Last news in Fakti

16 Януари, 2012 14:55 2 684 12

Производителите на зеленчуци няма да се регистрират по Търговския закон

  • зеленчукопроизводители-
  • търговски закон-
  • субсидии-
  • мирослав найденов

Отпускат им субсидии за борба с доматения миниращ молец

Производителите на зеленчуци няма да се регистрират по Търговския закон - 1
Снимка: БГНЕС

Регистрацията на зеленчукопроизводителите по Търговския закон ще отпадне, когато продават на тържищата. Това обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на среща със стопаните в Пазарджик, съобщиха от МЗХ. В момента Законът за стоковите борси и тържищата се променя в парламента и тази поправка ще бъде извършена до един месец, обеща министърът.

С промените в закона за стоковите борси и тържищата земеделците са задължени да водят счетоводство и да имат касов апарат, ако искат да продават продукцията си на едро по борсите.  Поправката влезе в сила от 3 декември 2011 г..

„Замисълът на тази поправка е бил да се избегнат така наречените прекупвачи – хората, които не са зеленчукопроизводители, но стоят по пазарите и продават продукция. Оказва се, че замисълът е добър, но реализацията води до финансова тежест, която засяга и истинските зеленчукопроизводители, заяви Найденов.

Той и директорът на Агенцията по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев се разбраха да бъде въведен ред в сектора. „Трябва да се преборим с нерегламентираните търговци и прекупвачите“, заяви министърът. Той допълни, че трябва да има режим и да се отсеят нелегалните прекупвачи, които работят на гърба на дребните зеленчукопроизводители.

Според министъра единственият начин да оцелеят дребните зеленчукопроизводители, е да направят свое сдружение. „Няма как доматите да станат 40 стотинки, и аз го искам като министър, но се оказа, че е невъзможно, тъй като големите търговски вериги притискат производителите да намалят цените. Ако зеленчукопроизводителите имате такова сдружение, можете да отстоявате интересите си. Освен това на такива сдружения в страните от ЕС е разрешено да им се покриват разходите. Трябва да имате своя браншова организация. Няма да оцелеете, ако не се сдружите, каза той. Държавата не е нещо безкрайно и не може да помага на всеки производител по отделно, а в сектор зеленчукопроизводство, липсва браншова организация, каквато имат зърнопроизводителите“, коментира той.

За първи път тази година зеленчукопроизводителите ще получат субсидии. За целта са предвидени 25 млн. лева. Те няма да са на единица площ, а ще се получават по схемата на държавни помощи на базата на количеството и качеството на произведената продукция. Тази година ще подпомогнем по-слабите в земеделието – животновъдите и зеленчукопроизводителите, каза още Найденов. Зърнопроизводителите ни се сърдят, но не са прави, допълни той.

През тази година за пръв път се разработва програма за национални доплащания срещу доматения миниращ молец, завия, от своя страна, зам.-директорът на Българската агенция по безопасност на храните Антон Величков. Отделно от това се разработва схема използваните от зеленчукопроизводителите химически препарати и други средства срещу вредителя да им бъдат заплащани, като средствата ще бъдат осигурени от Министерството на земеделието и храните.

Министър Найденов уточни, че България е външна граница на Европейския съюз, а този вредител прониква от Гърция и струва доста средства. Затова България ще поиска от Европейската комисия и от по-богатите страни-членки да бъде подпомогнат в борбата срещу вредителя.

На въпрос на зеленчукопроизводител за това възможно ли да е да се ползват средства за нисколихвени кредити, министърът уточни, че има създаден гаранционен фонд, който е факт от преди седмица. Заложените в него средства са в размер на 335 млн. лева. всеки земеделски производител може да взема от там, каза още Найденов.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КАУФЛАНД

    0 0 Отговор
    ДАЛИ ? партия ГРОБ СПРЯХА ДА ЛОБИРАТ ?

    НЯМА ЛИ КОЙ ДА ВИ БУТНЕ НЕКОЙ ЛЕВ ЗА ДА ЗАБАТАЧИТЕ ОЩЕ ИКОНОМИКАТА ?!?!????
  • 2 прекупвач

    0 0 Отговор
    Преди време се тупаше по гърдите,как търговците сваляли цените,щом го видели.Затова имало пражоли по 6 лв.килото.Ами да се появи и да направи същото и с доматите,че да станат по 0,40лв.Най фалшивия министър.Да каже някой веднъж за винаги,че всичко е търсене и предлагане.Той щял да регулира пазара.
  • 3 прекупвач 1

    0 1 Отговор
    Оказва се,че родния производител е богопомазан.Толкова е зле "горкия",че един касов апарат неможе да си купи.Докога търговците ще са черната овца.По тяхната логика,ако се появя на пазара с гумените ботуши,всичко ми е разрешено.Обаче ако съм търговец-(прекупвач),ще ме стрижат с голямата ножица.Ами,ако мина изцяло на сиво,какво х..ми ще стрижат.
  • 4 прекупвач 2

    0 0 Отговор
    Аз предлагам понеже са зеленчукопроизводители,да не ги лови никакъв закон.Никой да не ги закача,за да могат доматите да станат по 0,40лв.Да се забрани вноса,че да могат лесно да си продадът боклуците.Много им тежи на горките конкуренцията.
  • 5 неутрален

    0 0 Отговор
    Търговеца(враг на народа)-вързан към НАП.Бай Иван от с.Търколи буркан пловдиско-развързан(разпасан),понеже бил производител.Как аджаба Дянков ще разбере,колко тона домати,и на каква цена байти Иван е продал?И по-изкъсо бензиностанциите.Сложете им и по един резервен нивомер в цистерните,ако откаже първия.
  • 6 двойкаджия

    0 0 Отговор
    „Няма как доматите да станат 40 стотинки, и аз го искам като министър, но се оказа, че е невъзможно, тъй като големите търговски вериги притискат производителите да намалят цените. ??????????????????????????????????????????????????????????????? Някой да ми преведе,какво точно иска да каже.Поредните безмислици,които дрънка.
  • 7 555555

    0 0 Отговор
    Неразбрах с какво те са по-различни от другите участници на пазара,че да са освободени от счетоводство.Навремето Косьо самоковеца,лека му пръст,затова казваше,че парите са му от картофи.куче влаче,диря няма.От сега вече парите на босовете ще са от домати и пипер.
  • 8 бойко?????

    0 0 Отговор
    Абе и аз бачкам кажи речи само за разходите,ама уви.Едвам свързвали двата края.Всички други сигурно са цъфнали и вързали.ЗАГУБЕНА ДЪРЖАВА.Ако си производител,произвеждай си за себе си.Направи си зимнината и дотам.Ако пък щте продаваш,продавай,както всички други.Какво има толкова сложно.
  • 9 наш

    0 0 Отговор
    хора не сте прави аз съм софиянец обаче тези хора зеленчукопроизводителите заслужават и повече .в сърбия която не е в съюза на тази група хора кредитите са без лихвени а в турция да не говориме а реално те са хората които могат да дърпат икономиката нагоре .
  • 10 ваш

    0 0 Отговор
    Е как ще я дърпа нагоре,като му свиди един касов апарат да си купи?Неможе от целия бизнес в държавата да изискват каси вързани с НАП,а техните да отпадат.Нищо против да ползват каквито и да било облекчения свързани с производството,но да няма отчет на реализираната стока????Къде отиваме?При положение,че от всички търговци,независимо на какво,знаете какво се изисква.
  • 11 М.Найденов

    0 0 Отговор
    Предлагам зеленчукопроизводителите да не плащат здравни и пенсионни усигуровки,защото плащането им води до финансова тежест.Предлагам още,и в най-скоро време ще бъде постигнато от нашето правителство,да се върнем в каменната ера.Обещавам да доведем страната до изцяло бартерна търговия.Натам вървим.Две копия за един лък.Както са търгували диваците на времето.Вече ви научихме да свивате цигари и да ходите пеша.
  • 12 57632

    0 0 Отговор
    Къде е логиката,когато търгува на тържището,производителя да продава без касов апарат?!?!?!На тържище не отива някоя баба,с една касетка домати.Там,доколкото змам,ходят големи производители,които продават продукция с тонове.Сега им махни апаратите,а пък после ги питай за оборотите.Нищо не им оставало от производство, а пък следващата година удвоява декарите.На мен,ако ме ми върви магазина,ще го затворя,а няма да правя втори.