Last news in Fakti

13 Февруари, 2024 09:55 1 551 24

Кирил Вътев: Много години е угаждано. Не трябва да се угажда, а да се търсят резултати

  • кирил вътев-
  • земеделие-
  • фермери-
  • протест

Претенциите са едно, фактите са друго, истината е съвсем различна, посочи земеделският министър

Кирил Вътев: Много години е угаждано. Не трябва да се угажда, а да се търсят резултати - 1
Снимка: БГНЕС

"Много години е угаждано. Не трябва да се угажда, а да се търсят резултати".

Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в ефира на "Здравей, България" по "Нова телевизия".

„Земеделците, които днес протестират, бяха поканени на разговори, но те отказаха. Няма желание за диалог, има желание за протест и оставка", коментира земеделският министър.

"Битката е делът на българското производство да нарасне на пазара, но за това трябва да имаме изключителна ориентация към пазарната конкуренция. Да имаме по-висока производителност, което да води до по-ниски себестойности", продължи той.

Претенциите са едно, фактите са друго. Проблемът е, че всеки артикулира свободно с всякакви цифри. Истината е, че 80% от плодовете и зеленчуците в България са вносни, около 40% от свинското месо е внос, към 90% от говеждото е внос. Нашето производство е прекалено малко и свито. Причините за това са дълголетни, а процесите в земеделието функционират изключително пряко с природните закони, коментира министърът.

Без поливане постигаме 400 кг царевица от декар, а с поливане 1600 кг. Ако хипотетично приемем, че цената е 1 лева, макар да няма такава цена, без поливане ще постигнем 400 лв., а с - 1600 лв., тоест 4 пъти повече само с поливане. Това не се прави, защото всичко е разграбено през годините, сега започнахме да го възстановяваме. По подобен начин стоят нещата при плодовете и зеленчуците, млякото, месото, обясни Вътев.

Той попита защо толкова много от протестиращите са заложили в технологичните карти на министерството под техен натиск - искат за селекционни животни 4 тона добив годишно от крава, при положение, че по всички правила селекционни животни от тази порода - черно-шарена, дават от 8 до 17 тона на лактация. И при 8 тона ги бракуват, а тези хора са заложили 4 т. и претендират да не им се вдига ставката, обясни още министърът.

"И тук вече трябва да търсим друг път на мисълта за тези протести. Ако можех с моята оставка да реша този проблем, нямаше да чакам да ми я поискат".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    18 1 Отговор
    Баце с народните смески ги заранва зърнарите дълги години, а те му правят после ветер во грб.
  • 3 Върбанов като краднеше с

    12 0 Отговор
    герб , тогава ЕС неналагаше спънки . сега се оправдава с воините инфлация , финансова криза, рецесия , стагнация, безхаберието , измамите в софииски имоти . а неразбралите как да разрешат някакъв проблем . като пенсиите от 300 лв матряла и герб 30 години .
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Угодихте на вашите хора

    16 3 Отговор
    Точно на тия на който не трябваше. Дребният производител-кучета го яли. Престъпници.
  • 6 Земеделска мутра

    21 3 Отговор
    Селски, не ми са обяснявай ами давай субсидиите че новото ми Бентли пътува насам
  • 7 разбира се

    10 2 Отговор
    Угажда се, за да се клатят неудобните с протести.
  • 8 Сервиз

    18 4 Отговор
    Нагли мързеливи селски пръчки.Какво произвеждат всичко е внос,забранете вноса на това на онова.Защо бе мейлюзи-некадърници, хората произвеждат изнасяйте и вие- лампови шишета.
  • 9 Аз като Вносител на плодове и зелечуци

    18 0 Отговор
    Аз като Вносител на плодове и зелечуци от Турция , ще се регистрирам и като земеделски производител б България с няколко стотин пустеещи декари които няма да обработвам и Ще ВЗЕМАМ СУБ СИДИИ за вносната та стока. Схемата е измислена
  • 10 Коко Н

    2 2 Отговор
    Бежанците пристигнаха ли?
  • 11 един

    13 1 Отговор
    "угаждано е",на кого е угаждано,кой направи от бившите председатели на ТКЗС-та/АПК-ата/ и т.н. едри земевладелци обработващи хиляди дка земя?Кой им раздаде земя,трактори,комбайни и т.н.,нали същите комунисти които преди 10.ноември бяха в партията с член 1,партията която владееше държавата и знаеше всичко от А до Я,понеже навсякъде на важните постове бяха нейни членове!

    Коментиран от #15

  • 12 Нещастни далавртаджйи

    14 1 Отговор
    Субсидии за милиони
    Се крадатвсички са с трактори
    От 100000 нагоре
    Да се направят ревизии и който лъже
    Затвор и конфискация
    Селски тарикати
  • 13 Буквоядец

    11 1 Отговор
    ГЕРБ разглезиха с пари тези професори по картофиология,академици по жито и слънчоглед и доктори на науката по управление на трактор и комбайн
    Стига вече с тези капризи!
  • 14 Що за капитализъм?

    10 1 Отговор
    По официални данни във Франция след започване даването на субсидии навремето т.нар. фермерство е намаляло с 80%,демек разчита се на внос,т.е. субсидирането води до бавна и мъчителна смърт,което стана ясно още през 80-те в т.нар. соцлагер
  • 15 Пълни глупости си написал

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "един":

    Бившите председатели на ТКЗС-та и АПК-ата отдавна са на оня свят или с малки изключения на по 90-ина години все още живи.И тама като навсякъде се намърдаха мутри нищо неразбиращи от сел.стопанство хора!

