582 4

Сотир Цацаров „ще лови“ бегълците от правосъдие

Проверката цели и установяване на затруднения, пропуски и нарушения, както и положителни практики при изпълнението на наказанията

Сотир Цацаров „ще лови“ бегълците от правосъдие
Венцислав Михайлов

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил извършване на проверки на срочността и ефективността на предприетите действия и мерки за установяване на осъдени бегълци от правосъдието.

Това съобщиха от държавното обвинение.

Разпореждането е за всички районни и окръжни прокуратури, Софийска градска прокуратура, Специализирана прокуратура и военно-окръжните прокуратури в страната.

Проверката цели и установяване на затруднения, пропуски и нарушения, както и положителни практики при изпълнението на наказанията, с оглед повишаване ефективността на издирвателната дейност.

Проверката е възложена на апелативните прокуратури в страната, Апелативна специализирана прокуратура и Военно – апелативна прокуратура, които ще извършат проверка на всички изпълнителни преписки, образувани за изпълнение на съдебни актове, по които към 15.01.2018г. не са задържани осъдени лица с наложено наказание „лишаване от свобода“ и „доживотен затвор“. Главният прокурор е разпоредил да бъдат проверени и всички преписки, по които присъдата е изпратена за изпълнение на Областните звена „Охрана“ при Министерство на правосъдието и в прокуратурите не е получено уведомление за задържане на осъдените лица.

В срок до 02.02.2018г. апелативните прокуратури са задължени да изготвят обобщени доклади, съдържащи информация за общия брой на образуваните изпълнителни преписки с наложено наказание „лишаване от свобода“ и „доживотен затвор“, по които не са издирени и задържани осъдените с влезли в сила присъди, информация за датата на изпращане за привеждане в изпълнение на съдебния акт на съответните ОЗ“ Охрана“ при МП или ОДМВР, както и датата на получаването на уведомлението, че осъденият не е издирен. Докладите ще съдържат информация за датата на телеграма за обявяване на осъденото лице за издирване, периодичността на кореспонденцията с органите на ОЗ “Охрана“ при МП и МВР във връзка с издирването и резултатите от него; изготвена ли е своевременно Европейска заповед за арест, респективно предложение до ВКП за екстрадиция след получаване на данни за последното пребиваване на осъдения извън страната; каква е периодичността на обмена на информация, относно действията по изпълнение на общодържавното издирване, ЕЗА и предложенията до ВКП за екстрадиция.

Обобщените доклади ще бъдат анализирани от прокурори от отдел „Съдебен“ във Върховна касационна прокуратура.

По инициатива на главния прокурор ще бъде проведена среща с професионалното ръководство на МВР и с ръководството на ГД“Охрана“, МП за набелязване на конкретни действия по подобряване на издирвателната дейност при привеждане в изпълнение на наказанията „лишаване от свобода“ и „доживотен затвор“. Ще бъде обсъдена необходимостта от изготвяне на предложения на законодателни промени за повишаване срочността и ефективността на действията по изпълнение на съдебните актове, както и промени, целящи недопускане на осъдени лица с влезли в сила присъди да се отклонят от изтърпяване на наказанията и да останат ненаказани.

Едни от енигматичните бегълци от правосъдие са Братя Галеви. Те се укриват от 2012 г.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • georgi
  Отговор
  1 13:52  18.01.18
  Не му ли изтича вече мандата, а до сега?
 • Дедо Грую
  Отговор
  2 14:10  18.01.18
  Начи треба да погне сички управляващи полиция, мин. съвет, държавна администрация, съд, прокуратура, въобще цялата сган, управлявала страната от 1990г. до сега и себе си.
 • Унуфри
  Отговор
  3 08:45  20.01.18
  Ще лови ама кой ,махленските джепчии ли.
 • незнайко
  Отговор
  4 10:19  20.01.18
  Прочетох само заглавието и в съзнанието ми изникна въпроса . КАКВО ПРАВЕШЕ ДОСЕГА ??? СПОРЕД МЕН НИЩО !!!

Напиши коментар:


Публикувай