нас, в градски квартал на среден български град имаше същата история. Панелката по план има път за вътрешния вход, но реално има само кал и камъни и това от построяването й през 1986г. Идват от общината и казват, че това е път, а то като минеш с кола и пода й задира по камъните. 20г. по-късно положиха асфалт, но само една лента, без да асфалтират паркинг, макар че по скица има паркинг, плащат се данъци за апартаменти, гаражи и автомобили, ала всичко спира и паркира в калта.

Напиши коментар:


Публикувай