    Коментиран от #19

  • 16 замислен

    8 1 Отговор
    Ако иска да се гледат тук в България плодове, зеленчуци и месо трябва да се започне борба с прекупвачите! Не може литър мляко да е при производителя 60 стотинки а при мандрата доставено от "правилния" прекупвач да е 2 лева! излиза от мандрата на 9 лева а в магазина е на 20. А това че някой вкарва безмитно от къде ли не плодове и зеленчуци не коментирам.

    Коментиран от #18

  • 17 инж. Ганчо Илков

    9 2 Отговор
    В началото бях скептичен към Професионализма на Министър Вътев. С времето и преди всичко с Изявите си, Вътев е един от най-Функционално Подготвените, знаещи и можещи Експерти в Сектора Селско Стопанство. Селското Стопанство стартира разпада си още със създаването та ТКЗС и ДЗС по Съветски Модел. Върхът на Разпада бе окрупняване Администратирането му под Формата на АПК. Разделянето на Министерства по Гори и Земеделие беше още една стъпка към Разпада. С Политиката относно горите е свързан процеса на Мелиорацията. Безогледната Сеч доведе до спада на водите във Водосборите, от там се наруши качеството и количеството на водата в язовирите и т.н. Занемареното Поддържане на Техническите Съоръжения, също дава отпечатък в Разпада. Земеделската Земя, без реална собственост стана поле за Фотоволтаици. Животновъдство, Зеленчукопроизводство, Градинарство, Зърнопроизводство, изискват реални Духовно Обединени Стопани. Колко са в момента Организациите в Сектора и каква съвместна с Министерството Политика предлагат? Всичко което става напоследък е проява на Хаотичен Рекет. Всичко в полза на Комерсиалният Интерес без необходимия Интелектуален Потенциал.
  • 18 Сериознооо?

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "замислен":

    Къде литър мляко е 20 лв в магазина,бря?Че по веригата са навързани много маймуни ясно,щото клона се чупи от претоварване!

    Коментиран от #20

  • 19 един

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Пълни глупости си написал":

    Човека ти казва,"много години е угаждано",не е от сега,и ако ти си нямаш представа от село и процесите след 89-та,аз имам!Никой не казва,че повечето от тогавашните председатели на ТКЗС-та не са вече на преклонна възраст а много от тях и са починали,но те сигурно нямат деца и внуци които да продължат професията на предшествениците си!
  • 20 замислен

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Сериознооо?":

    пропуснал съм сиренето е максимум 9 лева при производител, за това че ти плащаш по 20 не означава, че ако платиш повече "селянина с кравите" ще получи повече, просто търговеца забогатява. И с хляба е същото, пшеницата падна на нива кога хляба беше левче ама на теб продължават да ти го продават за 2 и повече.
  • 21 РЕД И ХАОС

    0 0 Отговор
    Най-голямата причина за нивото на селското стопанство има законът на Орсов. По това се различаваме от Гърция, Турция и най-вече от другите бивши соц страни. Имаме най-голяма добавена стойност на зает в селското стопанство в сравнение с изредените страни, но най-малко са заети в този сектор тук, спрямо тези страни, като процент от всички работещи. И добавената стойност пада три пъти от социализмът до сега. Трябваше само 10% от земята да е частна собственост, 90% да е на селото на кметът - кметството. 40% да се дава под аренда, кметството я прави поливна и взима аренда за да се издържа и развива селото. 50% се отдава до 500 декара на човек, за 50 години, на 50% от цената за частна собственост - тази без срок на собственост. ТКЗС трябваше да стане акционерна фирма за склад, търговия и машини. Орсовата номенклатура и закони, зароди цялата мафия в агро секторът и мафията във внос и износ. Нищо не се изкупуваше и финансираше към частният малък фермер, и му разрушиха и поливането, и той си върна земята при орсовите мафии.. Монополи.. ----- От как сме в ЕС има спад и на агро секторът и на БВПто ни, 95% инфлация, а 85% растеж. Растеж от скъпият ток, и инфлация от това, достигаме световните цени - което е пазарната икономика. но доходите-трудът изнесен струва повече от този продаващ се в страната ни, земята и апартаментите не пътуват, но им се вдига цената като изнесеният ток, защото служат за инвестиция - спекулативна, трудът - работникът който не пътуват не служа
  • 22 РЕД И ХАОС

    0 0 Отговор
    Орсовата номенклатура и закони, зароди цялата мафия в агро секторът и мафията във внос и износ. Нищо не се изкупуваше и финансираше към частният малък фермер, и му разрушиха и поливането, и той си върна земята при орсовите мафии.. Монополи.. ----- От как сме в ЕС има спад и на агро секторът и на БВПто ни, 95% инфлация, а 85% растеж. Растеж от скъпият ток, и инфлация от това, достигаме световните цени - което е пазарната икономика. но доходите-трудът изнесен струва повече от този продаващ се в страната ни, земята и апартаментите не пътуват, но им се вдига цената като изнесеният ток, защото служат за инвестиция - спекулативна, трудът - работникът който не пътуват не служат за спекулативна инвестиция, а само за поевтиняване на износът към пазари с високоплатени работници.
  • 23 РЕД И ХАОС

    0 1 Отговор
    Спасението на агросекторът е в ръцете на агросекторът. Зърнарите да затворят цикълът, като си направят магазини и закупят животни, да правят фураж, брашно и хляб. ИМАТ ПАРИ, ДА ГИ ИНВЕСТИРАТ В ЗАТВОРЕН ЦИКЪЛ, И ИЗНОС НА БРАШНО, БИСКВИТИ, МЕСО, И МАКАРОНИ.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове