Last news in Fakti

14 Февруари, 2024 07:18 3 388 26

Красен Станчев: Субсидиите за фермерите се превръщат в нещо като наркотик, който предизвиква истерия, когато бъде взет

  • фермери-
  • субсидии

Реалната тежест върху икономиките – както на ЕС, така и на САЩ от руската война в Украйна, е абсолютно поносима от фискална гледна точка, смята икономистът

Красен Станчев: Субсидиите за фермерите се превръщат в нещо като наркотик, който предизвиква истерия, когато бъде взет - 1

Обвързването на трите пакета помощи за Украйна, Израел и Тайван показва много дълбоко разбиране на проблема на войната на Путин срещу Украйна и то е, че от тази война следват други войни. Едната от тях е в Израел, другата е възмогването на самочувствието на Китай спрямо Тайван, а третата ще бъде възмогването на самочувствието на Ким Чен-Ун спрямо Япония. За България рискът е липсата на фискална дисциплина, тъй като това води до ръчно управление на икономиката.

Това заяви Красен Станчев, икономист и основател на Института за пазарна икономика в студиото на Блумбърг тв България.

При победа на Тръмп на изборите няма да има фундаментална промяна във външната политика на САЩ. Има постоянни организации и хора, които са свързани с външната политика на САЩ и са активни участници във формирането на политическата мода. Освен миналогодишната, те успяха да прокарат и последната помощ за Украйна, Израел и Тайван от 95 млрд. долара. Тази помощ е свързана с размяна на взаимни услуги във всеки един парламент, посочи Станчев.

Помощта за Украйна в размер на 60 млрд. долара беше обвързана с едно решение по повод мигрантските потоци от юг на север в САЩ, но двете неща нямат нищо общо. Виждането, че това е голяма тежест за американската икономика, е донякъде смешно на фона на 21 трлн. икономика и на около 3 трлн. правителствени разходи, смята икономистът.

„Реалната тежест върху икономиките – както на ЕС, така и на САЩ от руската война в Украйна, е абсолютно поносима от фискална гледна точка.“

Станчев смята, че когато излязат данни за бюджета за тази година, ще се окаже, че правилото от 2,2% от БВП за отбрана в страните в НАТО, е надминато. За някои страни – вкл. България това ще бъде повече.

Във връзка с фермерските протести Станчев очакваше да се стигне до тях по-рано, защото концепцията беше, че финансирането на земеделската политика в новите страни членки, става за сметка на намаляването на субсидиите за старите страни членки. Това беше един от мотивите във Франция да гласуват против Конституцията на ЕС и да има негативно отношение към приемането на нови големи страни членки независимо дали става за дума за Украйна или Турция.

"В края на миналата година бяха приети два регламента – единият е Механизмът за коригиране на въглеродните емисии на границата (CBAM), според който до 2034 г. трябва да изчезнат всички субсидии в ЕС, които са свързани с производство на въглероден диоксид. През ноември започна обсъждането за това какво да се прави със селскостопанския сектор – това в ЕС го разбраха много бързо, а в България все още не са го разбрали."

От приемането на Зелената сделка досега всяко едно карго за Европа и от нея е два пъти по-скъпо, от която и да е точка на света, към която и да е друга точка. Всичко това дава отпечатък върху селскостопанските субсидии. Всяка година от тази до 2034 г. премахването на субсидиите се увеличава двойно. Също така в ЕС се увеличават държавните помощи, съответно има опашка за получаване на държавни помощи и селскостопанският сектор иска да се нареди там първи. И тъй като ще дойдат и други, се получава напрежение, коментира Станчев.

Регламентът за спиране на изсичането на гори е глоба за тези, които ги изсичат. Там обаче, не са засегнати европейските гори, което създава проблем на международно равнище – ще произведе не просто скандали, но и ще предизвика дела в рамките на световната търговска организация. С малка икономика за въглеродния отпечатък, каквато е ЕС, се опитват да направят глобална политика, което няма как да стане, заяви икономистът.

В първоначалния замисъл на Зелената сделка едно от странните неща беше използването на природния газ като преходно гориво, което в крайна сметка финансира войната в Украйна. Другият проблем в контекста на фермерските протести е, че когато дълги години има обещания за компенсации, то субсидиите се превръщат в нещо като наркотик, който предизвиква истерия, когато бъде взет, посочи Станчев.

„Всички процеси ще приключат тогава, когато се разрази нова криза от рода на тази през 2008 г.“

Според Станчев основният риск за България е, че непрекъснатите избори засилват обещанията за компенсации и съответно не може да се въведе фискална дисциплина. Това води до ръчно управление на икономиката – т.е. дава се на едни, а се притискат други. Ротацията води до смяната на концепцията за върховенство на закона.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тити

    10 2 Отговор
    Ма сега ли го разбрахте?
  • 3 братino

    18 3 Отговор
    Ами защо ги вземат субсидиите? Да ги дадат за Украйна ли?
  • 4 жжжжжж

    20 2 Отговор
    както и вие пищите като ви спрат парите от сорос.....
  • 5 Така е

    12 0 Отговор
    в България кинтите са наркотик !
  • 6 ха ха

    16 0 Отговор
    „Реалната тежест върху икономиките – както на ЕС, така и на САЩ от руската война в Украйна, е абсолютно поносима от фискална гледна точка.“ / реалната тежест се плаща от населението чрез надутите цени , тя е поносима за паразитите но е убийствена за хората
  • 7 абориген

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    преспивал е в много градинки по пейките , но си го е писал за трудов стаж
  • 8 Старец

    17 0 Отговор
    Зелената сделка е тази, която ще унищожи Европа. Но може би това е целта.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Реалист

    9 2 Отговор
    Аз като работя защо държавата не ме субсидира като зърнарите?
  • 14 горски

    13 2 Отговор
    Субсидиите са различни в страните от ЕС.Субсидията на декар в Полша е два пъти по висока от тази в България...
    И затова ядем полски ябълки и картофи.Иначе сме равни европейци,но някои са по равни....
    Не са проблем парите за Украйна,ако водеха до ползи за ЕС и за хората изобщо.Ако същите пари бяха отпуснати на Сахел или в Сирия и Ирак за изграждане на водни канали и поминък,нямаше да храним бежанци...
    Но в Украна ,хем даваш,хем носиш негатив-изтребление..
  • 15 Име

    8 1 Отговор
    Обикновените хора не искаме война - войната я прокарват - някакви скучаещи люде - дето и те не знаят какво правят - то е явно друг вид наркотик, никой нормален не мисли злото на друг, при това - крайно зло, да речем - да имаш критика към някого, ок, ама - да докараш до съвсем злобно нещата - не мисля - че някой се нуждае от това.

    Няма какво да направим, сложили са ни в клетка и - ако не слушаш - има си начини, аз поне така разбирам нещата, ама - едва ли хората са наясно, че има всъщност вторичен комунизъм - явно някой му е харесало да стават някакви неща отгоре-надолу, като при животните в зоопарка - дават ти каквото има за ядене, пък ти си се оплаквай.

    Непонятно е - докъде ще се стигне - в крайна сметка - говорим за пълноценна война, а не за баници, какви фискални тежести, Русия са на наборна служба имат си свинарници и зеленчукови лехи в поделенията,гориво имат, сега е въпрос на време да си седят по поделенията и - да чакат, не знам какво да анализираме, не съм военен.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ХаСтигаБе

    7 1 Отговор
    „Приятели мои, спътници мои, горко на народ, който е пълен с вярвания и празен откъм вяра. Горко на народ, който се облича с дреха, неизтъкана от него; яде хляб, непожънат от него; и пие вино, неизцедено от неговата собствена преса. Горко на народ, който приветства побойника като герой и смята блестящия завоевател за щедър. Горко на народ, който насън презира някоя страст, а наяве й робува. Горко на народ, който издига глас само когато крачи в погребална процесия, гордее се само с руините си и се съпротивлява само когато вратът му е поставен между меча и дръвника. Горко на народ, чиито държавници са лисици, философите му са фокусници, а изкуството му е изкуство на кърпежа и подражанието. Горко на народ, който посреща своя нов водач с фанфари, а го изпраща с пищялки само за да посрещне друг отново с фанфари. Горко на народ, чиито мъдреци са онемели с годините, а силните му мъже са още в люлката. Горко на народ, разделен на части, всяка от които си въобразява, че е народ.“

    Джубран Х. Джубран е ливански поет, писател, философ и художник.
  • 18 Точен

    6 2 Отговор
    След квазиикономическите тези на бай Станчев да отбележим: Делът на доларовите заплащания в световната икономика спадна за 10 години от 68 % на 51 %. Останалото е от лукаваго Станчева и сие НПО-та и институтчета.
  • 19 Българина

    12 0 Отговор
    не може да си представи,че фирмата му в един прекрасен ден може да фалира.Българина си мисли,че може всичко и ако започнат проблеми,то за това е виновен някой друг,но не и той самият.Вчера показаха как френските фермери протестират....раздават мляко безплатно на хората,а тукашните изливат млякото си по асфалта.
    Да умееш да държиш единия край на търмъка,не означава,че обезателно ще се справиш и с трактора.

    Коментиран от #22

  • 20 пламен

    10 0 Отговор
    Какви фермери....на пазара всичко е вносно.

    Коментиран от #21

  • 21 Така е,

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "пламен":

    винаги купувам прясно мляко внос от Чехия,тукашните не струват нищо,освен биологичната следа в пробата,останалото е сухо мляко и стабилизатори.И тези хора,имат претенциите да поставят условия и че хранели българите.ХРАНЯТ САМО БАЛАМИТЕ!Купувайте си качествена храна!Има я на пазара,иначе си хапвайте Бор Чвора им и не мрънкайте.
  • 22 дааа

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Българина":

    страх го е да се понапъне и да вземе да завърши някое училище или поне курсче,където да се опитат да го научат на нещо полезно.
  • 23 Кадир

    4 0 Отговор
    Нафталинен философ.
  • 24 е така е ,

    0 0 Отговор
    всеки сметки прави . въглищарите и топлофикациите живеят по същия несправедлив начин . Вдигат заплати , купуват коли и е за сметка на населението - началници и работещи . анализирайки сектора, а и гледайки стачниците готвещи преврат и гражданска война - майдан , виждам нуждите им . едно бебе е 2-3 бона . инфлация , мигранти , а накъде отива бг - украйна и без шенген . като украйна сме без сво от македония или от турска срещу нас . да .
  • 25 ЧОЧО

    9 0 Отговор
    Вижте кои са едрите зърнопроизводители,вижте кои са собственици на футболни отбори.Все бивши комунисти или техните деца, свикнали на Държавната ясла и искат ли искат.
  • 26 Боцко

    0 0 Отговор
    Какъвто протестант, такъв и аналитик, да беше поне изкарал двумесечния харвардския пол курс, та да имаше оправдание за тъпота!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове